Kötelező piac

A svájci és az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolása

2020. január 1-jén Svájc lesz az első olyan ország, amely sikeresen összekapcsolta az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmére szolgáló rendszerét az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével (EU ETS).


A Tanács finn elnöksége, az Európai Bizottság és Svájc bejelentése a madridi COP25 konferencián: Svájc és az EU egyesíti erőit a szén-dioxid-árazás terén

Ezzel egy csaknem tízéves folyamat zárult le. A Tanács 2010. december 17-én hatalmazta fel a Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat a Svájci Államszövetséggel erre a megállapodásra irányulóan. Az összekapcsolásra vonatkozó hivatalos eljárások mostanra lezárultak, és a megállapodás 2020. január 1-jén hatályba léphet.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy költséghatékony módon csökkenteni lehessen az elsősorban az energiaigényes iparágakból és az erőművekből származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ez a megállapodás kölcsönösen előnyös lesz az EU és a Svájci Államszövetség számára, mivel a korlátozási és kereskedelmi rendszerek összekapcsolásának köszönhetően több kibocsátáscsökkentési lehetőség állhat majd rendelkezésre, a kibocsátáskereskedelem pedig költséghatékonyabbá válhat.

Háttér

Az EU és a nemzetközi közösség hosszú távú szakpolitikai célja, hogy a kibocsátáskereskedelmi rendszerek alulról felfelé építkező összekapcsolása révén jól működő nemzetközi szén-dioxid-piacot alakítson ki, amely elősegíti a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlat-politikai célkitűzések megvalósítását.

Hogyan támogatja a kibocsátáskereskedelmi rendszer az EU éghajlat-politikai célkitűzéseit?

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere a rá vonatkozó szabályok értelmében összekapcsolható más, vele összeegyeztethető kibocsátáskereskedelmi rendszerekkel, feltéve hogy azok kötelezőek és abszolút felső kibocsátási határértéket írnak elő – ahogyan ez a svájci rendszer esetében is fennáll.

A Tanács 2010. december 17-én felhatalmazta a Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat a Svájci Államszövetséggel a megállapodásra irányulóan.

A Tanács 2017. november 10-én felhatalmazást adott a megállapodás aláírására és ideiglenes alkalmazására.

Ahhoz azonban, hogy a megállapodás teljeskörűen hatályba léphessen, a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszert ki kellett terjeszteni a légi közlekedésre is. Svájc mostanra bevezetett minden ahhoz szükséges szabályt, hogy kibocsátáskereskedelmi rendszerét kiterjessze a légi közlekedésre is, és a felek a megállapodást ennek megfelelően módosították, lehetővé téve ezzel annak hatályba léptetését.

A két fél hivatalosan kicserélte a megállapodást megerősítő vagy jóváhagyó okiratokat, ami azt jelenti, hogy a megállapodás 2020. január 1-jén ténylegesen hatályba léphet.

Megállapodás az Európai Unió és a Svájci Államszövetség között az uniós és a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolásáról (PDF)

Zöld utat kapott az uniós és a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolásáról szóló megállapodás (sajtóközlemény, 2017. november 10. PDF)

Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer reformja: a Tanács jóváhagyta a 2021–2030-as időszakra vonatkozó új szabályokat (sajtóközlemény, 2018. február 27. PDF)

Forrás: Az EU Tanácsa

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago