Világszerte most van a legmelegebb az elmúlt 2000 évben

Az átlaghőmérsékletek magasabbak most, mint bármikor voltak az elmúlt 2000 évben.

Világszerte most van a legmelegebb az elmúlt 2000 évben | ClimeNews - Hírportál

Az éghajlatváltozás most egyidejűleg hatással van az egész világra – erre jutott három, a héten megjelent tanulmány is. Egyet a Nature-ben publikáltak, a másik kettő pedig a Nature Geoscience-ban jelent meg.

A kutatásban elemezték a Föld klímatörténelmét az elmúlt 2000 évben. A régmúlt hőmérsékleteit olyan 700 különböző, közvetett forrás segítségével rekonstruálták, mint például a fák évgyűrűi, a jégmagok, a korallok és a tavak üledékrétege. Ez alapján állapították meg azt is, hogy az elmúlt két évezred egyik éghajlati eseménye sem volt globális kiterjedésű.

A „Középkori Meleg Időszak” ( 700-1400-ig) és a „Kis Jégkorszak” (körülbelül 1300-1850-ig) ábrázolásaiból Európában és Észak-Amerikában ezelőtt arra jutottak a tudósok, hogy ezek az éghajlati események egyidejűleg hatottak a világra.

De a Berni Egyetem kutatója, Raphael Neukom csapatával arra a megállapításra jutott (a közvetett források adatai alapján), hogy ez nem így volt.

„Az igaz, hogy az Kis Jégkorszak alatt általánosságban hűvösebb volt, de nem mindenhol ugyanabban az időben” – írta közleményévben Neukom.

„A csúcsidőszakai az iparosodás előtti meleg és hideg időszakoknak különböző időben történek a különböző helyeken” – tette hozzá.

A Kis Jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb.

A mostani meleg időszak eközben a világ 98 százalékát érinti

– ilyen most először fordul elő.

„Amit eddig nem tudtunk az nemcsak az, hogy a huszadik századi átlaghőmérsékletek magasabbak, mint az elmúlt kétezer évben bármikor, hanem az is, hogy a felmelegedés most az egész bolygót egyszerre éri, most először – áll a közleményben.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap, ahogy eddig gondolták, hanem a vulkánok alakították a klímát az emberiség, az iparosodás előtt, és arra, hogy a jelenlegi felmelegedési időszak túlmutat a természetes változékonyságon.

Ez erős bizonyíték arra, hogy az antropogén (emberiség okozta) globális felmelegedés nemcsak az abszolút hőmérsékletek szempontjából páratlan, hanem a térbeli kiterjedése miatt is az elmúlt kétezer év kontextusában – áll a tanulmányban.

A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá.

A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmánynak végre meg kéne győznie a klímaváltozás tagadóit, akik szerint a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

Forrás: Euronews | Pálfi Rita

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.