Az éghajlatra felkészült országok veszítenek a térnyerésből

Az éghajlatra felkészült országok veszítenek a térnyerésből, derül ki a legfrissebb nd-gain indexből

A Notre Dame Egyetem Globális Alkalmazkodási Kezdeményezésének (ND-GAIN) országindexének legutóbbi frissítése szerint a világ klímaváltozásra legjobban felkészült országai veszítenek teret.

Az éghajlatra felkészült országok veszítenek a térnyerésből

Az évente frissített ND-GAIN országindex több mint 180 ország éghajlati sebezhetőségét és felkészültségét számszerűsíti 45 alapvető mutató 20 évre vonatkozó összesítésével.

Az ND-GAIN idei rangsora a korábbi évekhez hasonlóan alakult: Norvégia, Finnország, Svájc, Svédország, Dánia, Szingapúr, Ausztria, Németország, Izland és Új-Zéland áll a legelőkelőbb helyen. Közelebbről megvizsgálva a helyzetet, kiderül, hogy bár ezek az országok megőrizték első helyüket, az ND-GAIN-pontszámok általános csökkenése figyelhető meg a ranglistán.

Az ND-GAIN vezető országok pontszámának csökkenése az index által mért éghajlati felkészültségnek köszönhető, amely gazdasági, kormányzási és társadalmi összetevőkből áll. Ugyanakkor a legjobb helyezést elért országok közül sok országban nőtt az éghajlatváltozás hatásaival szembeni sebezhetőség. Az ND-GAIN hat komponens – többek között az élelmiszer, a víz, az egészség, az emberi élőhely, az infrastruktúra és az ökoszisztéma-szolgáltatások – érzékenységét, kitettségét és alkalmazkodóképességét méri az éghajlati kockázatokkal szembeni érzékenység, kitettség és alkalmazkodóképesség szempontjából.

Danielle Wood, az ND-GAIN projektigazgatója szerint az élmezőnyben szereplő országok között vannak hasonlóságok. “Sokuk mérsékelten ki van téve az éghajlatváltozásnak, de jó kapacitással rendelkeznek a potenciális éghajlati kockázatok kezelésére” – mondta Wood. “Általában jobban felkészültek a természeti katasztrófákra is, és jó kormányzást gyakorolnak, ami elengedhetetlen az alkalmazkodáshoz”.

Wood ugyanakkor megjegyezte, hogy az ND-GAIN-pontszámok csökkenése a legjobb helyezést elért országok között kritikus figyelmeztetésként kell, hogy szolgáljon. “A legjobban rangsorolt országok visszaesése aláhúzza, hogy egyetlen ország sem immunis az éghajlatváltozás potenciálisan szélsőséges hatásaira” – mondta.

Az ingyenes és nyílt forráskódú ND-GAIN országindex segít a kormányzatok, a nem kormányzati szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet döntéshozóinak a beruházások rangsorolásában, hogy hatékonyabb választ adhassanak az előttük álló globális kihívásokra, például a túlzsúfoltságra, az élelmiszer-biztonság hiányára, a nem megfelelő infrastruktúrára és a polgári konfliktusokra. Az ND-GAIN-ről vagy az országindexről a gain.nd.edu oldalon tájékozódhat.

Az ND-GAIN a Notre Dame Környezeti Változás Kezdeményezés egyik programja.

Forrás: Notre Dame News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.