A svájci és az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolása

2020. január 1-jén Svájc lesz az első olyan ország, amely sikeresen összekapcsolta az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmére szolgáló rendszerét az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével (EU ETS).

A svájci és az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolása | ClimeNews
A Tanács finn elnöksége, az Európai Bizottság és Svájc bejelentése a madridi COP25 konferencián: Svájc és az EU egyesíti erőit a szén-dioxid-árazás terén

Ezzel egy csaknem tízéves folyamat zárult le. A Tanács 2010. december 17-én hatalmazta fel a Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat a Svájci Államszövetséggel erre a megállapodásra irányulóan. Az összekapcsolásra vonatkozó hivatalos eljárások mostanra lezárultak, és a megállapodás 2020. január 1-jén hatályba léphet.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy költséghatékony módon csökkenteni lehessen az elsősorban az energiaigényes iparágakból és az erőművekből származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ez a megállapodás kölcsönösen előnyös lesz az EU és a Svájci Államszövetség számára, mivel a korlátozási és kereskedelmi rendszerek összekapcsolásának köszönhetően több kibocsátáscsökkentési lehetőség állhat majd rendelkezésre, a kibocsátáskereskedelem pedig költséghatékonyabbá válhat.

Háttér

Az EU és a nemzetközi közösség hosszú távú szakpolitikai célja, hogy a kibocsátáskereskedelmi rendszerek alulról felfelé építkező összekapcsolása révén jól működő nemzetközi szén-dioxid-piacot alakítson ki, amely elősegíti a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlat-politikai célkitűzések megvalósítását.

Hogyan támogatja a kibocsátáskereskedelmi rendszer az EU éghajlat-politikai célkitűzéseit?

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere a rá vonatkozó szabályok értelmében összekapcsolható más, vele összeegyeztethető kibocsátáskereskedelmi rendszerekkel, feltéve hogy azok kötelezőek és abszolút felső kibocsátási határértéket írnak elő – ahogyan ez a svájci rendszer esetében is fennáll.

A Tanács 2010. december 17-én felhatalmazta a Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat a Svájci Államszövetséggel a megállapodásra irányulóan.

A Tanács 2017. november 10-én felhatalmazást adott a megállapodás aláírására és ideiglenes alkalmazására.

Ahhoz azonban, hogy a megállapodás teljeskörűen hatályba léphessen, a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszert ki kellett terjeszteni a légi közlekedésre is. Svájc mostanra bevezetett minden ahhoz szükséges szabályt, hogy kibocsátáskereskedelmi rendszerét kiterjessze a légi közlekedésre is, és a felek a megállapodást ennek megfelelően módosították, lehetővé téve ezzel annak hatályba léptetését.

A két fél hivatalosan kicserélte a megállapodást megerősítő vagy jóváhagyó okiratokat, ami azt jelenti, hogy a megállapodás 2020. január 1-jén ténylegesen hatályba léphet.

Megállapodás az Európai Unió és a Svájci Államszövetség között az uniós és a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolásáról (PDF)

Zöld utat kapott az uniós és a svájci kibocsátáskereskedelmi rendszer összekapcsolásáról szóló megállapodás (sajtóközlemény, 2017. november 10. PDF)

Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer reformja: a Tanács jóváhagyta a 2021–2030-as időszakra vonatkozó új szabályokat (sajtóközlemény, 2018. február 27. PDF)

Forrás: Az EU Tanácsa

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.