Felelős társaságok

A Regent tesztrepülésén nagyon sima az utazás

Nézze meg, ahogy a Regent tesztrepülésre viszi elektromos tengeri-siklórepülőgépének prototípusát.

Az elektromos repülő csónakokat fejlesztő startup, a Regent egy sor tesztfutamot hajtott végre a Rhode Island-i Narragansett-öbölben, hogy bebizonyítsa, egyedülálló járművei az elvárásoknak megfelelően “úsznak, kiemelkednek és repülnek”.

A Regent társalapítója és vezérigazgatója, Billy Thalheimer elmondta, hogy a cég már 7 milliárd dollár értékű megrendelést halmozott fel a tengeri siklórepülőire.

Az első tervezett változat, a Viceroy, Thalheimer szerint 12 utast képes lesz gyorsabban szállítani a tengerparti vagy szigetek célállomásai között, mint a buszok, vonatok vagy hagyományos kompok, és olcsóbban, mint egy kereskedelmi járat. A vállalat szerint 2025 végére tervezik a kereskedelmi forgalomba állítását.

 

A kereskedelmi bevezetés előkészítése érdekében a vállalat megépítette a Viceroy negyedméretű prototípus változatát a valós körülmények közötti teszteléshez.

Ez a Squire becenevű prototípus modell képes volt lassan kihajtani egy Rhode Island-i kikötőből, majd körülbelül 65 km/órás sebességről a levegőbe emelkedni, ahol körülbelül 3 méter magasan a nyílt óceán felett repült akár 80 km/órás sebességgel. A kereskedelmi változat a vállalat szerint magasabban, és akár 290 km/órás sebességgel fog repülni a víz felett.

Végül az utazóknak képesnek kell lenniük arra, hogy lemehessenek egy dokkhoz, és felszállhassanak ezekre a siklórepülőkre, mint egy hagyományos kompra vagy vízi-taxira.

A tengeri siklórepülő, amely távirányítók és egy részben automatizált rendszer segítségével indul és száll le, újratölthető lítiumion-akkumulátorral működtetve halad át a kikötőn és a hajóforgalom közepette. A hullámokon hidroprofilokon vág át, és olyanok, mint a víz alatti gólyalábak vagy szárnyak, amelyek hatalmas hullámtűrő képességet kölcsönöznek a hajónak, így még háborgó vizeken is simán halad.

A kikötő szélére érve a Regent vízisikló felgyorsul és felszáll, egy szárnyfesztávolságon belül maradva a vízfelszínhez képest. “Olyan, mintha egy légpárnán repülnénk – olyasmi, mint egy pelikán” – mondta a vezérigazgató.

Mike Klinker, a Regent társalapítója és technológiai igazgatója szerint technológiai szempontból az a trükkös rész, hogy olyan járművet tervezzenek, amely képes a hidroplánon való lebegésből a víz fölé emelkedni.

“Amikor a jármű a hidroplánokon van, alapvetően olyan, mintha gólyalábakon közlekedne a vízfelszín felett” – mondta a technológiai igazgató. “A hullámok elhaladnak alattad. Tényleg el vagy szigetelve minden olyan hullámzástól vagy instabilitástól, amelyen egy hagyományos hajóúton kényelmetlenül éreznék magukat az utasok.”

Amint a hajó felemelkedik a vízfelszínről, és kihúzza a vízből a hidroplánokat, “olyan, mintha egy hagyományos utasszállító repülőgépen ülnél, ahol nagyon sima az utazás, azzal a különbséggel, hogy alacsonyan repülünk a víz felszíne felett, így olyan, mintha egy második emeleti ház ablakából látnád az óceánt, és remek kilátás nyílik a körülötted lévő városokra” – mondta Klinker.

A nyári sikeres tesztek után a Regent célja, hogy a Viceroy tengeri siklórepülőgép 2025 végére szolgálatba álljon. A startup cég egy 100 utas befogadására alkalmas, Monarch névre keresztelt tengeri-siklórepülőgépet is fejleszt, amely 11 tonna hasznos terhet képes szállítani. Reményei szerint ezt a nagyobb modellt 2028 végére állítja majd szolgálatba.

Forrás: Lora Kolodny és Andrew Evers | CNBC


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

2 óra ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago