Az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták

Ausztrália árvízi evakuálási parancsot ad ki, mivel egy nap alatt az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták a területek. Több mint 4700 háztartás maradt áram nélkül.

Ausztrália délkeleti részén több ezer embert utasítottak evakuálásra, mivel a két napja tartó özönvízszerű esőzések villámárvizeket okoztak a térségben.

Az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták

Victoria állam nagy részén, Új-Dél-Wales déli részén és Tasmánia szigetállam északi régióiban a gyorsan mozgó víz átszakította a folyópartokat, miután szerda késő este óta több mint egy hónapnyi esőzés hullott – közölték a hatóságok.

Új-Dél-Walesben egy 63 éves férfi eltűnését jelentették az árvízben, míg Victoria középső részén egy másik személy eltűnését jelentették ma – közölték a tisztviselők. Míg a Victoria városából eltűnt személyről nem közöltek részleteket, addig az új-dél-walesi Bathurst városában a rendőrség egy 46 éves férfi holttestét találta meg víz alá került autójában egy nappal a halála után.

“Folyórendszereink… a mai nap folyamán, a hétvégén és a jövő héten többször is elérik a jelentős árvízszintet” – mondta Tim Wiebusch, a Victoria vészhelyzeti szolgálatok műveleti főnöke.

Szintén az ország második legnépesebb államát, Victoriát sújtotta a legsúlyosabban a héten, ahol mintegy 500 otthon öntött el az árvíz, további 500 pedig elszigetelve az árvíz beáramlása után – mondta Daniel Andrews miniszterelnök, hozzátéve, hogy a számok várhatóan emelkedni fognak (azóta a számok 34.000-re emelkedtek).

“Az igazi kihívást most az jelenti, hogy a jövő héten újabb esőzés várható, és a (Meteorológiai Hivatal) előrejelzése szerint a következő hat-nyolc hétre további esőzések várhatók, és nem kell sok további víz ahhoz, hogy további árvizek legyenek” – mondta. “Tehát ez még csak most kezdődött, és még egy darabig velünk lesz.”

Számos folyó, köztük a Melbourne nyugati részén fekvő Maribyrnong és az északi Goulburn folyó vízszintje drámaian megemelkedett, ami miatt sok lakost kellett éjszakára evakuálni.

A felvételeken látható volt, amint az emberek térdig érő vízben gázolnak háziállataikkal, és néhányukat csónakkal mentették ki.

“Mindenki a “hogy történhetett ez meg?” állapotában van”. mondta Matt Iozzi, Maribyrnong külvárosának lakója, akit péntek kora reggel kellett evakuálni, az Australian Broadcasting Corp-nak.

“Beszéltem néhány szomszéddal, mindenki kifelé tartott, vagy azt tervezte, hogy a következő 30 percben távozik, miután látta, milyen gyorsan emelkedik a víz”.

Az átlagos októberi esőmennyiség háromszorosát kapták

Az Ausztrál Meteorológiai Iroda szerint Victoria és Tasmánia szigetállam számos folyóján jelentős vagy rekordméretű áradások voltak, illetve ezek bekövetkezését jósolták.

Legalább 4700 otthon maradt áram nélkül – mondta Andrews miniszterelnök, miközben felülvizsgálta a Victoria állami katasztrófavédelmi szolgálat korábbi, 3500-as adatát.

Az áradások elöntötték az utakat, iskolákat kellett bezárni, miközben a mentőcsapatok több mint 200 árvízi mentést hajtottak végre.

“Az anyagi károk, az utak, a közintézmények és a közintézmények infrastruktúrája, valamint a víz mennyisége tekintetében ez új rekordot fog dönteni” – mondta Andrews miniszterelnök. Hozzátette, hogy szombaton döntenek az állami Covid karanténlétesítmény újbóli megnyitásáról, amely az árvíz sújtotta lakosok számára nyújt menedéket.

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, hogy a szövetségi kormány készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az árvíz sújtotta államoknak.

“Az ADF (Ausztrál Védelmi Erők) személyzete már a helyszínen van Victoriában… nehéz időszak ez, és megszakad a szívem a most érintett közösségekért” – idézte a helyi média.

Eközben Josh Gamble, az állami katasztrófavédelmi szolgálat parancsnoka szerint az önelégültség a fő oka annak, hogy az emberek bajba kerülnek.

 

“Ez elég jelentős, és már jó ideje, sőt, évek óta nem volt ennyi árvízi mentésünk” – mondta Gamble.

“Sokan közülük a saját életüket teszik kockára, bizonyos körülmények között a saját gyermekeiket, de ami még fontosabb, a közösség más tagjait és a reagálókat, és ez az állam minden részén így van, nem csak a nagyvárosi területeken.”

A Melbourne-től 200 km-re északra fekvő Wedderburn kisváros mintegy 1000 lakosát sürgős evakuálásra utasították egy közeli gát esetleges átszakadása miatt.

Tasmániában pénteken újabb evakuálási utasításokkal súlyosbodott az árvízválság, míg Új-Dél-Wales déli részén több száz lakos töltötte az éjszakát az evakuációs központokban.

Forrás: Independent


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.