Az otthoni munkavégzésnek van még egy nagy előnye

Szeretne kevesebb napot dolgozni az irodából? Szívességet tehet a bolygónak.

A teljesen távmunkában (otthoni munkavégzéssel) dolgozók kevesebb mint feleannyi éghajlatmelegítő kibocsátást termelhetnek, mint azok, akik az irodában töltik napjaikat – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn közzétett új tanulmányból (.PDF).

Az otthoni munkavégzésnek van még egy nagy előnyeEgy tárgyalóasztal és egy üres szoba egy irodaházban Washington belvárosában februárban. (Bloomberg)

A különböző munkaszcenáriókat, az emberek viselkedését és a kibocsátási forrásokat elemezve a kutatók megállapították, hogy ha valaki a helyszíni munkavégzésről teljes munkaidőben otthoni munkavégzésre vált, több mint 50 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását. A tanulmány szerint a hibrid munkarendek, ahol az emberek heti 2-4 napot távolról dolgoznak, szintén 11-29 százalékkal csökkenthetik a kibocsátást.

Az eredmények segítenek jobban megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a különböző munkamodellek környezeti és éghajlati hatásait – mondta Longqi Yang, a Microsoft alkalmazott kutatási vezetője és a tanulmány egyik szerzője.

“A távmunkának jelentősnek kell lennie ahhoz, hogy ilyen előnyökkel járjon” – mondta Yang. “Ez a tanulmány nagyon fontos adatokat szolgáltat egy olyan dimenzióhoz, amely az embereket nagyon érdekli, amikor a távmunka-politikáról döntenek.”

A távmunka előnyei

Az elemzés elvégzéséhez a tanulmány szerzői több adathalmazra támaszkodtak, többek között az Amerikai Energia Információs Hivatal Lakossági Energiafogyasztási Felmérésére és a Microsoft ingázási és távmunkavégzéssel kapcsolatos munkavállalói adataira. A kutatók, akik közül többen a Microsoft alkalmazottai, modellezték a teljes egészében távmunkában, hibrid munkarendben és teljes egészében helyben dolgozó amerikai alkalmazottak üvegházhatásúgáz-kibocsátását. Az elemzés a különböző forrásokból származó kibocsátásokra összpontosított, beleértve a lakossági és irodai energiafelhasználást, az ingázást, a nem ingázással kapcsolatos utazást és az IT-használatot.

A tanulmány megállapította, hogy a heti egy napnál több távmunkával csökkenthető a kibocsátás, elsősorban az irodai energiafelhasználás és az ingázás csökkenése miatt. A kutatók azonban óva intettek attól a feltételezéstől, hogy bármilyen mennyiségű távmunka jót tesz a bolygónak.

“Ez egy nagyon bonyolult rendszer” – mondta Fengqi You, a Cornell Egyetem energiarendszerekkel foglalkozó professzora és a tanulmány másik szerzője.

A különböző munkamodellekből származó kibocsátások
Az egy főre jutó napi karbonlábnyomként számítva, kilogramm szén-dioxid-egyenértékben.

Az eredmények szerint például egy olyan hibrid modell, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók csak egy napot dolgozzanak otthonról, elhanyagolható kibocsátáscsökkenést eredményez, mivel az előnyöket valószínűleg ellensúlyoznák olyan tényezők, mint a több, nem munkával kapcsolatos utazás és az otthoni energiafelhasználás.

“A távmunka környezeti előnyeinek megvalósításához az életmód, az otthoni és az irodai életmód gondos konfigurációjára, valamint az egyének, a vállalatok és a politikai döntéshozók összehangolt fenntartható gyakorlataira és ösztönzőire van szükség” – írták a szerzők a tanulmányban.

KarbonLábnyom

A kirakós játék egy darabja

Forgalom egy Los Angeles-i autópályán az esti csúcsforgalom idején a kaliforniai Alhambrában (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images).

Yang szerint a kutatás segít annak jellemzésében, hogy melyek a munkával kapcsolatos kibocsátások fő forrásai, és honnan származnak. A tanulmány megállapításai jobb képet adhatnak az embereknek és a szervezeteknek arról, hogy hová összpontosítsanak erőfeszítéseket, ha csökkenteni akarják lábnyomukat – mondta, hozzátéve, hogy az ingázással és az irodai energiafelhasználással kapcsolatos kibocsátások egyértelmű célpontok.

A tanulmány hozzájárul annak megértéséhez is, hogy az egyéni viselkedés milyen szerepet játszhat – mondta Joe O’Connor, a Munkaidő-csökkentési Kiválósági Központ igazgatója és társalapítója, aki nem vett részt az új kutatásban.

“Ez a tanulmány valóban hangsúlyozza az életmód és az általunk hozott döntések fontosságát… amikor távolról dolgozunk, mivel ezek valóban kulcsfontosságúak a potenciális előnyök kihasználásában” – mondta O’Connor.

John Trougakos, a Scarborough-i Torontói Egyetem menedzsmentprofesszora, aki tanulmányozta a távmunka és a hibrid munkamodelleket, azt mondta, hogy a kutatás “egy újabb információ, amelyet felhasználhatunk arra, hogy megalapozottabb döntéseket hozzunk”.

“Ez a kirakós játék egy érdekes darabja, de nem a teljes történet” – mondta Trougakos, aki nem vett részt a tanulmányban. “Ahhoz, hogy átfogó tervünk legyen egy ilyen dologra, nem csak a munkahelyet kell vizsgálnunk, és nyilvánvalóan az emberek életük során hozott egyéb döntései is hatással lesznek az általuk okozott kibocsátásokra, és a szervezetek által esetleg okozott kibocsátásokra is.”

A tanulmány elemzése az Egyesült Államokra összpontosított, és nagyrészt a nagyvárosban élő irodai dolgozók viselkedését tükrözi. Emellett You, a kutatók egyike szerint a különböző munkamodellek környezeti előnyei és költségei a jövőben eltolódhatnak, ahogy az ország az elektromos járművek és a tiszta energiaforrások nagyobb mértékű elterjedése felé halad.

“A dolgok idővel változni fognak” – mondta You. “Ez egyelőre csak egy tanulmány.”

A munka zöldebbé tétele

A kutatók szerint a távmunka környezeti előnyeinek maximalizálása több tényezőtől függ, beleértve a járműválasztást, az ingázási magatartást és az otthonok és irodák energiahatékonyságát. A tanulmány szerint például, ha a hibrid munkavállalók saját asztal helyett megosztanák az irodában az íróasztalukat, az 28 százalékkal csökkenthetné a károsanyag-kibocsátást.

Az eredmények arra utalnak, hogy a teljesen távoli és rugalmas munkavégzési lehetőségek környezetvédelmi előnyökkel járnak, mondta Yang. De szerinte a munkahelyeknek nem csak a munkapolitikájukkal kell foglalkozniuk, ha csökkenteni akarják a kibocsátást. Javasolta, hogy tegyenek lépéseket az irodák megújuló energiával való ellátására, vagy biztosítsanak tisztább közlekedési lehetőségeket az ingázók számára, például elektromos buszokat.

“Nem próbáljuk megjósolni a jövőt, de úgy gondolom, hogy a jövő csak rajtunk múlik” – mondta Yang. “Ez a tanulmány azt mondja az embereknek, hogy ha a jövőben szén-dioxid-semlegesebbek akarunk lenni, mit tehetünk most?”.

Forrás: The Washington Post | Allyson Chiu


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.