Világszerte most van a legmelegebb az elmúlt 2000 évben

Az átlaghőmérsékletek magasabbak most, mint bármikor voltak az elmúlt 2000 évben.

Világszerte most van a legmelegebb az elmúlt 2000 évben | ClimeNews - Hírportál

Az éghajlatváltozás most egyidejűleg hatással van az egész világra – erre jutott három, a héten megjelent tanulmány is. Egyet a Nature-ben publikáltak, a másik kettő pedig a Nature Geoscience-ban jelent meg.

A kutatásban elemezték a Föld klímatörténelmét az elmúlt 2000 évben. A régmúlt hőmérsékleteit olyan 700 különböző, közvetett forrás segítségével rekonstruálták, mint például a fák évgyűrűi, a jégmagok, a korallok és a tavak üledékrétege. Ez alapján állapították meg azt is, hogy az elmúlt két évezred egyik éghajlati eseménye sem volt globális kiterjedésű.

A „Középkori Meleg Időszak” ( 700-1400-ig) és a „Kis Jégkorszak” (körülbelül 1300-1850-ig) ábrázolásaiból Európában és Észak-Amerikában ezelőtt arra jutottak a tudósok, hogy ezek az éghajlati események egyidejűleg hatottak a világra.

De a Berni Egyetem kutatója, Raphael Neukom csapatával arra a megállapításra jutott (a közvetett források adatai alapján), hogy ez nem így volt.

„Az igaz, hogy az Kis Jégkorszak alatt általánosságban hűvösebb volt, de nem mindenhol ugyanabban az időben” – írta közleményévben Neukom.

„A csúcsidőszakai az iparosodás előtti meleg és hideg időszakoknak különböző időben történek a különböző helyeken” – tette hozzá.

A Kis Jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb.

A mostani meleg időszak eközben a világ 98 százalékát érinti

– ilyen most először fordul elő.

„Amit eddig nem tudtunk az nemcsak az, hogy a huszadik századi átlaghőmérsékletek magasabbak, mint az elmúlt kétezer évben bármikor, hanem az is, hogy a felmelegedés most az egész bolygót egyszerre éri, most először – áll a közleményben.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap, ahogy eddig gondolták, hanem a vulkánok alakították a klímát az emberiség, az iparosodás előtt, és arra, hogy a jelenlegi felmelegedési időszak túlmutat a természetes változékonyságon.

Ez erős bizonyíték arra, hogy az antropogén (emberiség okozta) globális felmelegedés nemcsak az abszolút hőmérsékletek szempontjából páratlan, hanem a térbeli kiterjedése miatt is az elmúlt kétezer év kontextusában – áll a tanulmányban.

A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá.

A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmánynak végre meg kéne győznie a klímaváltozás tagadóit, akik szerint a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

Forrás: Euronews | Pálfi Rita

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.