Az éghajlatváltozással kapcsolatos elemi tényeket tagadják

Hogyan érezték magukat becsapva, a magas rangú tudósok, az éghajlatváltozást tagadó csoport által.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos elemi tényeket tagadják

Egy tucatnyi tudós, politikus és kampányoló azt állítja, hogy becsapták őket, hogy részt vegyenek az éghajlatváltozás tagadását népszerűsítő online eseményeken.

Az eseményeket a Kreatív Társaság (Creative Society), egy nemzetközi aktivista csoport szervezte, amely tagadja, hogy a globális felmelegedést emberi tevékenység okozná.

A tudósok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az üvegházhatású gázok – amelyek a Nap hőjét csapdába ejtik – okozzák a globális hőmérséklet emelkedését.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos elemi tényeket tagadjákA Creative Society közösségi média fiókjai olyan hamis állításokat népszerűsítenek, mint például ez itt.

A Kreatív Társaság azonban minden hiteles bizonyíték nélkül összeesküvést állít, és elítéli az általa “CO2-csalásnak” nevezett tevékenységet.

A csoport a BBC Newsnak elmondta, hogy “minden gondolat kifejezésére lehetőséget biztosít”, és visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint bárkit is rászedett arra, hogy részt vegyen a rendezvényein.

A “kozmikus impulzusoktól” a “korrupt tudósokig

A Kreatív Társaság szerint több mint 100 országban vannak támogatói, de úgy tűnik, hogy Kelet- és Közép-Európában a legnépszerűbb.

A csoport több mint 200 fiókból álló hálózatot működtet – több százezer követővel – az összes főbb közösségi médiaplatformon.

Ezeken keresztül pedig rossz információkat terjesztenek a globális felmelegedésről.

A BBC News több tucatnyi olyan posztot látott, amelyek az éghajlatváltozással kapcsolatos elemi tényeket tagadják.

A csoport olyan videókat töltött fel a YouTube-ra, amelyekben az üvegházhatású gázokat hamisan “az évszázad átverésének” nevezik.

A TikTok-on – hiteles bizonyítékok nélkül – a gleccserek olvadását “a galaktikus kölcsönhatások kozmikus impulzusaihoz” kapcsolja.

A Facebookon pedig olyan videók népszerűsítéséért fizetett, amelyekben a megújuló energiákat tévesen “átverésnek” nevezik.

Emellett “korrupt tudósokról… akik hazudnak az éghajlatváltozás okairól” szóló mémeket is tweetelt.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos elemi tényeket tagadják

Arra a kérdésre, hogy miért használja a közösségi médiát az éghajlat tagadásának népszerűsítésére, Alexey Prudkov, a svájci Creative Society projekt koordinátora a BBC Newsnak nyilatkozott: “A klímatagadás egy nagyon fülbemászó, ugyanakkor teljesen félrevezető kifejezés”.

Arra a kérdésre azonban, hogy a globális felmelegedést elsősorban az emberi tevékenység – például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése – okozza-e, így válaszolt: “Nem, nem így van.”

“A CO2 a légkörben lévő összes gáznak mindössze 0,04%-át teszi ki”.

Ez a számadat pontos, de nem mutatja meg, hogy a szén-dioxid milyen hatékonyan tartja vissza a Föld hőjét.

“A tudományos szakirodalom 99%-ával az a probléma, hogy csak egy tényezőt vizsgál” – mondta Prudkov úr.

“Igazi tudományt követelünk, amely minden szempontból vizsgálja a problémát.”

A TikTok, a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta, a Twitter és a YouTube-ot birtokló Google közölte, hogy vizsgálatot indítottak a Creative Society fiókjai ellen, miután a BBC News megkereste őket.

11 óra az “igazság kiderítésére

A közösségi médiában a szervezet online konferenciáinak támogatásáért dobol, amelyeken éles tekintetű önkéntesek beszélnek gondosan megvilágított nappalijukból.

A természeti katasztrófákról készült felvételeket filmbe vágtákA természeti katasztrófákról készült felvételeket filmbe vágták és vetítették a konferenciákon.

A konferenciákon természeti katasztrófákról készült felvételeket ábrázoló rövidfilmeket is bemutatnak, amelyeket hangos, apokaliptikus zeneszámok játszanak le.

A csoport legutóbbi két konferenciája több mint 11 órán át tartott.

Több tucat nyelven közvetítették őket, és több ezer megtekintést gyűjtöttek össze az interneten.

A Kreatív Társaság munkatársa, Alexey PrudkovA Kreatív Társaság munkatársa, Alexey Prudkov részt vett a csoport legutóbbi konferenciáin.

Ezekben a videókban a Kreatív Társaság azt ígéri, hogy feltárja “az igazságot” az éghajlati válságról.

A világ minden tájáról érkező magas rangú vendégek tanúvallomásait kínálják – látszólag mindannyian a csoport és elképzelései mögött állnak.

Többen azonban azt mondták a BBC Newsnak, hogy megbánták a részvételt.

Néhányan azt mondták, hogy nem voltak tisztában a csoport klímaváltozással kapcsolatos nézeteivel, mások pedig azt, hogy az interjúkat manipulálták.

A meghívások

“Becsaptak” – mondta Dr. Saleemul Huq, a bangladesi Nemzetközi Éghajlatváltozási és Fejlesztési Központ igazgatója.

Dr. Huq közreműködött az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületének (Intergovernmental Panel on Climate Change) főbb jelentéseiben, amely az éghajlati tudományok aranyszabályának tekinthető.

Amikor a Creative Society önkéntesei interjúra hívták, egyszerűen “nem sokat gondolkodott rajta”.

Elmondása szerint azt mondták neki, hogy a felvételeket egy nemzetközi konferencián fogják bemutatni, de nem kérdezte meg, hogy kik lesznek a többi közreműködő.

És csak miután tavaly levetítették, vette észre, hogy valami nincs rendben.

Dr. Saleemul Huq (jobbra fent) a Kreatív Társaságot "tagadó csoportnak" neveziDr. Saleemul Huq (jobbra fent) a Kreatív Társaságot “tagadó csoportnak” nevezi.

“Kaptam egy üzenetet néhány embertől, akik azt mondták: “Tudod, kik ezek az emberek, és miben hisznek?””. mondta Dr. Huq.

“Ekkor néztem utána – és láttam, hogy nem azok, akiknek gondoltam őket.”

A Kreatív Társaság tagadja, hogy bármelyik vendégét megtévesztette volna.

“A kellő körültekintés bizonyos fokú hiánya volt [a vendégek részéről]” – mondta Prudkov úr a BBC Newsnak.

A csoportról szóló információkat és a csoport honlapjára mutató linkeket minden meghívó tartalmazta.

“Több éve aktívan kommunikálunk az éghajlatváltozásról” – mondta.

“Mindig nyíltan kifejtettük álláspontunkat.”

“Minden interjúfelvétel előtt a Zoomon keresztül előhívást tartunk, ahol elmagyarázzuk, miről beszélünk, és kik a többi résztvevő.”

“A konferenciák sugárzása után minden közreműködőt megkerestünk, és megkértük őket, hogy osszák meg velünk benyomásaikat.”

A Kreatív Társaság önkéntesei által Németországban kiküldött meghívókA Kreatív Társaság önkéntesei által Németországban kiküldött meghívók egyike.

A BBC News több meghívót is látott.

Ezeken egyértelműen az éghajlatváltozást jelölték meg a konferenciák egyik témájaként. De nem említik a csoport nézeteit vagy az ember okozta klímaváltozás tagadását.

Dr. Huq megkérte a Creative Society-t, hogy ne használja fel az interjúját az online anyagokban.

Válaszul Prudkov úr azt mondta a BBC News-nak, hogy nem fogja felhasználni Dr. Huq felvételeit “semmilyen jövőbeli anyagban”.

Az interjút pedig eltávolították a csoport honlapjáról és a legtöbb közösségi médiás fiókból.

Szelektív szerkesztés és “manipuláció”

A Creative Society tavalyi konferenciáin való közreműködésre meghívottak közül többen is elmondták a BBC Newsnak, hogy nem voltak tisztában a csoport éghajlatváltozással kapcsolatos nézeteivel, amikor elfogadták az interjúkérést.

Juraj Smatana volt az egyik politikusJuraj Smatana volt az egyik politikus, aki a Kreatív Társaság egyik konferenciáján szerepelt.

Juraj Smatana, a szlovák környezetvédelmi minisztérium államtitkárának irodája szerint az előre felvett hozzászólását “manipulálták”, hogy azt a benyomást keltsék, egyetért a konferencián elhangzott nézetekkel. Smatana úr a minisztérium egyik legmagasabb rangú tisztviselője.

A BBC Newsnak elmondta, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a Kreatív Társaság ellen.

Más vendégek is felvetették, hogy az előre felvett hozzászólásaikat félreértelmezték.

Carlos Zorrinho portugál európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy interjúja során “többször is felszólították”, hogy dicsérje a Kreatív Társaság munkáját.

“Ez nem tetszett nekem” – mondta a BBC Newsnak.

Carlos Zorrinho portugál EP-képviselőCarlos Zorrinho portugál EP-képviselő reméli, hogy tapasztalatai “figyelmeztetésként” szolgálnak mások számára.

