Irtani kéne a teljesen őrült vélekedéseket

Felejtsd el, hogy az emberiség egy exobolygón él tovább – jelentette ki a friss Nobel-díjas asztrofizikus.

Irtani kéne a teljesen őrült vélekedéseket | ClimeNews - Hírportál

Az emberiség sosem települ át egy Naprendszeren kívüli bolygóra, egészen egyszerűen azért, mert az exoplanéták túl messze vannak

– nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek a kedden fizikai Nobel-díjat kapott Michel Mayor svájci csillagász.

Irtani kéne a teljesen őrült vélekedéseket | ClimeNews - Hírportál
James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz lettek 2019-ben a fizikai Nobel-díj elismertjei “hozzájárultak az univerzum és a Föld kozmoszban kialakult helyének megértéséhez”.

Azt már most is tisztázhatjuk: nem települünk át rájuk

– fogalmazott a 77 éves tudós, aki szerint még a legoptimistább becslések szerint is sok fényévre található az első lakható exobolygó.

A jelenlegi eszközeinkkel több százmillió napig tartana az út odáig

– így Mayor. A csillagász szerint irtani kéne azokat a teljesen őrült vélekedéseket, amelyek azzal érvelnek a klímavédelem ellen, hogy amennyiben a Föld lakhatatlanná válik, keresünk majd egy másik bolygót magunknak.

Nagyon szép és abszolút élhető a mi bolygónk, csak gondoskodnunk kell róla

– fogalmazott a Genfi Egyetem csillagászprofesszora.

Mayor és a Svéd Királyi Tudományos Akadémia által szintén Nobel-díjjal jutalmazott Didier Queloz 1995 októberében jelentették be, hogy megtalálták az első olyan Naprendszeren kívüli, vagyis exobolygót, amely egy Nap-típusú csillag körül kering. A franciaországi Felső-Provence-i Obszervatóriumban erre a célra megépített teleszkóprendszerük első találata egy Tejútrendszeren belüli, Jupiter-méretű gázbolygó volt, amelyet azóta 51 Pegasi b néven tüntetnek fel a kozmikus atlaszokban. A korábbi kozmológiai elméleteket tökéletesen átíró felfedezésük óta a csillagászok több mint 4000 bolygót találtak csak a Tejútrendszerben, a legújabb teóriák szerint a Földön kívüli életet is valamelyik ilyen bolygón találják majd meg a következő generációkhoz tartozó csillagászok.

Forrás: Qubit.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.