A Mentoni felhívás

1971. május 11-én 23 ország 2200 tudósa „a Terra bolygó három és félmilliárd lakója nevében” levelet írt az ENSZ főtitkárának „az emberi nem kipusztításának lehetőségét magában hordó általános veszélyről”.

Ezt a dokumentumot az ENSZ harmadik főtitkárának, a burmai U Thantnak nyújtották át és a szignók között szerepel számos Nobel-díjas, például Szent-Györgyi Albert aláírása is. Ez az úgynevezett mentoni felhívás a pusztító környezetszennyezésre hívja fel a figyelmet, mellyel az emberiség megfosztja a környezetet az önmegújító képességétől; mindezt pillanatnyi előnyök érdekében teszi és ami a legrosszabb: ennek hatása kiszámíthatatlan. Egyik eredménye volt az 1972-es ENSZ világkonferencia Stockholmban.

A Mentoni felhívás | ClimeNews - HírportálAz előzményekhez hozzátartozik, hogy abban az évtizedben sokak álláspontja megváltozott a tudománnyal kapcsolatban, sok tudós lelkiismerete felébredt és elindultak a legújabb kori környezetvédelmi mozgalmak. Sajnos az ébredés nagyon lassú folyamatnak bizonyult és a mai napig sok döntéshozó, gyáva “fafej” akadályozza a gyors változások elérését ezen a téren.

Ma kezdjük igazán érezni a klímaváltozás pusztító hatásai miatt, milyen drága éveket vesztegettünk el a tétlenséggel, a lassúsággal. Még mindig itt tartunk. A kép és a rajta szereplő adatok magukért beszélnek!

Rampasek László A.

Frissítés: 2022

A végső energiaigény 2050-ben várhatóan 430 exajoule (EJ) lesz, szemben a 2015-ös 400 EJ-vel. A meglehetősen szerény, mintegy 30 EJ-es növekedés valójában 2030 előtt következik be, és a kereslet ezen évet követően ellaposodik. A keresletnövekedés lassulni fog a népesség és a termelékenység növekedésének lassulása, az energiahatékonyság terén tett nagyobb előrelépések, valamint a villamosítás fokozódása miatt, például a fűtési és a közlekedési ágazatban. Az előrejelzések szerint a villamosenergia-fogyasztás 140%-kal megugrik, és a legnagyobb energiahordozóvá válik, amelyet a gáz követ.

A Mentoni felhívás

“A jelentésünkben bemutatott mélyreható változás jelentős következményekkel jár mind a már működő, mind az új energiaipari vállalatok számára. Végső soron az innovációs hajlandóság és a gyorsaságra való képesség fogja meghatározni, hogy ki lesz képes versenyképes maradni ebben a drámaian megváltozott energetikai környezetben” – nyilatkozta Remi Eriksen, a DNV GL vezérigazgatója.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.