Civilizáció

Az USA formálisan sem része már a párizsi klímamegállapodásnak

November 5-étől az Egyesült Államok nem tagja a párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek.

Donald Trump 2017 júniusában jelentette ki hogy az USA kilép a megállapodásból, de az ENSZ szabályainak értelmében a kilépés csak az amerikai elnökválasztás másnapjától lép életbe. Abban az esetben, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást, úgy az Egyesült Államok újra csatlakozhat az egyezményhez.

Úgy tűnik, Donald Trump azt gondolja, hogy az Egyesült Államoknak egyedül képes fellépni a bolygó pusztulása ellen -mondja Larry Donnelly jogi szakértő. De azt hiszem a diplomáciai elkötelezettség az ilyen kérdésekben – és különösen egy olyan kérdésben, mint az éghajlatváltozás mindannyiunkat érint.Engem mélységesen elszomorít, hogy az elnök eltávolodott a tudománytól csupán a rövid távú politikai haszonszerzés miatt. Ez szégyen és remélem, hogy ha Bident megválasztják, akkor nem csak a párizsi klímamegállapodáshoz, de számos más nemzetközi együttműködéshez is újra csatlakozhatunk

Az Egyesült Államok felelős a legmagasabb üvegházhatásúgáz-kibocsátásért, ami növekedhet, ha a Trump adminisztráció nem tartja be a megállapodást.

 

Viszont egyes tagállamok külön külön dolgozhatnak együtt a párizsi egyezmény tagjaival, ami így akár az USA, mint egység nélkül is sikeres lehet.

Akármi történik is az Egyesült Államokban szövetségi szinten, az Egyesült Államok több kulcsfontosságú állama tett már lépéseket. – teszi hozzá Thomas Pellerin-Carlin a Delors Intézet klímaenergia-ágazati igazgatója. Az USA legnagyobb állama például Kalifornia. Kaliforniának van nemzeti politikája az éghajlatváltozás ellen küzdelem érdekében. Így tudunk közvetlenül amerikai tagállamokkal együttműködni, még akkor is, ha az USA, formálisan kilép a párizsi klímaegyezményből. Legalábbis a következő négy éveben, abban az esetben, ha most Donald Trump nyeri meg az elnökválasztást.

Még jó időbe beletelhet, míg lesz hivatalos végeredménye az amerikai elnökválasztásnak, s bár mindenki örömmel fogadná az Egyesült Államok újracsatlakozását az egyezményhez, a világnak fel kell készülni a globális felmelegedés elleni küzdelemre a Fehér Házzal vagy anélkül.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago