Civilizáció

Azúr az új zöld!

Élj ahogy szeretnél, csak segítsd a fogamzásgátlást nélkülözőket!

Napóleon milliós hadserege győzedelmesen nyomult előre Moszkva felé. (Kis történelem ismétlés: az oroszok állandóan visszavonultak, evakuáltak, Napóleon az üres Moszkvában hiába várta, hogy jönnek békét kérni és adózni, végül kénytelen volt hazaindulni, s Európa legnagyobb hadseregét a klíma verte meg, a visszavonuló sereg óriási többsége megfagyott vagy éhenhalt. A félmillió orosz áldozat nagy többsége civil volt.)

A haditanács többsége úgy gondolta, hogy előrenyomulni, győzni, rabolni a végtelenségig lehetséges. Éretlenzöld tábornok viszont fogyasztáscsökkentést akart, kisebb fejadagokat, takarékoskodást az élelemmel, abrakkal, ruházattal, lőszerrel stb. az erőforrások szűkössége miatt.
Érettzöld tábornok az ellenkezőjét mondta: Minél takarékosabbak vagyunk, annál messzebbre jutunk előre, annál később kényszerülünk visszafordulni, tehát annál szörnyűbb lesz a visszavonulás. A takarékoskodás káros, amíg rossz irányba megyünk, mert késlelteti a rendszer válaszát, így később fogjuk megérteni a visszajelzést, hogy a pusztulásunkba menetelünk “győzedelmesen”. Majd amikor már visszafordultunk, akkortól lesz értelme a takarékoskodásnak, hogy enyhítsük az összeomlást, s minél kevesebb szenvedéssel legalább valamennyien visszaérjünk.

Az analógiában az előrenyomulás a népességrobbanás, a visszavonulás a népesség csökkenése a fenntartható létszámig. A takarékosság, fogyasztáscsökkentés csak késlelteti a rendszer visszajelzését, hogy ennyi embert nem hajlandó eltartani a Föld. Az éretlenzöldek csak elodázzák és ezzel még szörnyűbbé teszik az összeomlást.
– Minél nagyobb létszámnál és
– minél meghúzottabb derékszíjjal és
– minél kizsigereltebb Földdel éri el az emberiség a népesség fogyásnak indulását,
annál szörnyűbb lesz a civilizációs összeomlás. Annál borzalmasabb lesz a népességet visszacsökkentő éhínség, járvány, háború, hőség.
Tehát amíg a népességrobbanás tart, addig kártékony a fogyasztáscsökkentés, takarékoskodás. Az érett zöldek a fogamzásgátlás emberi jogának, tudásának, eszközeinek általános elérhetőségéért, és a szaporodás-erőltető ideológiák szétzúzásán stb. dolgoznak, és olyan fejlesztéseken, amelyek az összeomlás borzalmasságát enyhíthetik majd.


A hatvanas években fölemelkedett egy érett zöld gondolkodás, amely fölismerte a fogamzásgátlás világmentő jelentőségét. Nevezhetjük azúrnak, ami a kéket (víz, levegőég) és a zöldet (szárazföldi természet) egyaránt magában foglalja. 1968-ban szinte havonta kellett újranyomni a The Population Bomb c. bestsellert, az ENSZ az emberi jogok közé sorolta a családtervezést, s bár rá pár hónapra VI. Pál pápa dacból megerősítette a fogamzásgátlás tiltását, ezt a katolikusok óriási többsége nem fogadta el (így a klérus tekintélye lehanyatlott), szerte a világon ifjúsági lázongások törték meg a szex tabuját (és a népességrobbanás sebességének gyorsulását). 1969-től az emberiség Kínában élő 22%-a egy évtized alatt a történelem legnagyobb termékenységi ráta zuhanását produkálta (még az – emiatt már szükségtelen – egykepolitika előtt). Az ENSZ 1971-ben elindította a szegény országok támogatását (ODA), a Római Klub 1972-ben kiadta a Növekedés határait, a Sierra Club, a WWF, a Pugwash Conference és számos más mozgalom és csoport foglalkozott a fogamzásgátlás jelentőségével. 1974-ben Népesedési világkonferencia volt, Washingtonban létrejött a World Watch Institute (s Magyarországon 1975-től a BOCS).
De a döntő többségében még szaporodás-erőltető társadalmak nem viselték el a tabutörő azúr gondolkodásmódot, így a civilizációs önbecsapás (technokrata ill. fogyasztáscsökkentő naivitás stb.) kapta a pénzeket, elismeréseket, nyilvánosságot, pozíciókat (a zöld és egyéb mozgalmakon belül is). Az 1994-es Kairói Akcióprogram már nem kapott nemzetközi jog rangot. A 2000-es Millenniumi Fejlesztési Célokhoz csak késve csatolták a fogamzásgátlás elérhetőségét, amikor látták hogy a népességrobbanás közepette a kecskenyáj is éhes marad és a káposztaföld is tönkremegy. A 2015-ös Fenntartható Fejlesztési Célokban sem kapott figyelmet, el van dugva az egészség és a nők egyenlősége célok alcéljai közé.
Ha fél évszázada a fogamzásgátlás emberi joga általánosan érvényesült volna, akkor nem is lenne ökológiai válság. Ezzel szemben ma már folyik a civilizációs összeomlás, s legföljebb annyit érhetünk el, hogy lezuhanás helyett kényszerleszállás legyen.

Szeretnél hatékonyan cselekedni a klímáért, a jövő generációkért, a szegényekért, az élővilágért, az erdőkért, az állatokért, a Föld szépségének megóvásáért? Van széles látóköröd, hogy fölismerd saját érdekeidet (amelyek közösek a szegényekkel)? Van szíved, hogy ki tudj lépni a közönyösségből, reménytelenségből? Vár az “Azúr Elit”, akik először is karbonsemlegesítik az életvitelüket a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítésével. Látogasd meg a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány weboldalait és indítsd el a folyamatot. Ez messze a leghatékonyabb és leghumánusabb világmentés, így nem kell foglalkoznod a jelentéktelen (gyakran önbecsapó, sőt káros) zöldködésekkel, bűntudat nélkül élhetsz ahogy szeretnél. A jövő generációk rád lesznek a legbüszkébbek!

A rendszerek 4 féle viselkedésmódja

A/ Folyamatos növekedés következik be, ha

– a fizikai korlátok még nagyon messze vannak, vagy

– maguk a fizikai korlátok is exponenciálisan növekednek.

B/ Szigmoid növekedés következik be, ha

– a fizikai korlátoktól a gazdasághoz érkező jelek azonnal megérkeznek, pontosak, és azonnal válaszolnak rájuk, vagy

– a népesség és a gazdaság korlátozza önmagát anélkül, hogy jelekre lenne szüksége a külső korlátok felől.

C/ Túllövés, majd idomulás a korlátokhoz következik be, ha

– a jelek és a válaszok késnek, és

– a határok nem erodálódnak, vagy képesek gyorsan felépülni az erózióból.

D/ Túllövés és összeomlás következik be, ha

– a jelek és a válaszok késnek, és

– a határok erodálhatók (visszafordíthatatlanul megrongálódnak, amikor túllépik őket).

Forrás: Donella Meadows, Jørgen Randers, Dennis L. Meadows A növekedés határai, 30 év múltán, 2005

 

Szerző: Simonyi Gyula
Forrás: BOCS BLOG

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago