Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége van

“Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége van”: a világ megmentéséért vazektómiát végző férfiak.

Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége vanIllusztráció: Till Lauer/The Guardian

A klímaválság egyre sürgetőbbé válásával egyre több fiatal, gyermektelen férfi dönt drasztikusan: környezetvédelmi okokból sterilizálják magukat.

Amikor Lloyd Williamson tavaly november végén hanyatt feküdt egy háziorvosi rendelőben, az évekig tartó lelkiismeretfurdalás sebészeti betetőzése volt. A 30 éves, Essexből származó Williamson emlékszik, hogy gyerekkorában családot akart, de valami megváltozott a 20-as évei elején. “Azt gondoltam: tudod mit? Nem akarok életet hozni ebbe a világba, mert így is elég szar, és csak rosszabb lesz” – mondja két héttel a vazektómia után.

Williamsont nagyrészt a klímaválság motiválta a sterilizálásra. Tekintettel a fosszilis energiaforrásokból táplálkozó gazdasági növekedés és a népességnövekedés közötti kapcsolatra, úgy véli, hogy a kevesebb gyermek vállalása az egyik olyan dolog, amivel az egyén segíthet. “Nem háríthatjuk át a szén-dioxid-problémánkat a következő generációra, mert ez nem igazságos velük szemben” – mondja.

Williamson, aki Essex megyei tanácsának adattámogatási tisztviselőjeként dolgozik (2019-ben sikertelenül indult a zöld párt chelmsfordi tanácsosjelöltjeként), azt mondja, ismer más fiatal, gyermektelen férfiakat, akik ugyanezt fontolgatják. Bár a vazektómia számáról és motivációiról kevés megbízható adat áll rendelkezésre, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a világ minden táján a gyermektelen férfiak közvetlen lépéseket tesznek.

Nick Demediuk ausztrál háziorvos, a világ egyik legtermékenyebb vazektómiával foglalkozó klinikusa szerint a legtöbb páciense 35 év feletti apa. Az orvos azonban, aki 1981 óta több mint 40 000 beavatkozást hajtott végre, úgy becsüli, hogy a klinikáján évente kezelt 4000 betegből körülbelül 200 fiatalabb, gyermektelen férfi. Közülük körülbelül 130-an azt mondják, hogy a bolygóért csinálják.

“Régen ez pusztán életmódbeli kérdés volt” – mondja Demediuk a fiatalabb, gyermektelen pácienseiről. “Be akarták utazni a világot, keményen dolgozni, és nem akartak gyerek mellett maradni. És ez eltolódott, valószínűleg az elmúlt három-négy évben, és a környezetvédelem lett a domináns indok”.

Nem meglepő, hogy egy olyan generáció, amely egyre inkább tudatában van az éghajlati vészhelyzetnek, nagy kérdéseket tesz fel a hagyományos családi struktúrákkal kapcsolatban. 2019-ben az akkor 29 éves amerikai kongresszusi képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez visszafojtotta a könnyeit, amikor az éghajlati vészhelyzetről tartott beszédet. “Emberi lényként szólok önökhöz, egy olyan nőként, akinek az anyaságról szőtt álmai most keserédes ízűek, mert tudom, hogy mi vár a gyermekeink jövőjére” – mondta a koppenhágai polgármesterek csúcstalálkozóján. “A mi cselekedeteink felelősek azért, hogy a legszörnyűbb lehetőségeik a figyelem középpontjába kerüljenek.”

Egy 2017-es tanulmány szerint a bolygó megsegítése szempontjából az egyén által végrehajtható leghatékonyabb intézkedés az, ha eggyel kevesebb gyermeket vállal; ezzel több mint 25-ször annyi károsanyag-kibocsátást lehetne megtakarítani, mint a következő legnagyobb vállalásokkal (autó nélkül élni és elkerülni a hosszú távú repülőutakat). Harry herceg a klímára hivatkozott, amikor a Vogue-nak adott 2019-es interjújában elárulta, hogy két gyermeknél többet nem vállal.

Matthew Schneider-Mayerson, a szingapúri Yale-NUS College környezetvédelmi tanulmányok docense, a “öko-reproduktív” választásról szóló, hamarosan megjelenő könyv szerzője. Tavaly részletes felmérést végzett 600, az éghajlati válság miatt aggódó, 27 és 45 év közötti ember körében. Közülük 96% aggódott amiatt, hogy gyermekeik nehezen boldogulnának vagy akár túl is élnék a legrosszabb éghajlati forgatókönyveket, míg 60%-uk aggódott potenciális utódaik szénlábnyoma miatt.

Schneider-Mayerson nem vizsgálta a klímavazektómia terjedését. Lehet, hogy ez még mindig egy hiánypótló választás, amelyet gyakran más tényezők, többek között a gyermekneveléssel kapcsolatos szélesebb körű ambivalencia befolyásol. De etikai és politikai kérdéseket vet fel, többek között a vitatott “túlnépesedési” ideológiákról, valamint a generációs egyensúlyhiányos társadalmak gyakorlati következményeiről. Schneider-Mayerson szerint “minden más mellett az is szomorú, hogy az emberek kénytelenek az éghajlatváltozást is beleszámítani ebbe a döntésbe”.

A 36 éves coloradói Nate Miller (nem az igazi neve) számára a klímatudományt tagadó Donald Trump 2016-os megválasztása volt a döntő. “Még azon a héten időpontot kértem a vazektómiára” – mondja. Williamsonhoz hasonlóan Miller, aki egy környezetvédelmi jótékonysági szervezetnél dolgozik, abban a feltételezésben egyensúlyozva nőtt fel, hogy elmélyült környezettudatossággal fog gyereket vállalni. “Az ökoszisztémákat kibillentjük az egyensúlyukból, és számtalan faj tömeges kihalását okozzuk” – mondja. “Szerintem a még több ember a legkevésbé sem hiányzik ennek a bolygónak.”

A fogamzásgátlás más formái működtek Miller és hosszú távú partnere számára, de a vazektómia véglegesnek tűnt. Találtak egy urológust, aki bejelentkezett Millerhez, miután meggyőződött arról, hogy biztos a döntésében. Miller is meg akart nyugodni, mivel széles körben elterjedt nézet, hogy az eljárás véres, fájdalmas és valahogyan férfiatlanító.

Ez a felfogás Demediuk szerint elavult. A műtét, amely régebben sokkal invazívabb volt, és általános érzéstelenítésben végezték, ma már jellemzően vérmentes; nincs benne szike. Ehelyett a herezacskót helyi érzéstelenítésben egy apró csipesszel átszúrják, és egy éppen elég nagy lyukat hoznak létre ahhoz, hogy a vasa deferentia – a két spermiumot szállító cső – a szabadba kerüljön. A csöveket elvágják, lezárják és visszahelyezik. Demediuk szerint a lyuk ritkán igényel kötést, még kevésbé öltést. Az eljárás 15 percet vesz igénybe, és több mint 99%-ban hatékony. Miller és Williamson azt mondják, hogy napokon belül visszatértek a normális kerékvágásba.

Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége vanIllusztráció: Till Lauer/The Guardian

A vazektómiával a nemek közötti egyenlőtlenséget kezelik, amely még mindig a születésszabályozás választását és gyakorlatát kíséri. Kevesebb kockázattal jár, mint a női fogamzásgátlás invazívabb és kevésbé megbízható módszerei, köztük a sterilizáció és a spirál. Mégis nehéz lehet hozzájutni, különösen a fiatalabb, gyermektelen férfiak számára.

Williamson a húszas évei elején gondolt arra, hogy vazektómiát végeztet, de elrettentették a borzalmas történetek, amelyeket olyan idősebb férfiaktól hallott, akik évekkel ezelőtt elvégeztették a beavatkozást. Williamson hiába várt a még mindig hiányzó “férfi tablettára”, mígnem 25 évesen értesült a vazektómia terén elért eredményekről. Megkérdezte a háziorvosát, hogy elvégeztetheti-e, de elutasították.

Bár az Egyesült Királyságban nincsenek törvények arra vonatkozóan, hogy a férfiak milyen életkorban végezhetnek vazektómiát, az NHS azt tanácsolja, hogy nagyobb eséllyel fogadják el, ha 30 évesnél idősebbek és van gyermekük. “A háziorvos megtagadhatja az eljárás elvégzését… ha úgy véli, hogy ez nem az Ön érdekeit szolgálja” – áll az útmutatóban, amely arra is figyelmeztet, hogy a visszafordítás megbízhatatlan: 10 éven belül 55%-os a sikerességi arány, utána pedig csak 25%.

