Jeles Nap

Attenborough az emberiség ökoharcosa 96 éves!

1926. május 8. Ezen a napon ünnepeljük Sir David Frederick Attenborough angol természettudós, író, filmrendező és műsorvezető születését, aki több mint fél évszázadon átívelő karriert futott be!

Az állatokról és növényekről készített filmsorozataival világsikert aratott.

Boldog 96. születésnapot kívánunk Sir David Frederick Attenborough zoológusnak, akiről számos növényt, állatot és hajót neveztek el. A mi kedvencünk a Electrotettix attenboroughi, egy 20 millió évvel ezelőtt borostyánba zárt apró szöcske.

Ő a természetismeret globális népszerűsítője, az emberiség klímaharcosa, aki a népességrobbanás okozta összefüggésekre sem volt gyáva rávilágítani egy külön filmjével.

“A népsűrűség tényező volt minden egyes környezeti probléma esetén, amivel valaha találkoztam. Ilyen probléma a városok terjeszkedése, vagy azok túlzsúfoltsága, az eltűnő trópusi esőerdők és a csúnya műanyag lerakóhelyek, újabban pedig a légszennyezés növekedése.”

A mellbevágó gondolatok David Attenborough soha le nem adott, ám kétségkívül a legfontosabb dokumentumfilmjében hangzanak el („Hány ember élhet a Földön?”).

A Wildscreen Festivalon egy természetbúvár társának Chris Packham-nek adott interjújában figyelmeztetett még 2016-ban: „Szinte biztosra veszem, hogy e teremben majdnem mindenki látott már jobb világot, mint amit unokáink bármelyike a jövőben fog. A Föld egyre szegényebb lesz és egyre zsúfoltabb, az időjárás egyre szélsőségesebb, és a tengerek is kevéssé lesznek termékenyek. De reménykedem, hogy az emberiség eszmélni fog – méghozzá globális értelemben – és képes lesz kezelni ezeket a kihívásokat. Bízom benne, hogy mindez véghezvihető.”

 

Optimista, de szigorú hangnemben szólt a világ vezetőihez tavaly a skóciai Glasgow-ban rendezett COP26 klímavédelmi csúcson. Szerinte minden adott ahhoz, hogy visszaállítsa a bolygó egyensúlyát az emberiség, viszont azonnali cselekvésre van szükség.

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

15 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago