Újabb egyértelmű hatása a klímaváltozásnak

Sok tudósítás fog beszámolni a következő időszakban, a Pine Island Gleccserről leszakadt jéghegy létrejöttével kapcsolatban. Az olvasó döntse el a tények ismeretével, hogy az Ő életére ez lesz-e hatással, és vajon kell-e valamit cselekednie vagy nem.

.
B15ABreaksAway - Újabb egyértelmű hatása a klímaváltozásnak - ClimeNewsNézzük a tényeket:
– Tudósok, szakértők jelentése szerint 6-10 évente szakadnak le jéghegyek a selfjegek végéről a déli sarkon.
– A világ legnagyobb regisztrált jéghegye a B-15 néven elhíresült táblás jégóriás volt, amely 2001-ben vált le a Ross-selfjégről a déli sarkon. A 11 000 négyzetkilométeres jégóriás több év alatt olvadt csak el, ahogy egyre sodródott a Déli-óceánban és közben emelve annak szintjét.

.
– Pár nappal ezelőtt, körülbelül 720 négyzetkilométeres jégtömb szakadt el a déli sarkvidék leghosszabb és leggyorsabban mozgó PIG gleccseréről és kezdi nagy utazását az Óceánban, mindeközben rohamos ütemben olvad bele annak vizébe.

Iceberg_2013_07_08

Ugyanaz a hatás váltotta ezt is ki, amelyik a grönlandi gleccserek gyorsulását (megcsúszását) vagy az északi átjáró létrejöttét 2012-ben az Északi sark jegének elolvadása miatt. Ez a hatás pedig nem más mint a Globális Felmelegedés! A melegebb áramlatok a jég alatt is megtették a hatásukat, jelentős elvékonyodást okozva és leszakítva egy megszokottnál megint nagyobbat. A gleccser gyorsul fokozva a tengerszint emelkedését…

TerraSAR-XHatása pedig érezhető lesz az időjárási folyamatokban, minden eddigieknél erősebben. Mindenki gondolkozzon el azon, hogy vajon csak puszta kíváncsiságból állítottak erre a jéghegyre egy jóformán külön műholdat a németek? Gondolom nem. A tudománynak már modelleznie kell, hogy mi fog történni a jövőben, és egyértelműen ez a jelenség egy jövőt meghatározó esemény. Ezért a felfokozott figyelem.

Tehát visszatérünk a Globális Felmelegedés kérdéséhez, és ez ügyben mindenki tehet a maga lehetőségeihez megfelelően. Ez pedig egy külön téma, de pár fontos elemét had soroljam fel.

– Elégedj meg kevesebb energia felhasználásával. Üzemanyag, földgáz, villamosáram. Spórolj ezekkel, használd fel nagyobb hatásfokú rendszerkben pl. LED világítás, elektrolízises kazán, kisfogyasztású autó.

– Családtervezés támogatása fejlődő országokban. (Bővebben: www.bocs.hu)

– Termelj kevesebb hulladékot.

– Használj fel Carbon Crediteket a CO2 ellentételezésedhez!

A részleteket kedvelőknek – arról, hogy pontosan mi történt – ajánlok egy NASA videót.



 Rampasek László