Technokrata hopiumok helyett tudományos megoldás!

Nagy átverés a holland ​mezőgazdasági csoda példája Attenborough filmjében – állítja alapos érveléssel egy most magyarul is megjelent cikk.

Technokrata hopiumok helyett tudományos megoldás! | ClimeNews - Hírportál

Ha igaza van, az nem Attenborough hibája, hanem az éretlen zöldeké és mozgalmároké, politikusoké és üzletembereké, vallásosaké és médiáé, akik gondolni se bírnak a túlnépesedés tabujára, ezért kétségbeesetten ámítják magukat technokrata hopiumokkal (reménypótló utópiákkal).
Sajnos amikor Attenborough tisztán szólt a megoldásról a 2009-es filmjében, azt szinte sehol nem vetítették. Magyarországon is, noha azonnal megcsináltuk a magyar feliratozását, a magyar éretlen-zöldek, éretlen-környezetinevelők, éretlen-mozgalmárok körei alig kértek vetítést egy évtized alatt.
Itt megnézheted Attenborough 2009-es teljes filmjét: Hány embert bír el a Föld

 

Ha esetleg vannak olyan ismerőseid, akik nem fogják be sikítva a fülüket a túlnépesedés szó hallatán, ajánld figyelmükbe ezt a filmet.

Attenborough a mostani filmjében is a megoldások sorában elsősorban a népesedéssel, a lányok tanulási és fogamzásgátlási lehetőségeivel foglalkozik. De hogy ne legyen nézettségi csőd a Netflix számára, muszáj technokrata hopiumokat keverni bele.

Hasonló történt Dan Brown Inferno c. könyve megfilmesítésekor: teljesen megváltoztatták a történetet, a túlnépesedésről beszélőket gonosznak állították be, nehogy elmaradjon a kasszasiker. Valójában így is elmaradt, mivel a nagyszerű könyvből csak egy lapos csihi-puhi film lett.

Ime a kritikus cikk:
https://iso33-eszembejutott.blogspot.com/2020/12/forditva-kedves-sir-david-attenborough.html

és az eredeti angol:
https://thecorrespondent.com/781/dear-david-attenborough-beautiful-netflix-documentary-but-your-solutions-destroy-nature-even-more/52432608382-481ff02e

Megjegyzés: a kritikus cikk maga sem mentes a hibáktól. Például súlyosan alábecsüli a népesedés ökológiai jelentőségét, és úgy tesz, mintha az afrikaiak ökotudatosságból nyomorognának.

Egy ponton azt írja, hogy “Ha Afrika népessége és fejenkénti fogyasztása is megduplázódna, a mi fogyasztásunk szintjét akkor sem érné el.” A szerző valószínűleg az EcoWatch-ban is megjelent számokra hivatkozik, miszerint az európaiak átlagfogyasztása 20 tonna, afrikaiaké pedig alig 3 tonna (ami napi 2 kg élelmiszer, 2 L ivóvíz és 4 L fürdővíz). Az afrikai kontinens lakossága egyébként 1,16 milliárd, míg az európaié kb. 750 millió.

Ugyanakkor más források szerint az európaiak átlag fogyasztása inkább évi 15 tonna, vagyis összfogyasztásuk 11 250 millió tonna (viszonyításképp: mindössze havi 1 m3 víz már évente 12 tonnát jelent). Az afrikai átlagfogyasztás pedig évi 4,5 és 10 tonna között van (kb. 7 tonna), vagyis a kontinens éves összfogyasztásuk kb. 8 000 millió tonna. Ha ez utóbbi megnégyszereződne, akkor nemhogy elérné az európai összfogyasztást, hanem majdnem háromszorosa lenne.

De akármelyik számkombináció is áll közelebb a valósághoz, a szerző úgy állítja be, mintha az afrikaiak azért fogyasztanának ilyen keveset, mert ennyire környezettudatosak. A valóság azonban az, hogy az afrikaiaknak nyomorognak, és igazából ők is úgy szeretnének élni, mint az európaiak És azt sem szabad elfelejteni, hogy valójában a legtöbb európai ország is súlyosan túl van népesedve! (Vagyis alacsony az egy főre jutó biokapacitás) Ezek figyelmen kívül hagyása nem is hopium, hanem önbecsapás.

Ideje felismerni és beismerni, hogy ökológiai szempontból a nagy fejenkénti fogyasztás eleve csak azért probléma, mert túl sokan vagyunk, és hogy a nyomorgó milliárdok is alig várják, hogy ugyanannyit fogyasszanak, mint mi, európaiak. Szóval lehet ujjal mutogatni az európaiakra mert jóval többet fogyasztanak, mint az afrikaiak, csak nem sok értelme van, mert ha volna rá lehetőségük, valószínűleg ők is pontosan ugyanezt tennék…

Talán a minimalisták kellően erényesnek bizonyulnának a szerző számára. De amíg az egyébként senki által nem kívánt népességnövekedés folytatódik, addig egyre kevesebb és kevesebb fogyasztásra volna szükség a fenntarthatóság eléréséhez. Pedig az ökolábnyom-számítás alapján már így is a magyar életszínvonal felén kellene tengődni… ráadásul ez a módszertan túlontúl optimista, szóval inkább osszuk el azt is kettővel! Ennyire túl van népesedve a bolygó.

Simonyi, Gyula I. | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – Hírek


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.