Williamson elfogadja, hogy a gondolkodásmód és a körülmények változhatnak, de az iránymutatást paternalisztikusnak tartja. Amikor betöltötte a 30. életévét, újra megpróbálta. Ezúttal a háziorvosa beleegyezett, de azt mondta, hogy fizetnie kell; a Mid Essex klinikai megbízási csoport (CCG) – a háziorvosok által vezetett testület, amely az egészségügyi szolgáltatások megvásárlásáért felelős a körzetében – 2016-ban takarékossági okokból megvonta a vazektómiák finanszírozását. Egy e-mailben azt írja, hogy a kereslet alacsony volt; hozzáteszi, hogy a vazektómiához “viszonylag könnyen, túl nagy anyagi teher nélkül hozzá lehet férni, és a nők számára szabadon hozzáférhető fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésre”.

Mid Essex egyike volt annak a kilenc CCG-nek, amelyek ugyanebben az időben csökkentették vagy fontolgatták a finanszírozás csökkentését, ami heves kritikát váltott ki a családtervezéssel foglalkozó jótékonysági szervezetek részéről. Amikor kapcsolatba lépek az NHS Englanddel, hogy megállapítsam, milyen széles körben vonták vissza az eljárást, azt mondják, hogy külön kell beszélnem Anglia mind a 106 CCG-jével. A hozzáférés és a várólisták Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is eltérőek. A visszacsinálást ritkán fedezi az NHS, és több ezer fontba kerül.

Williamson háziorvosa David Acornhoz, egy essexi háziorvoshoz irányította, aki egy magán vazektómiaklinikát működtet, egyet a több tucatnyi közül az Egyesült Királyságban. Acorn, aki 360 fontot számol fel az eljárásért, azt mondja, Williamson volt az első páciense, akit látott, és aki kifejezetten az éghajlatra hivatkozott. Azt mondja azonban, hogy egyre több megkeresést kap fiatalabb, gyermektelen férfiaktól. “Különösen arra törekszem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az, amit kérnek, potenciálisan tartós lehet” – mondja.

A finanszírozás csökkentése részben oka lehet a vazektómia számának látszólagos csökkenésének, de az eljárás privatizációja miatt a keresletet nehéz nyomon követni. Az NHS adatai szerint 2010/11-ben közel 20 000 műtétet hajtottak végre, 2020/21-ben pedig kevesebb mint 4500-at. Bármi is legyen a valós számadat, a családtervezési csoportok megpróbálják átnevezni a “snip”-et, hogy több férfit csábítsanak a fogamzásgátlás terhének megosztására.

Van remény arra, hogy az éghajlati válság fényesíti a vazektómia progresszív imázsát. 2012-ben Jonathan Stack, egy 64 éves amerikai filmkészítő társalapítója volt a World Vasectomy Day (Vaszektómia Világnap) elnevezésű kampánynak, amely a modern vazektómiát övező stigmák és mítoszok leküzdését tűzte ki célul. Stack három gyermek után maga is elvégeztette. “Ez a nemek közötti egyenlőségről, a családtervezésről és a felelősségteljesebb férfiasságról szól” – meséli nekem New York-i otthonából.

A vazektómia világnapja ma már egy éves esemény és egész éves program, amely világszerte együttműködik családtervezési csoportokkal és közegészségügyi szervekkel. A klinikusok, akiknek a legújabb, szikét nem igénylő technikában való képzést kínálnak, a kampány részeként közel 100 000 vazektómiát hajtottak végre.

Négy-öt évvel ezelőtt Stack egyre nagyobb keresletet kezdett tapasztalni a fiatalabb, gyermektelen férfiak körében. “Ennek sok köze van a gazdasági bizonytalanság érzéséhez és az élet általános bizonytalanságához” – mondja. Ennek ellenére, amikor beszélgetünk, meglepődik egy még nem publikált kampányjelentésen, amelyet nemrég kapott egy bolíviai projektből, amelyet a World Vasectomy Day, a Marie Stopes Bolivia és a kanadai Université Laval közösen működtet.

Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége vanA családtervezéssel foglalkozó csoportok megpróbálják átnevezni a “snip”-et, hogy több férfit csábítsanak a fogamzásgátlás terhének megosztására. Fénykép: Thomas Barwick/Getty Images

Novemberben négy bolíviai orvos részesült képzésben, amelynek egy része 127 felügyelt vazektómia elvégzését foglalta magában. A páciensek átlagéletkora 31 év volt, és 25%-uknak nem volt gyermeke. Amikor az összes férfit megkérdezték, hogy miért végeztetik el a vazektómiát, 48%-uk azt mondta, hogy nem akar több gyereket. Ami azonban Stack számára kiemelkedő volt, hogy a férfiak 28%-a azt mondta, hogy éghajlati aggályok motiválták.

