Klímavédelem

Beijing kibocsátáscsökkentő átváltozása!

A világ vezetői a Kínai fővárosba utaztak, az Ázsia – Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési találkozó (APEC) alkalmából, így a város komoly küzdelmet folytat, hogy a lehető legjobb arcát mutassa a politikai óriásoknak.

Tehát megpróbálják elkerülni az Airapocalypse (Légapokalipszis) második felvonását.

Az időszakosan visszatérő rettegett szennyezési szintet amely rákot okozó részecskékkel fojtogatja a várost.
A környező régiókban lévő gyárak működését leállították, az építkezési projekteket megállították, a szabadtéri barbecue éttermek bezártak, a beijingi munkásoknak 6 nap szabadságot adtak, valamint a magántulajdonban lévő autók felét napi szinten kitiltották az utakról, egyéb korlátozások mellett.

A hatalmas hatókörben és skálán mozgó környezetmérnöki kísérlet több napig láthatóvá tette a kék eget a város felett, és rövid időre lehetővé tette a világ számára hogy bepillantást nyerjen Kína tradíciókkal és lenyűgöző építészettel átitatott gyönyörű világszintű fővárosába. De mialatt a találkozó a záró ceremóniára készült Kedden, a bűzös pára ismét ellepte a várost azokkal a miniatűr részecskékkel, melyek beágyazódhatnak a tüdőbe. A szennyezés elérte a 239 microgramm/köbméter szintet, annak ellenére, hogy a WHO a napi biztonságos szintet 25 microgramm/köbméterben állapította meg.

A város már a találkozót megelőző napokban is számos extrém szennyezési epizódot élt meg, így megannyi lakos azon spekulált, hogy a csökkentett korlátozások csak szimplán túlórázásra kényszerítik a környező gyárakat, az APEC találkozóra való felkészülés alatt.

Amennyire drámai volt Beijing levegőminőség javulása annyira drámai és kellemetlen Beijing valósága: Hogyha egy regionális gazdaság leállításával csak pár napra tudjuk láthatóvá tenni a kék eget, akkor milyen remény van még számunkra, hogy tartós megoldást találjunk a város levegőszennyezési krízisére?

A megdöbbentő valóság:

A Nemzeti Stadion, avagy a Madárfészek

Munkás Stadion

A Tiltott Város

Olympic Park

Sanlitun SOHO

Olympic Park

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

13 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago