Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért

Mindössze 100 vállalat felelős a globális kibocsátások 71%-áért, a mellékelt tanulmány szerint.

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál

A fosszilis tüzelőanyag-termelők és befektetőik viszonylag kis hányada játszana kulcsfontosságú szerepet az éghajlatváltozás kezelésében. Egy új jelentés részletei szerint (pdf) mindössze 100 vállalat okozta a világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint 70% -át.

A Carbon Majors Report (pdf) “rámutat arra, hogy a fosszilis tüzelőanyag-termelők viszonylag kis halmaza lesz a szén-dioxid kibocsátás jövőbeni megváltoztatásának kulcsa” – mondja Pedro Faria, a környezetvédelmi non-profit CDP műszaki igazgatója az Éghajlat-elszámoltathatóság Intézettől.

Hagyományosan nagy mennyiségű üvegházhatást okozó gázkibocsátást nemzeti szinten gyűjtenek össze, de ez a jelentés a fosszilis üzemanyagok termelőire összpontosít. A nyilvánosan hozzáférhető kibocsátásadatok adatbázisából összeállított, első kiadványban szereplő kiadványok célja, hogy kiemelje a vállalatok és befektetők szerepét az éghajlatváltozás kezelésében. (Persze ennek a történetnek is két oldala van; a vásárlói oldalon ott van közel 8 milliárd fogyasztó.)

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál | Photograph: Dazman/Getty Images/iStockphoto

A jelentés megállapította, hogy a globális ipari kibocsátás több mint fele 1988 óta – az év, amelyre az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport létrejött – 25 vállalati és állami tulajdonú vállalkozásra vezethető vissza. A fosszilis üzemanyagokhoz kapcsolódó történelmi kibocsátás nagyságrendje elég nagy ahhoz, hogy ki lehessen mondani ennek a tételnek a jelentős hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.

A szén-dioxid nyomkövető tanulmány már 2015-ben megállapította, hogy a fosszilis tüzelıanyag-felhasználású vállalatok kockázatot jelentenek az elkövetkező évtizedben azzal, hogy olyan szén-, olaj- és gázipari projekteket folytatnak, amelyek értéktelené teszik az éghajlatváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatos nemzetközi fellépéseket, továbbá jelentős fenyegetést jelent a befektetői hozamokra.

A CDP szerint a szén-dioxid kibocsátással foglalkozó projekt célja a fosszilis tüzelőanyag-termelők közötti átláthatóság javítása és a befektetők számára a fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos kibocsátások megértése.

Rampasek László
Forrás: The Guardian

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.