“Kicsit nyugtalanító látni azt a növekvő tendenciát, hogy az emberek nem hisznek eléggé a jövőben ahhoz, hogy a gyermekvállalás jó döntésnek tartsák” – mondja. Mégis hozzáteszi: “Mit olvasunk a hírekben, ami miatt azt gondolnánk, hogy ez egy nagyszerű időszak a gyerekvállaláshoz?”.

Stack nincs egyedül azzal, hogy nyugtalanságot érez a szaporodás visszafogására irányuló törekvésekkel kapcsolatban. A demográfusok már előre jelezték, hogy a világ népessége az évszázad végére tartósan csökkenni fog, ami enyhíti az erőforrások iránti keresletet, de mélyreható változásokat idéz elő a társadalomban. Az idősek gondozási válsága a világ számos részén már most is zajlik. Májusban Kína bejelentette, hogy lehetővé teszi a párok számára a három gyermek vállalását, miután a hírhedt egygyermekes politikájának 2016-os, két gyermekre való átállítása nem tudta növelni a zuhanó születésszámot.

Stack igyekszik elhatárolni kampányát a “túlnépesedés” elméleteitől és azok régóta fennálló átfedéseitől a bevándorlásellenes és gyakran rasszista ideológiákkal, például az eugenikával és az ökofasizmussal. Paul Ehrlich 1968-ban megjelent The Population Bomb (A népesedési bomba) című, mérföldkőnek számító könyvének tulajdonítják a környezetvédelmi mozgalom megerősödését, de a “népesedést” széles körben vádolják a jobboldali népességszabályozási és bevándorlási politikák felbátorításáért is.

2018-ban a brit dalszerző és aktivista Blythe Pepino társalapítója volt a BirthStrike mozgalomnak, olyan emberek számára, akik úgy döntöttek, hogy a közelgő “éghajlati összeomlás és civilizációs összeomlás” miatt lemondanak a gyermekvállalásról. A jó szándékú csoport nagy port kavart, de 2020-ban bezárta a honlapját, mert a BirthStrike név “nem kis kárt okozott azzal, hogy lehetővé tette számunkra, hogy a “túlnépesedés” témájához igazodjunk”.

Egy másik ellentmondásos erkölcsi filozófia, az antinatalizmus az emberi faj kihalására szólít fel a szaporodás megszüntetésével. “Azt hiszem, némi aggodalomra adna okot, ha a klímamozgalom szorosan kötődne az antinatalizmushoz vagy egy olyan etikához, amely az emberi élet és a szén-dioxid-kibocsátás értékét számolgatja” – mondja Schneider-Mayerson.

A vazektómia nem feltétlenül zárja ki a szülőséget. A 26 éves Rodney Pohl, aki informatikai technikus, nevelőszülést vagy örökbefogadást tervez feleségével, Carrie-vel, aki tavaly júniusban végignézte Pohl vazektómiáját a SimpleVas klinikán az otthonukhoz közeli Cedar Rapidsban, Iowában. A házaspárt részben az időjárási szélsőségek és azok előrejelzései motiválták. A közelmúltban egy sarki örvény 10 napra elvette az áramot az utcájukban. “Voltak szomszédaink, akik kisgyermekeket szoptattak, és megosztottuk a generátorokat, hogy megpróbáljuk fenntartani a hűtőjüket, hogy ne pazaroljuk el a [kinyomott] tejet” – mondja Pohl.

Az Essexben élő Williamson, aki nem él tartós párkapcsolatban, azt mondja, lehet, hogy egy nap ő is örökbe fogad. “Már most is több mint elég gyerek és fiatal felnőtt van odakint, akiknek szerető otthonra és családra lenne szükségük – nem kell, hogy a saját vére legyen” – mondja. Sem ő, sem Miller nem számít arra, hogy megbánják a vazektómiát. Pohl azt mondja, hogy nagyon is időnként búslakodást érez. “De gyorsan továbblépek” – mondja.

Williamson azt mondja, sírt a beavatkozás után, de megkönnyebbülten. “Annyira megkönnyebbültem, miután ennyi bizonytalanságot éreztem, hogy valakit a világra hozzak” – mondja. Azt mondja, bárcsak a kormányok többet tennének az éghajlati válságra vonatkozó jogszabályok megalkotásáért, mielőtt megosztaná gondolatait az úgynevezett “bámészkodó apátiáról”. “Sokan örömmel mutogatnak és mondják: “Ez nem helyes”, vagy lefilmezik a telefonjukkal” – mondja. “Én ránézek a világra, és azt mondom: ‘Ez nem helyes; megpróbálok tenni valamit ellene’.”

Forrás: The Guardian – Simon Usborne

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.