Időjárás

Tízezrével halnak meg Európában, ha ez ideér

Az elkövetkező napokban (ismét) kemény hőség lesz Dél-Ázsiában.

Pakisztánban helyenként az 50°C-ot is átlépi a hőmérséklet. Ez a nagyon forró március és a legforróbb április után következik.

 

A hőség tényleg könyörtelen. India nagy részén is nagyon meleg van.

 

Dél-Ázsiától nem idegen a bolygó legvadabb hőségének egyik legvadabb formája, de a március óta tartó hőség intenzitása és tartóssága megdöbbentő.

Aki még mindig azt hiszi, hogy ez egy nagy vicc a klímaváltozással kapcsolatban az csak figyeljen most Ázsiára! Amit okoz (már most is) az ottani extrém hőmérséklet-emelkedés, arra biztosan számíthat itt Európában is. Mert mindenféle klímamodellezéssel ellentétben, hogy a Föld melyik részére vonul Északról a hideg, és a többi helyre azonnal a kialakuló forróság, mára csupán dobókocka kérdése.

Ahogy megyünk bele a 2020 utáni évekbe nagyon úgy fest, hogy közelebb állunk egy valódi fordulóponthoz, mint gondolnánk.

A karbonsemlegesítéseket azonnal el kell kezdeni mindenkinek, ameddig időt lehet ezzel nyerni. Az összefüggést ott kell keresni ebben a kérdésben, hogy karbonsemlegesíteni nagyon rövid idő alatt lehet, audittal együtt is pár hét, esetleg egy két hónap, de nullára csökkenteni a karbonlábnyomot saját beruházásokkal – a tervezéstől a megvalósításig – éveket vehet igénybe.

Rampasek, László A.
Kép és animációk forrása: Scott Duncan


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago