Civilizáció

Kalifornia beperli az olajcégeket

Kalifornia beperli az olajcégeket, azt állítva, hogy lebecsülték a fosszilis tüzelőanyagok kockázatát.

Az állam által benyújtott polgári per az Exxon Mobil, a Shell, a Chevron, a ConocoPhillips és a BP ellen irányul.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója újságírók előtt beszél. Az állam pert indított a világ néhány legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ellen. Fényképek: Rich Pedroncelli/AP

Kalifornia pert indított a világ néhány legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ellen, azt állítva, hogy megtévesztették a közvéleményt, és lekicsinyelték a fosszilis tüzelőanyagok jelentette kockázatokat.

A San Franciscó-i állami felsőbíróságon benyújtott polgári perben egy – a vállalatok által finanszírozott – alap létrehozását is kérik, amelyből a pusztító viharok és tüzek utáni helyreállítási munkálatok finanszírozhatók. Gavin Newsom demokrata kormányzó nyilatkozatában kijelentette, hogy a perben megnevezett vállalatokat – Exxon Mobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips és BP – felelősségre kell vonni.

“A Big Oil több mint 50 éve hazudik nekünk – eltitkolva azt a tényt, hogy már régóta tudják, hogy az általuk termelt fosszilis tüzelőanyagok mennyire veszélyesek a bolygónkra nézve” – mondta Newsom. “Nem kellene, hogy a kaliforniai adófizetők fizessék a több milliárd dolláros károkat – az egész közösségeket kiirtó erdőtüzeket, a levegőnket eltömő mérgező füstöt, a halálos hőhullámokat, a kútjainkat felperzselő rekordméretű aszályokat.”

A 135 oldalas panasz azzal érvel, hogy a vállalatok legalább az 1960-as évek óta tudták, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése felmelegíti a bolygót és megváltoztatja az éghajlatot, de nyilvános nyilatkozataikban és marketingjükben lekicsinyelték a fenyegető veszélyt.

Azt állítják, hogy a vállalatok tudósai már az 1950-es években tudták, hogy az éghajlati hatások katasztrofálisak lesznek, és hogy csak egy szűk időablak áll rendelkezésre, amelyben a közösségek és a kormányok reagálhatnak.

Ehelyett a per szerint a vállalatok legalább az 1970-es évektől kezdődően dezinformációs kampányt indítottak, hogy hiteltelenítsék az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő tudományos konszenzust, és vitatták az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat.

Az American Petroleum Institute, a perben szintén megnevezett ipari csoport szerint az éghajlat-politikát a Kongresszusban kellene megvitatni, nem pedig a bíróságon.

“Ez a folyamatos, összehangolt kampány, amelynek célja, hogy érdemtelen, politizált pereket indítsanak egy alapvetően fontos amerikai iparág és annak munkavállalói ellen, nem több, mint figyelemelterelés a fontos nemzeti vitákról, és a kaliforniai adófizetők forrásainak hatalmas pazarlása” – mondta Ryan Meyers, az intézet vezető alelnöke egy nyilatkozatban.

Ezt a Shell is megerősítette nyilatkozatában, amely szerint a bírósági tárgyalóterem nem a megfelelő helyszín a globális felmelegedés kérdésének kezelésére.

“Az éghajlatváltozás kezelése közös, az egész társadalomra kiterjedő megközelítést igényel” – mondta az energiavállalat. “Egyetértünk azzal, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatban most kell cselekedni, és teljes mértékben támogatjuk, hogy a társadalomnak át kell térnie egy alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövőre”.

Kalifornia jogi lépése csatlakozik az államok és önkormányzatok által az elmúlt években benyújtott hasonló perekhez.

“A kaliforniai kereset hozzájárul ahhoz az egyre növekvő lendülethez, amely a Big Oil-t felelősségre vonja az évtizedek óta tartó megtévesztésért, és biztosítja az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést a fosszilis tüzelőanyagok okozta szélsőséges időjárás és a lassan bekövetkező katasztrófák, például a tengerszint emelkedése miatt szenvedő emberek és közösségek számára” – mondta Kathy Mulvey, a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója) munkatársa.

A jogi lépésekkel kapcsolatban Rob Bonta, Kalifornia állam főügyésze közleményében azt mondta, hogy a vállalatok “hazugságokkal és tévhitekkel tápláltak minket, hogy a környezetünk kárára tovább növeljék rekordokat döntögető profitjukat. Elég volt, elég volt”.

A perben megfogalmazott vádak között szerepel, hogy a vállalatokat vádolják a kaliforniai klímaváltozás létrehozásával vagy ahhoz való hozzájárulással, hamis reklámmal, a természeti erőforrások károsításával és jogellenes üzleti gyakorlattal, mivel megtévesztették a közvéleményt az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Richard Wiles, a Center for Climate Integrity elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy “Kalifornia döntése, hogy bíróság elé állítja a nagy olajcégeket, vízválasztó pillanat a gyorsan terjedő jogi harcban, hogy a nagy szennyezőket felelősségre vonják az évtizedes éghajlati hazugságokért… A kaliforniaiak a fosszilis tüzelőanyag-ipar által okozott éghajlati vészhelyzetben élnek, és most az állam határozott lépéseket tesz, hogy a szennyezőket megfizettesse”.

Forrás: The Guardian


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

8 perc ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago