Aacheni történet

A Fridays For Future mozgalom június 21-re, péntekre egy globális nemzetközi klímatüntetést szervezett Aachenbe, az északnyugat-németországi városba, ahova 16 országból többezer fő, köztük három magyar aktivista is elment, hogy kiálljon saját és a Földünk jövőjéért.

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálÉjszaka a nyitott parkolóházban

Alább az eseményekről készült beszámolót olvashatjátok.
A fiatalok nagyrésze már csütörtökön megérkezett a helyszínre a számukra szervezett különvonatokkal, ahol utazás közben leírhatatlanul jó hangulatban ismerkedtek meg egymással. Éjszaka a tüntetők egy nyílt oldalú parkolóházban aludtak hálózsákban, polifómon. A 10 fokos hideg ellenére mindannyiuk életük legjobb és legmaradandóbb emlékei közt fogják őrizni az Aachenben töltött három éjszakát.

A pénteki óriástüntetésen 40.000-en álltak ki a klímaválság megfékezése mellett, 40.000-en mutatták meg a világ politikusainak, hogy igenis foglalkozni kell az ökológiai-és klímakrízissel, hogy nem vétózhatják meg az Európa és a bolygó jövőjét biztosító intézkedéseket. Egy hosszú vonulás után koncertekkel, majd felszólaló aktivisták és tudósok beszédeivel fejezték be a programot.

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálA 40.000 résztvevős aacheni tüntetés, melyen

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálBuru Petra

Aacheni történet | ClimeNews - Hírportálés Pongrácz Rosanna is részt vett.

Másnap, szombaton a közelben levő órási rajnai felszíni barnakőszén bánya területénél folytatódtak a tüntetések, mert a kőszénbányászat és a szénerőművek Európa CO2 kibocsátásának legjelentősebb elemei közé tartoznak. A Fridays for Future-rel párhuzamosan több környezetvédelmi mozgalom is szervezett a bányához tüntetést, úgymint az Ende Gelände és az Alle Dörfer Bleiben. Az Ende Gelände többszáz aktivistája megrohamozta a területet azzal a céllal, hogy akadályozzák a kőszénkitermelést és felhívják a figyelmet a szénerőművek leváltásának, illetve a megújuló energiaforrások használatának szükségességére. A fent említett másik mozgalom, az Alle Dörfer Bleiben tagjai békésebb keretek között tüntettek az RWE nevű szénkitermelő cég faluromboló tevékenysége ellen, ami mostanra már több, mint 25 falu, többszáz család otthonának és emlékeinek ledózerolását jelenti. Vonulásuk végén a Fridays For Future tüntető tömege csatlakozott a sárga transzparensekkel falvaikért kiálló emberekhez, majd közös programokkal zárták a napot.

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálAz Ende Gelände aktivistái

Vasárnap reggel a környezetvédő sereg ismét útra kelt hazafelé, de immár egy felejthetetlen élménnyel gazdagabban. Reméljük hamarosan újra lesz lehetőségünk találkozni!

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálAz Alle Dörfer bleiben mozgalom az RWE környékén levő falvak lebontása ellen küzd. Sokszáz ember veszti el évente otthonát a kőszénkifejtő terület kitágítása miatt. A fent látható “falu temető” jól szemléleteti a már teljesen megsemmisült falvakat illetve azokat, melyeket rövid időn belül fölbe döngölni szándékoz az RWE.

Aacheni történet | ClimeNews - HírportálEgy aktivista plakátja a bánya előtt

Forrás: Fridays For Future Magyarország| Buru Petra és Pongrácz Rosanna tollából.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.