A Fridays For Future mozgalom június 21-re, péntekre egy globális nemzetközi klímatüntetést szervezett Aachenbe, az északnyugat-németországi városba, ahova 16 országból többezer fő, köztük három magyar aktivista is elment, hogy kiálljon saját és a Földünk jövőjéért.

Éjszaka a nyitott parkolóházban

Alább az eseményekről készült beszámolót olvashatjátok.
A fiatalok nagyrésze már csütörtökön megérkezett a helyszínre a számukra szervezett különvonatokkal, ahol utazás közben leírhatatlanul jó hangulatban ismerkedtek meg egymással. Éjszaka a tüntetők egy nyílt oldalú parkolóházban aludtak hálózsákban, polifómon. A 10 fokos hideg ellenére mindannyiuk életük legjobb és legmaradandóbb emlékei közt fogják őrizni az Aachenben töltött három éjszakát.

A pénteki óriástüntetésen 40.000-en álltak ki a klímaválság megfékezése mellett, 40.000-en mutatták meg a világ politikusainak, hogy igenis foglalkozni kell az ökológiai-és klímakrízissel, hogy nem vétózhatják meg az Európa és a bolygó jövőjét biztosító intézkedéseket. Egy hosszú vonulás után koncertekkel, majd felszólaló aktivisták és tudósok beszédeivel fejezték be a programot.

A 40.000 résztvevős aacheni tüntetés, melyen

Buru Petra

és Pongrácz Rosanna is részt vett.

Másnap, szombaton a közelben levő órási rajnai felszíni barnakőszén bánya területénél folytatódtak a tüntetések, mert a kőszénbányászat és a szénerőművek Európa CO2 kibocsátásának legjelentősebb elemei közé tartoznak. A Fridays for Future-rel párhuzamosan több környezetvédelmi mozgalom is szervezett a bányához tüntetést, úgymint az Ende Gelände és az Alle Dörfer Bleiben. Az Ende Gelände többszáz aktivistája megrohamozta a területet azzal a céllal, hogy akadályozzák a kőszénkitermelést és felhívják a figyelmet a szénerőművek leváltásának, illetve a megújuló energiaforrások használatának szükségességére. A fent említett másik mozgalom, az Alle Dörfer Bleiben tagjai békésebb keretek között tüntettek az RWE nevű szénkitermelő cég faluromboló tevékenysége ellen, ami mostanra már több, mint 25 falu, többszáz család otthonának és emlékeinek ledózerolását jelenti. Vonulásuk végén a Fridays For Future tüntető tömege csatlakozott a sárga transzparensekkel falvaikért kiálló emberekhez, majd közös programokkal zárták a napot.

Az Ende Gelände aktivistái

Vasárnap reggel a környezetvédő sereg ismét útra kelt hazafelé, de immár egy felejthetetlen élménnyel gazdagabban. Reméljük hamarosan újra lesz lehetőségünk találkozni!

Az Alle Dörfer bleiben mozgalom az RWE környékén levő falvak lebontása ellen küzd. Sokszáz ember veszti el évente otthonát a kőszénkifejtő terület kitágítása miatt. A fent látható “falu temető” jól szemléleteti a már teljesen megsemmisült falvakat illetve azokat, melyeket rövid időn belül fölbe döngölni szándékoz az RWE.

Egy aktivista plakátja a bánya előtt

Forrás: Fridays For Future Magyarország| Buru Petra és Pongrácz Rosanna tollából.

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

17 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago