Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért

Mindössze 100 vállalat felelős a globális kibocsátások 71% -áért, a mellékelt tanulmány szerint.

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál

A fosszilis tüzelőanyag-termelők és befektetőik viszonylag kis hányada játszana kulcsfontosságú szerepet az éghajlatváltozás kezelésében. Egy új jelentés részletei szerint (pdf) mindössze 100 vállalat okozta a világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint 70% -át.

A Carbon Majors Report (pdf) “rámutat arra, hogy a fosszilis tüzelőanyag-termelők viszonylag kis halmaza lesz a szén-dioxid kibocsátás jövőbeni megváltoztatásának kulcsa” – mondja Pedro Faria, a környezetvédelmi non-profit CDP műszaki igazgatója az Éghajlat-elszámoltathatóság Intézettől.

Hagyományosan nagy mennyiségű üvegházhatást okozó gázkibocsátást nemzeti szinten gyűjtenek össze, de ez a jelentés a fosszilis üzemanyagok termelőire összpontosít. A nyilvánosan hozzáférhető kibocsátásadatok adatbázisából összeállított, első kiadványban szereplő kiadványok célja, hogy kiemelje a vállalatok és befektetők szerepét az éghajlatváltozás kezelésében.

Csak 100 vállalat felelős a klímánk kivégzéséért | ClimeNews - Hírportál | Photograph: Dazman/Getty Images/iStockphoto

A jelentés megállapította, hogy a globális ipari kibocsátás több mint fele 1988 óta – az év, amelyre az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport létrejött – 25 vállalati és állami tulajdonú vállalkozásra vezethető vissza. A fosszilis üzemanyagokhoz kapcsolódó történelmi kibocsátás nagyságrendje elég nagy ahhoz, hogy ki lehessen mondani ennek a tételnek a jelentős hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.

A szén-dioxid nyomkövető tanulmány már 2015-ben megállapította, hogy a fosszilis tüzelıanyag-felhasználású vállalatok kockázatot jelentenek az elkövetkező évtizedben azzal, hogy olyan szén-, olaj- és gázipari projekteket folytatnak, amelyek értéktelené teszik az éghajlatváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatos nemzetközi fellépéseket, továbbá jelentős fenyegetést jelent a befektetői hozamokra.

A CDP szerint a szén-dioxid kibocsátással foglalkozó projekt célja a fosszilis tüzelőanyag-termelők közötti átláthatóság javítása és a befektetők számára a fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos kibocsátások megértése.

Rampasek László

Forrás: The Guardian