Jeff Masters amerikai meteorológus, aki a szélsőséges időjárási eseményeket tanulmányozza, azt mondta: “Határozottan szelektívek voltak azzal kapcsolatban, amit mondtam.”

“Nem vették bele azokat a részeket, amelyekben az ember okozta éghajlatváltozásról beszéltem.”

A Kreatív Társaság tagadja a manipulációval vagy coachinggal kapcsolatos vádakat.

“A média szerkeszti az anyagot, hogy az idő szorításába illeszkedjen, és csak a legszükségesebb információkat tárja a nézők elé” – mondta Prudkov úr.

A csoport pedig az éghajlatváltozás valódi okairól szóló “igaz információkat” népszerűsítette.

Aki nem elégedett a videókon való megjelenésével, vegye fel a kapcsolatot a társasággal, amely “eleget tesz kéréseiknek” – áll a közleményben.

A Facebook a klímatagadás felé tereli a szkeptikusokat.

De miért készítene a csoport interjút olyan emberekkel, akikkel alapvetően nem ért egyet?

Prudkov úr szerint nem célzott meg senkit konkrétan, és hisz abban, hogy a vélemények széles spektrumának teret kell adni.

Jeff Masters amerikai meteorológusJeff Masters amerikai meteorológus szerint a Kreatív Társaság “szelektív” volt abban, amit mondott.

Néhány vendég azonban azt mondta a BBC Newsnak, hogy a valódi célja a hitelesség megszerzése volt.

“A legitim hangokra támaszkodnak, de aztán megcáfolják, amit mi mondunk, abban az általános benyomásban, hogy információt adnak” – mondta Dr. Huq.

A sztárfaktor

Prudkov úr azt mondta a BBC Newsnak, hogy “több ezer embert” hívtak meg a Kreatív Társaság konferenciáira.

Az online posztokban önkéntesek láthatók, amint meghívókat adnak át hollywoodi sztároknak, köztük Johnny Deppnek, Javier Bardemnek és Elijah Woodnak.

Egyikük sem vett részt a rendezvényen, és nincs arra utaló jel, hogy bármelyikük is támogatná a csoportot vagy annak elképzeléseit – de engedélyezte, hogy a videókban sztárokat szerepeltessen.

Májusban újabb konferenciát terveznek.

Pszeudotudomány és összeesküvéses linkek

A Kreatív Társaság “az egész emberiség projektjének” nevezi magát, amely Prudkov úr szerint “civilizációnk kivezetését célozza az önpusztítás zsákutcájából”.

A szervezet felépítése és pénzügyei azonban átláthatatlanok.

És bár azt állítja, hogy nincsenek vezetői, a csoport közösségi médián közzétett posztjaiban egy ember kiemelkedő szerepet játszik.

Igor Mihajlovics Danilov, egy halk szavú csontkovács, aki az AllatRa ukrán spirituális mozgalom egyik vezető alakja is, amelynek tagjai a Kreatív Társaság alapítói között vannak.

Prudkov úr a BBC Newsnak elmondta, hogy Danilov úr a Kreatív Társaság “résztvevőjeként, önkénteseként” jellemezte magát.

Az AllatRa arról ismert, hogy áltudományokat és vad összeesküvés-elméleteket népszerűsít, amelyekben földönkívüliek és titkos, hatalmas elitek szerepelnek, akik gyermekeket áldoznak fel.

Igor Danilov csontkovácsIgor Danilov csontkovács egy videóban, amely a Kreatív Társaságot népszerűsíti.

2017-ben a Kijevi Patriarchátus ukrán ortodox egyháza figyelmeztetett az AllatRa “romboló tevékenységeire”, és “okkult paravallási szervezetnek” nevezte.

Három évvel később az egyház Cseljabinszki Egyházmegyéje, Oroszország nyugat-középső részén, közölte, hogy aggódik amiatt, amit “pszichokultusznak” tart.

Az AllatRa mozgalom nem válaszolt a BBC News megkeresésére.

Továbbra sem világos, hogy a Kreatív Társaságot miből finanszírozzák, de Prudkov úr ragaszkodik ahhoz, hogy a tagok önkéntesek, akik szabadidejüket áldozzák az ügyre.

“Nincs semmilyen külső finanszírozásunk” – mondta.

“Mindezt az emberek maguk csinálják.”

“Nincs olajfinanszírozás vagy más bevételi forrás.”

“Nem támogat bennünket semmilyen kormány vagy intézmény.”

Ilona Hromliuk (BBC ukrán) tudósításával.

Marco Silva és Merlyn Thomas
A BBC éghajlati dezinformációs riporterei

Forrás: BBC News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.