A Mentoni felhívás

1971. május 11-én 23 ország 2200 tudósa „a Terra bolygó három és félmilliárd lakója nevében” levelet írt az ENSZ főtitkárának „az emberi nem kipusztításának lehetőségét magában hordó általános veszélyről”.

Ezt a dokumentumot az ENSZ harmadik főtitkárának, a burmai U Thantnak nyújtották át és a szignók között szerepel számos Nobel-díjas, például Szent-Györgyi Albert aláírása is. Ez az úgynevezett mentoni felhívás a pusztító környezetszennyezésre hívja fel a figyelmet, mellyel az emberiség megfosztja a környezetet az önmegújító képességétől; mindezt pillanatnyi előnyök érdekében teszi és ami a legrosszabb: ennek hatása kiszámíthatatlan. Egyik eredménye volt az 1972-es ENSZ világkonferencia Stockholmban.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy abban az évtizedben sokak álláspontja megváltozott a tudománnyal kapcsolatban, sok tudós lelkiismerete felébredt és elindultak a legújabb kori környezetvédelmi mozgalmak. Sajnos az ébredés nagyon lassú folyamatnak bizonyult és a mai napig sok döntéshozó, gyáva “fafej” akadályozza a gyors változások elérését ezen a téren.

Ma kezdjük igazán érezni a klímaváltozás pusztító hatásai miatt, milyen drága éveket vesztegettünk el a tétlenséggel, a lassúsággal. Még mindig itt tartunk. Az alábbi kép és a rajta szereplő adatok magukért beszélnek!

Rampasek László