Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért

Mindössze 100 vállalat felelős a globális kibocsátások 71% -áért, a mellékelt tanulmány szerint.

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál

A fosszilis tüzelőanyag-termelők és befektetőik viszonylag kis hányada játszana kulcsfontosságú szerepet az éghajlatváltozás kezelésében. Egy új jelentés részletei szerint (pdf) mindössze 100 vállalat okozta a világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint 70% -át.

A Carbon Majors Report (pdf) “rámutat arra, hogy a fosszilis tüzelőanyag-termelők viszonylag kis halmaza lesz a szén-dioxid kibocsátás jövőbeni megváltoztatásának kulcsa” – mondja Pedro Faria, a környezetvédelmi non-profit CDP műszaki igazgatója az Éghajlat-elszámoltathatóság Intézettől.

Hagyományosan nagy mennyiségű üvegházhatást okozó gázkibocsátást nemzeti szinten gyűjtenek össze, de ez a jelentés a fosszilis üzemanyagok termelőire összpontosít. A nyilvánosan hozzáférhető kibocsátásadatok adatbázisából összeállított, első kiadványban szereplő kiadványok célja, hogy kiemelje a vállalatok és befektetők szerepét az éghajlatváltozás kezelésében.

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál | Photograph: Dazman/Getty Images/iStockphoto

A jelentés megállapította, hogy a globális ipari kibocsátás több mint fele 1988 óta – az év, amelyre az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport létrejött – 25 vállalati és állami tulajdonú vállalkozásra vezethető vissza. A fosszilis üzemanyagokhoz kapcsolódó történelmi kibocsátás nagyságrendje elég nagy ahhoz, hogy ki lehessen mondani ennek a tételnek a jelentős hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.

A szén-dioxid nyomkövető tanulmány már 2015-ben megállapította, hogy a fosszilis tüzelıanyag-felhasználású vállalatok kockázatot jelentenek az elkövetkező évtizedben azzal, hogy olyan szén-, olaj- és gázipari projekteket folytatnak, amelyek értéktelené teszik az éghajlatváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatos nemzetközi fellépéseket, továbbá jelentős fenyegetést jelent a befektetői hozamokra.

A CDP szerint a szén-dioxid kibocsátással foglalkozó projekt célja a fosszilis tüzelőanyag-termelők közötti átláthatóság javítása és a befektetők számára a fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos kibocsátások megértése.

Rampasek László
Forrás: The Guardian

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.