Civilizáció

Az éghajlatra felkészült országok veszítenek a térnyerésből

Az éghajlatra felkészült országok veszítenek a térnyerésből, derül ki a legfrissebb nd-gain indexből

A Notre Dame Egyetem Globális Alkalmazkodási Kezdeményezésének (ND-GAIN) országindexének legutóbbi frissítése szerint a világ klímaváltozásra legjobban felkészült országai veszítenek teret.

Az évente frissített ND-GAIN országindex több mint 180 ország éghajlati sebezhetőségét és felkészültségét számszerűsíti 45 alapvető mutató 20 évre vonatkozó összesítésével.

Az ND-GAIN idei rangsora a korábbi évekhez hasonlóan alakult: Norvégia, Finnország, Svájc, Svédország, Dánia, Szingapúr, Ausztria, Németország, Izland és Új-Zéland áll a legelőkelőbb helyen. Közelebbről megvizsgálva a helyzetet, kiderül, hogy bár ezek az országok megőrizték első helyüket, az ND-GAIN-pontszámok általános csökkenése figyelhető meg a ranglistán.

Az ND-GAIN vezető országok pontszámának csökkenése az index által mért éghajlati felkészültségnek köszönhető, amely gazdasági, kormányzási és társadalmi összetevőkből áll. Ugyanakkor a legjobb helyezést elért országok közül sok országban nőtt az éghajlatváltozás hatásaival szembeni sebezhetőség. Az ND-GAIN hat komponens – többek között az élelmiszer, a víz, az egészség, az emberi élőhely, az infrastruktúra és az ökoszisztéma-szolgáltatások – érzékenységét, kitettségét és alkalmazkodóképességét méri az éghajlati kockázatokkal szembeni érzékenység, kitettség és alkalmazkodóképesség szempontjából.

Danielle Wood, az ND-GAIN projektigazgatója szerint az élmezőnyben szereplő országok között vannak hasonlóságok. “Sokuk mérsékelten ki van téve az éghajlatváltozásnak, de jó kapacitással rendelkeznek a potenciális éghajlati kockázatok kezelésére” – mondta Wood. “Általában jobban felkészültek a természeti katasztrófákra is, és jó kormányzást gyakorolnak, ami elengedhetetlen az alkalmazkodáshoz”.

Wood ugyanakkor megjegyezte, hogy az ND-GAIN-pontszámok csökkenése a legjobb helyezést elért országok között kritikus figyelmeztetésként kell, hogy szolgáljon. “A legjobban rangsorolt országok visszaesése aláhúzza, hogy egyetlen ország sem immunis az éghajlatváltozás potenciálisan szélsőséges hatásaira” – mondta.

Az ingyenes és nyílt forráskódú ND-GAIN országindex segít a kormányzatok, a nem kormányzati szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet döntéshozóinak a beruházások rangsorolásában, hogy hatékonyabb választ adhassanak az előttük álló globális kihívásokra, például a túlzsúfoltságra, az élelmiszer-biztonság hiányára, a nem megfelelő infrastruktúrára és a polgári konfliktusokra. Az ND-GAIN-ről vagy az országindexről a gain.nd.edu oldalon tájékozódhat.

Az ND-GAIN a Notre Dame Környezeti Változás Kezdeményezés egyik programja.

Forrás: Notre Dame News


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago