Ennyire gyorsan ketyeg a széndioxid-óra

Az MCC Széndioxid-Óra megmutatja, hogy mennyi CO2-t lehet kibocsátani a légkörbe ahhoz, hogy a globális felmelegedés legfeljebb 1,5°C-ra, illetve 2°C-ra korlátozódjon.

Egyetlen kattintással összehasonlíthatja a két hőmérsékleti célértékre vonatkozó becsléseket, és láthatja, hogy mennyi idő van még hátra az egyes forgatókönyvekből.

Ami a széndioxid-óra tudományos alapját illeti, kizárólag az Éghajlatváltozással Foglalkozó Kormányközi Munkacsoport (IPCC) adataira támaszkodunk, amelyek a kutatások ellenőrzött állását képviselik. Az IPCC legutóbb 2021 nyarán, a hatodik értékelő jelentés első részének bemutatásával frissítette a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó becslését.

A jelentés szerint (lásd itt, SPM.2. táblázat) az 1,5 Celsius-fokos célértékre számítva a légkör 2020 elejétől számítva legfeljebb 400 gigatonna (Gt) szén-dioxidot képes elnyelni, ha a 1,5°C-os küszöbérték alatt akarunk maradni. A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből, az ipari folyamatokból és a földhasználat változásából származó CO2 éves kibocsátása a becslések szerint 42,2 Gt évente, ami másodpercenként 1337 tonnának felel meg. A kibocsátás állandó szintje mellett a szén-dioxid költségvetés várhatóan kevesebb mint nyolc év múlva elfogy. A 2°C-os küszöbérték alatt maradásra szánt 1150 Gt-os költségvetés viszont körülbelül 25 év alatt merülne ki. A költségvetéseket úgy számították, hogy a mindenkori hőmérsékleti cél nagy valószínűséggel teljesül, vagyis a vizsgált éghajlati forgatókönyvek kétharmadában.

Az óra tehát ketyeg, ami azt mutatja, hogy a politikai döntéshozóknak milyen kevés idejük maradt a cselekvésre. Az MCC képen való navigálás lehetővé teszi, hogy interaktív módon megértsük az adott politikai célhoz szükséges cselekvési időtávot: egyetlen kattintással a bal felső sarokban a 2°C-os cél forgatókönyvéhez, a jobb felső sarokban pedig a 1,5°C-os célhoz juthatunk el. Mindkét esetben az óra mutatja a fennmaradó széndioxid-keretet – és a hátralévő időt. Az MCC széndioxid-órája csak a CO2 fennmaradó költségvetését tükrözi; a fennmaradó széndioxid-kibocsátás kiszámítása előtt levonják a többi üvegházhatású gáz globális felmelegedéshez való hozzájárulását (további részletekért lásd itt, a harmadik oldal tetején).

A széndioxid-költségvetés koncepciója a kumulatív kibocsátás és a hőmérséklet-emelkedés közötti közel lineáris kapcsolaton alapul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Föld feltétlenül 1,5⁰C-kal melegebb lenne éppen akkor, amikor a 1,5⁰C-os küszöbérték alatt maradáshoz szükséges fennmaradó széndioxid-keret kimerül. Ennek oka többek között az, hogy a légkörben lévő kibocsátások koncentrációja és a hőmérsékletre gyakorolt hatása között időbeli eltérés van.

Bár a széndioxid-óra pontos mérőszámnak tűnik az éghajlatvédelem biztosításához hátralévő idő tekintetében, számos bizonytalansági tényező továbbra is fennáll, például az 1,5°C-os cél eltérő meghatározása, valamint az éghajlat érzékenységére, a globális felmelegedés ténylegesen elért mértékére és az egyéb üvegházhatású gázok jövőbeli alakulására vonatkozó eltérő feltételezések. Továbbá a számítás egyelőre azon a feltételezésen alapul, hogy az éves kibocsátás a 2020-as világjárvány évében bekövetkező visszaesést követően 2021-től kezdve a 2019-es szinten marad (sajnos ez már nem áll fenn – a szerk.).

Forrás: MCC


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.