Betonszilárd ötlet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére

A beton a második legtöbbet használt anyag a Földön a víz után, és emiatt jelentős a környezeti hatása. Országként a kibocsátást tekintve a harmadik lenne Kína és az USA után. De a beton valójában alacsony környezetterhelésű: tonnánként sokkal kisebb CO2– és energia-kibocsátással egyéb anyagoknál, mint amilyen például a vas és acél, vagy akár a tégla. Ám az általánosan használt óriási mennyiség miatt kb. 8%-kal járul hozzá az ember által okozott CO2-kibocsátáshoz.

Videóátirat:

A beton a második legtöbbet használt anyag a Földön a víz után, és emiatt jelentős a környezeti hatása. Országként a kibocsátást tekintve a harmadik lenne Kína és az USA után.

De a beton valójában alacsony környezetterhelésű: tonnánként sokkal kisebb CO2– és energia-kibocsátással egyéb anyagoknál, mint amilyen például a vas és acél, vagy akár a tégla. Ám az általánosan használt óriási mennyiség miatt kb. 8%-kal járul hozzá az ember által okozott CO2-kibocsátáshoz.

A beton nélkülözhetetlen anyag. Szükségünk van rá otthonok, utak, hidak és gátak építéséhez. Tehát nem tudunk meglenni nélküle, de jelentősen csökkenthetjük a szénlábnyomát.

A betont a cement tartja össze. A ma használt cementet portlandcementnek hívják, amely mészkő és agyag keverékének együttes hevítésével készül 1450 Celsius-fok hőmérsékleten. De valójában a legtöbb CO2-kibocsátás nem a hevítésből származik, hanem a mészkő, a kalcium-karbonát lebontásából, amely kalcium-oxiddá és szén-dioxiddá bomlik le.

Nem tudjuk teljesen nélkülözni ezt az összetevőt, mert semmi sem olyan hatékony, ha a dolgok egyben tartásáról van szó, de nagy részét pótolhatjuk egyéb, kisebb szénlábnyommal rendelkező anyagokkal. Sok munkatársunk keresi a megoldásokat. Itt Svájcban azt tapasztaltuk, hogy az agyagban nagyon reaktív anyagok keletkeznek, amikor kalcinálják, vagyis úgy 800 Celsius-fokig hevítik fel, ami lényegesen alacsonyabb a cementgyártáshoz szükséges 1450 foknál. De ami még fontosabb: nincs mészkőlebontásból eredő CO2-kibocsátás. Ezután vesszük ezt a kalcinált agyagot, és adunk hozzá egy kis mészkövet – de ezúttal nem hevítjük, így nincs CO2-kibocsátás – és némi cementet, és a mészkő, a kalcinált agyag és a cement e keverékét LC3-nak neveztük el.

Nos, az LC3 ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint a portlandcement. Ugyanazokkal a berendezésekkel és folyamatokkal állítható elő, és ugyanúgy használható, de akár 40%-kal is alacsonyabb a CO2-kibocsátása. Ezt be is mutattuk egy, az indiai Jhansi közelében épített házon keresztül, ahol több mint 15 tonna CO2-t takarítottunk meg, ami 30–40% a ma használt anyagokhoz viszonyítva.

Akkor miért nem használja már mindenki az LC3-at? Nos, a cement helyi anyag. A portlandcement elterjedtségének az az oka, hogy a Föld leggyakoribb anyagaiból állítják elő, és gyártható Indiában, az Egyesült Államokban, Etiópiában, szinte bárhol. Helyi viszonylatban kell az emberekkel együttműködve megtalálnunk az anyagok legjobb keverékét az LC3 előállításához. Indiában és Kubában már teljes körű kísérleteket folytattunk. Kolumbiában egy ezen a technológián alapuló termék néhány hónapja került kereskedelmi forgalomba, és Elefántcsontparton egy egész üzemet kalcinált agyagokra állítottak át. A világ legnagyobb cementgyártói közül jó pár szeretné bevezetni ezt néhány erőművében hamarosan.

Tehát lehetőség van arra, hogy a portlandcementet más anyaggal helyettesítsük – de ugyanolyan tulajdonságúval –, ugyanazokkal a folyamatokkal állítsuk elő, és ugyanúgy használjuk, azonban sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással. Döntő fontosságú fellépnünk ezzel a klímaváltozás ellen, mivel gyorsan kivitelezhető, és igen nagy léptékben megvalósítható, évente több mint 400 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének lehetőségével. Vagyis nem nélkülözhetjük a betont, de gyárthatjuk anélkül, hogy jelentős lenne a CO2-kibocsátás.

Köszönöm.

A beton nélkülözhetetlen anyag | ClimeNews - Hírportál

 

Category: TED

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.