Felelőtlen társaságok

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért

Mindössze 100 vállalat felelős a globális kibocsátások 71%-áért, a mellékelt tanulmány szerint.

A fosszilis tüzelőanyag-termelők és befektetőik viszonylag kis hányada játszana kulcsfontosságú szerepet az éghajlatváltozás kezelésében. Egy új jelentés részletei szerint (pdf) mindössze 100 vállalat okozta a világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint 70% -át.

A Carbon Majors Report (pdf) “rámutat arra, hogy a fosszilis tüzelőanyag-termelők viszonylag kis halmaza lesz a szén-dioxid kibocsátás jövőbeni megváltoztatásának kulcsa” – mondja Pedro Faria, a környezetvédelmi non-profit CDP műszaki igazgatója az Éghajlat-elszámoltathatóság Intézettől.

Hagyományosan nagy mennyiségű üvegházhatást okozó gázkibocsátást nemzeti szinten gyűjtenek össze, de ez a jelentés a fosszilis üzemanyagok termelőire összpontosít. A nyilvánosan hozzáférhető kibocsátásadatok adatbázisából összeállított, első kiadványban szereplő kiadványok célja, hogy kiemelje a vállalatok és befektetők szerepét az éghajlatváltozás kezelésében. (Persze ennek a történetnek is két oldala van; a vásárlói oldalon ott van közel 8 milliárd fogyasztó.)

A jelentés megállapította, hogy a globális ipari kibocsátás több mint fele 1988 óta – az év, amelyre az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport létrejött – 25 vállalati és állami tulajdonú vállalkozásra vezethető vissza. A fosszilis üzemanyagokhoz kapcsolódó történelmi kibocsátás nagyságrendje elég nagy ahhoz, hogy ki lehessen mondani ennek a tételnek a jelentős hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.

A szén-dioxid nyomkövető tanulmány már 2015-ben megállapította, hogy a fosszilis tüzelıanyag-felhasználású vállalatok kockázatot jelentenek az elkövetkező évtizedben azzal, hogy olyan szén-, olaj- és gázipari projekteket folytatnak, amelyek értéktelené teszik az éghajlatváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatos nemzetközi fellépéseket, továbbá jelentős fenyegetést jelent a befektetői hozamokra.

A CDP szerint a szén-dioxid kibocsátással foglalkozó projekt célja a fosszilis tüzelőanyag-termelők közötti átláthatóság javítása és a befektetők számára a fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos kibocsátások megértése.

Rampasek László
Forrás: The Guardian

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

6 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago