Felelős társaságok

Az otthoni munkavégzésnek van még egy nagy előnye

Szeretne kevesebb napot dolgozni az irodából? Szívességet tehet a bolygónak.

A teljesen távmunkában (otthoni munkavégzéssel) dolgozók kevesebb mint feleannyi éghajlatmelegítő kibocsátást termelhetnek, mint azok, akik az irodában töltik napjaikat – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn közzétett új tanulmányból (.PDF).

Egy tárgyalóasztal és egy üres szoba egy irodaházban Washington belvárosában februárban. (Bloomberg)

A különböző munkaszcenáriókat, az emberek viselkedését és a kibocsátási forrásokat elemezve a kutatók megállapították, hogy ha valaki a helyszíni munkavégzésről teljes munkaidőben otthoni munkavégzésre vált, több mint 50 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását. A tanulmány szerint a hibrid munkarendek, ahol az emberek heti 2-4 napot távolról dolgoznak, szintén 11-29 százalékkal csökkenthetik a kibocsátást.

Az eredmények segítenek jobban megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a különböző munkamodellek környezeti és éghajlati hatásait – mondta Longqi Yang, a Microsoft alkalmazott kutatási vezetője és a tanulmány egyik szerzője.

“A távmunkának jelentősnek kell lennie ahhoz, hogy ilyen előnyökkel járjon” – mondta Yang. “Ez a tanulmány nagyon fontos adatokat szolgáltat egy olyan dimenzióhoz, amely az embereket nagyon érdekli, amikor a távmunka-politikáról döntenek.”

A távmunka előnyei

Az elemzés elvégzéséhez a tanulmány szerzői több adathalmazra támaszkodtak, többek között az Amerikai Energia Információs Hivatal Lakossági Energiafogyasztási Felmérésére és a Microsoft ingázási és távmunkavégzéssel kapcsolatos munkavállalói adataira. A kutatók, akik közül többen a Microsoft alkalmazottai, modellezték a teljes egészében távmunkában, hibrid munkarendben és teljes egészében helyben dolgozó amerikai alkalmazottak üvegházhatásúgáz-kibocsátását. Az elemzés a különböző forrásokból származó kibocsátásokra összpontosított, beleértve a lakossági és irodai energiafelhasználást, az ingázást, a nem ingázással kapcsolatos utazást és az IT-használatot.

A tanulmány megállapította, hogy a heti egy napnál több távmunkával csökkenthető a kibocsátás, elsősorban az irodai energiafelhasználás és az ingázás csökkenése miatt. A kutatók azonban óva intettek attól a feltételezéstől, hogy bármilyen mennyiségű távmunka jót tesz a bolygónak.

“Ez egy nagyon bonyolult rendszer” – mondta Fengqi You, a Cornell Egyetem energiarendszerekkel foglalkozó professzora és a tanulmány másik szerzője.

A különböző munkamodellekből származó kibocsátások
Az egy főre jutó napi karbonlábnyomként számítva, kilogramm szén-dioxid-egyenértékben.

Az eredmények szerint például egy olyan hibrid modell, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók csak egy napot dolgozzanak otthonról, elhanyagolható kibocsátáscsökkenést eredményez, mivel az előnyöket valószínűleg ellensúlyoznák olyan tényezők, mint a több, nem munkával kapcsolatos utazás és az otthoni energiafelhasználás.

“A távmunka környezeti előnyeinek megvalósításához az életmód, az otthoni és az irodai életmód gondos konfigurációjára, valamint az egyének, a vállalatok és a politikai döntéshozók összehangolt fenntartható gyakorlataira és ösztönzőire van szükség” – írták a szerzők a tanulmányban.

A kirakós játék egy darabja

Forgalom egy Los Angeles-i autópályán az esti csúcsforgalom idején a kaliforniai Alhambrában (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images).

Yang szerint a kutatás segít annak jellemzésében, hogy melyek a munkával kapcsolatos kibocsátások fő forrásai, és honnan származnak. A tanulmány megállapításai jobb képet adhatnak az embereknek és a szervezeteknek arról, hogy hová összpontosítsanak erőfeszítéseket, ha csökkenteni akarják lábnyomukat – mondta, hozzátéve, hogy az ingázással és az irodai energiafelhasználással kapcsolatos kibocsátások egyértelmű célpontok.

A tanulmány hozzájárul annak megértéséhez is, hogy az egyéni viselkedés milyen szerepet játszhat – mondta Joe O’Connor, a Munkaidő-csökkentési Kiválósági Központ igazgatója és társalapítója, aki nem vett részt az új kutatásban.

“Ez a tanulmány valóban hangsúlyozza az életmód és az általunk hozott döntések fontosságát… amikor távolról dolgozunk, mivel ezek valóban kulcsfontosságúak a potenciális előnyök kihasználásában” – mondta O’Connor.

John Trougakos, a Scarborough-i Torontói Egyetem menedzsmentprofesszora, aki tanulmányozta a távmunka és a hibrid munkamodelleket, azt mondta, hogy a kutatás “egy újabb információ, amelyet felhasználhatunk arra, hogy megalapozottabb döntéseket hozzunk”.

“Ez a kirakós játék egy érdekes darabja, de nem a teljes történet” – mondta Trougakos, aki nem vett részt a tanulmányban. “Ahhoz, hogy átfogó tervünk legyen egy ilyen dologra, nem csak a munkahelyet kell vizsgálnunk, és nyilvánvalóan az emberek életük során hozott egyéb döntései is hatással lesznek az általuk okozott kibocsátásokra, és a szervezetek által esetleg okozott kibocsátásokra is.”

A tanulmány elemzése az Egyesült Államokra összpontosított, és nagyrészt a nagyvárosban élő irodai dolgozók viselkedését tükrözi. Emellett You, a kutatók egyike szerint a különböző munkamodellek környezeti előnyei és költségei a jövőben eltolódhatnak, ahogy az ország az elektromos járművek és a tiszta energiaforrások nagyobb mértékű elterjedése felé halad.

“A dolgok idővel változni fognak” – mondta You. “Ez egyelőre csak egy tanulmány.”

A munka zöldebbé tétele

A kutatók szerint a távmunka környezeti előnyeinek maximalizálása több tényezőtől függ, beleértve a járműválasztást, az ingázási magatartást és az otthonok és irodák energiahatékonyságát. A tanulmány szerint például, ha a hibrid munkavállalók saját asztal helyett megosztanák az irodában az íróasztalukat, az 28 százalékkal csökkenthetné a károsanyag-kibocsátást.

Az eredmények arra utalnak, hogy a teljesen távoli és rugalmas munkavégzési lehetőségek környezetvédelmi előnyökkel járnak, mondta Yang. De szerinte a munkahelyeknek nem csak a munkapolitikájukkal kell foglalkozniuk, ha csökkenteni akarják a kibocsátást. Javasolta, hogy tegyenek lépéseket az irodák megújuló energiával való ellátására, vagy biztosítsanak tisztább közlekedési lehetőségeket az ingázók számára, például elektromos buszokat.

“Nem próbáljuk megjósolni a jövőt, de úgy gondolom, hogy a jövő csak rajtunk múlik” – mondta Yang. “Ez a tanulmány azt mondja az embereknek, hogy ha a jövőben szén-dioxid-semlegesebbek akarunk lenni, mit tehetünk most?”.

Forrás: The Washington Post | Allyson Chiu


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

2 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

6 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

1 hónap ago