Nyílt Levél az UNFCCC kormányzati képviselőinek

Nyílt Levél az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozásról szóló Keretegyezmény (UNFCCC) kormányzati képviselőinek.

Nyílt Levél az UNFCCC kormányzati képviselőinek | ClimeNews - HírportálA Katowicei Klímakonferencia (COP24) kétes sikere sarkalt arra, hogy írjunk. Az emberiség által okozott klímaváltozás elért egy olyan pontot, aminek következtében több millió ember hal meg évente és a szegények és éhezők száma is növekszik ami ellentétes tendencia az ezzel kapcsolatos célokkal. 285 képviselőnek küldtük el az alább idézett levelet a világ összes országába, túlnyomó többségük válaszra sem méltatott bennünket, beleértve a magyarországi képviselőt is. Most már nyilvánvalónak kell lennie számukra a helyzet súlyosságának.  Kérdés csupán az, hogy mi fontosabb nekik mint a választóik túlélése és jól(l)éte.

TÁRGY: Az emberiség jövője 2019

Tisztelt Képviselő!

Egy konkrét céllal írunk Önnek, ami nem más, mint az emberiség jövőjének biztosítása. Ennek érdekében három dolgot szeretnénk kérni Öntől, mivel olyan hatalmi pozícióban van, ami alkalmat ad megcselekedni ezeket.
– Az első, hogy törje meg a tabut, és a klímakonferenciákon kezdjen el beszélni a túlnépesedés és a továbbra is zajló globális népességnövekedés problémájáról (mind a fejlett-, mind pedig a fejlődő országokban).
– A második, hogy strukturálják át az ország NEFE (Nemzetközi fejlesztés) költését oly módon, hogy legalább 10% menjen a fogamzásgátlásra és a szexuális nevelésre, szemben a jelenlegi 0.1%-os átlaggal, ugyanis ez a legköltséghatékonyabb segélyezési mód, és a leghatékonyabb klímastratégia.
– A harmadik pedig az, hogy tegyék ingyenessé a fogamzásgátlás eszközeit a felhasználók számára, ugyanis ez az egyetlen igazi módja a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) biztosításának.

Indoklás:

1) A World Watch Institute már az 1987-es Világ Állapota jelentésében hangsúlyozza az emberi népesség stabilizálásának fontosságát. Lásd: http://bocs.hu/ww87ne.html

2) David Attenborough, az 1991-ben alapított Population Matters támogatója már 2009-ben készített egy dokumentumfilmet a növekvő emberi népesség alapvető környezeti hatásáról. Lásd: http://indavideo.hu/video/Hany_ember_elhet_a_Foldon_-_David_Attenborough_filmje_a_nepesedesrol_Magyar_felirat_Hivd_meg_a_BOCSeu-t_vetiteni_eloadni

3)  2014-ben Hans-Peter Kohler és Jere Behrman tanulmányukban azt találta, hogy minden, a nők kielégítetlen fogamzásgátlás iránti igényére költött dollár globális szinten 120 dollár hasznot hoz (a becslések alapján 90-150 dollár közé tehető), ami egy kiváló megtérülési ráta. Lásd: https://www.copenhagenconsensus.com/sites/default/files/population_assessment_-_kohler_behrman_0.pdf (6.o.)

4) 2016-ban Starbird és társai tanulmányukban azt találták, hogy a családtervezésbe való befektetés a Fenntartható Fejlődési Célok elérésének kulcsa.

Lásd: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4982245/

5) A 2017-es Project Drawdown könyv egymástól eláválaszthatatlannak tartja a lányok oktatását és a családtervezést a klímaváltozás enyhítése kapcsán, és együtt a leghatékonyabb módszerként listázza azokat. Lásd: https://www.drawdown.org/solutions-summary-by-rank

https://www.drawdown.org/solutions/women-and-girls/educating-girls

6) 2017-ben Wynes és Nicholas tanulmányukban azt találták, hogy az eggyel kevesebb gyerek vállalása messze a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi stratégia, amit valaha javasoltak, ám a kormányok többnyire elmulasztják ennek említését. (Megjegyzés: egy nem kívánt nemzés folyamatos megelőzésének támogatásának ugyanez a hatása). Lásd:

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541

7) A pénz már rendelkezésre áll, csupán másra megy el. A fejlődő országokban a modern fogamzásgátlókra, valamint az anyák és újszülöttek ellátására irányuló kielégítetlen igény $53.6 milliárd dollárba kerülne. Lásd:

https://www.guttmacher.org/fact-sheet/adding-it-up-contraception-mnh-2017

Ugyanakkor az OECD országok által nemzetközi fejlesztésre adott összegnek ($146.6 milliárd) csupán harmada elegendő volna ennek finanszírozására. Lásd:

http://www.oecd.org/development/development-aid-stable-in-2017-with-more-sent-to-poorest-countries.htm

Ki szeretnénk emelni azt az alapvető tényezőt, amelynek hatékony kezelésén az emberiség jövője múlik. A Római Klub ezen ajánlása 1972-ben íródott. Már azzal is 47 évet késnénk, ha a mai napon elkezdjük a megvalósítását:

„Mivel a meg nem újuló természeti erőforrások végesek és fogyóban vannak, és véges maga a földi tér is, alapelvként kell elfogadnunk, hogy a növekvő népességszám alacsonyabb életszínvonalhoz vezet. Viszont egyetlen alapvető emberi érték sem kerülne veszélybe azáltal, ha a demográfiai növekedés megszűnne.” – Római Klub, 1972.

A téma mellőzésének és tabuként való kezelésének számos mély-pszichológiai oka van, amelyek különböző köntösben jelennek meg (pl. vallási, kulturális, politikai, gazdasági, stb.). Ám még amikor az érvelés pusztán gazdasági is, az egy alapvetően hibás gazdasági törekvést feltételez, ugyanis a végtelen növekedés egy véges környezetben eleve lehetetlen. Felül kell emelkednünk ezeken az elavult elképzeléseken, hogy egyáltalán legyen jövőnk!

Munkájukhoz 7,6 milliárd emberrel együtt kívánunk sok sikert Magyarországról!
Felajánljuk több évtizedes szakértelmünket a sikeres együttműködés érdekében.

Várjuk szíves visszajelzésüket!

Üdvözlettel:
Simonyi Gyula István, BOCS Alapítvány („A globális válságra felkészítés 1975 óta”, Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002. „Klímatudatosságra nevelés 1993 óta”, Carbon Dioxide Information Analysis Center, Oak Ridge, TN, USA)
Törteli Gabriella, ZÖLD FÖLD mozgalom
Kántor Sztella Nóra, TZM Magyarország
Rampasek László, ClimeNews Hírportál

Budapest, 2019. február 11.