Időjárás

Az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták

Ausztrália árvízi evakuálási parancsot ad ki, mivel egy nap alatt az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták a területek. Több mint 4700 háztartás maradt áram nélkül.

Ausztrália délkeleti részén több ezer embert utasítottak evakuálásra, mivel a két napja tartó özönvízszerű esőzések villámárvizeket okoztak a térségben.

Victoria állam nagy részén, Új-Dél-Wales déli részén és Tasmánia szigetállam északi régióiban a gyorsan mozgó víz átszakította a folyópartokat, miután szerda késő este óta több mint egy hónapnyi esőzés hullott – közölték a hatóságok.

Új-Dél-Walesben egy 63 éves férfi eltűnését jelentették az árvízben, míg Victoria középső részén egy másik személy eltűnését jelentették ma – közölték a tisztviselők. Míg a Victoria városából eltűnt személyről nem közöltek részleteket, addig az új-dél-walesi Bathurst városában a rendőrség egy 46 éves férfi holttestét találta meg víz alá került autójában egy nappal a halála után.

“Folyórendszereink… a mai nap folyamán, a hétvégén és a jövő héten többször is elérik a jelentős árvízszintet” – mondta Tim Wiebusch, a Victoria vészhelyzeti szolgálatok műveleti főnöke.

Szintén az ország második legnépesebb államát, Victoriát sújtotta a legsúlyosabban a héten, ahol mintegy 500 otthon öntött el az árvíz, további 500 pedig elszigetelve az árvíz beáramlása után – mondta Daniel Andrews miniszterelnök, hozzátéve, hogy a számok várhatóan emelkedni fognak (azóta a számok 34.000-re emelkedtek).

“Az igazi kihívást most az jelenti, hogy a jövő héten újabb esőzés várható, és a (Meteorológiai Hivatal) előrejelzése szerint a következő hat-nyolc hétre további esőzések várhatók, és nem kell sok további víz ahhoz, hogy további árvizek legyenek” – mondta. “Tehát ez még csak most kezdődött, és még egy darabig velünk lesz.”

Számos folyó, köztük a Melbourne nyugati részén fekvő Maribyrnong és az északi Goulburn folyó vízszintje drámaian megemelkedett, ami miatt sok lakost kellett éjszakára evakuálni.

A felvételeken látható volt, amint az emberek térdig érő vízben gázolnak háziállataikkal, és néhányukat csónakkal mentették ki.

“Mindenki a “hogy történhetett ez meg?” állapotában van”. mondta Matt Iozzi, Maribyrnong külvárosának lakója, akit péntek kora reggel kellett evakuálni, az Australian Broadcasting Corp-nak.

“Beszéltem néhány szomszéddal, mindenki kifelé tartott, vagy azt tervezte, hogy a következő 30 percben távozik, miután látta, milyen gyorsan emelkedik a víz”.

Az Ausztrál Meteorológiai Iroda szerint Victoria és Tasmánia szigetállam számos folyóján jelentős vagy rekordméretű áradások voltak, illetve ezek bekövetkezését jósolták.

Legalább 4700 otthon maradt áram nélkül – mondta Andrews miniszterelnök, miközben felülvizsgálta a Victoria állami katasztrófavédelmi szolgálat korábbi, 3500-as adatát.

Az áradások elöntötték az utakat, iskolákat kellett bezárni, miközben a mentőcsapatok több mint 200 árvízi mentést hajtottak végre.

“Az anyagi károk, az utak, a közintézmények és a közintézmények infrastruktúrája, valamint a víz mennyisége tekintetében ez új rekordot fog dönteni” – mondta Andrews miniszterelnök. Hozzátette, hogy szombaton döntenek az állami Covid karanténlétesítmény újbóli megnyitásáról, amely az árvíz sújtotta lakosok számára nyújt menedéket.

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, hogy a szövetségi kormány készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az árvíz sújtotta államoknak.

“Az ADF (Ausztrál Védelmi Erők) személyzete már a helyszínen van Victoriában… nehéz időszak ez, és megszakad a szívem a most érintett közösségekért” – idézte a helyi média.

Eközben Josh Gamble, az állami katasztrófavédelmi szolgálat parancsnoka szerint az önelégültség a fő oka annak, hogy az emberek bajba kerülnek.

 

“Ez elég jelentős, és már jó ideje, sőt, évek óta nem volt ennyi árvízi mentésünk” – mondta Gamble.

“Sokan közülük a saját életüket teszik kockára, bizonyos körülmények között a saját gyermekeiket, de ami még fontosabb, a közösség más tagjait és a reagálókat, és ez az állam minden részén így van, nem csak a nagyvárosi területeken.”

A Melbourne-től 200 km-re északra fekvő Wedderburn kisváros mintegy 1000 lakosát sürgős evakuálásra utasították egy közeli gát esetleges átszakadása miatt.

Tasmániában pénteken újabb evakuálási utasításokkal súlyosbodott az árvízválság, míg Új-Dél-Wales déli részén több száz lakos töltötte az éjszakát az evakuációs központokban.

Forrás: Independent


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

1 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

7 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago