ENSZ főtitkár: van egy még égetőbb vészhelyzet

Antonio Guterres a Föld Napjának 50. évfordulóján osztotta meg hat pontból álló üzenetét, amelyben a kormányokat összefogásra és a gazdaság zöld újraindítására szólítja fel.

ENSZ főtitkár: van egy még égetőbb vészhelyzet | ClimeNews - Hírportál

A koronavírus-járvány az ENSZ-főtitkár szerint is alkalom arra, hogy még nagyobb elköteleződést vállaljanak a kormányok a környezet érdekében a gazdaság újraindításával.

„A Föld Napján minden szem a COVID-19 világjárványra szegeződik – a legnagyobb megpróbáltatásra, amivel csak a világ szembesült a II. világháború óta. Össze kell fognunk annak érdekében, hogy életeket mentsünk és hogy könnyítsük a szenvedést, valamint azt a megrázkódtatást, ami a gazdasági és társadalmi következmények hoznak majd” – írta közleményében a főtitkár.

A koronavírus-járvány hatását azonnalinak és félelmetesnek tartja, de kiemeli, hogy van egy még égetőbb vészhelyzet, mégpedig a bolygót sújtó környezeti válság. Ezért arra szólítja fel a kormányokat, hogy mind a koronavírus legyőzése, mind a klímaváltozás okozta fenyegetés érdekében fogjanak össze.

A mostani válság egy példa nélküli figyelemfelhívás. A felépülést egy lehetőségként kell használni arra, hogy jól csináljuk a dolgokat a jövőben

– írta. Kitért arra is, hogy sem az üvegházhatású gázok, a vírusok sem tisztelik az országok határait, ezért egy hatpontos üzenetet fogalmazott meg, amely így szól:

  1. Mivel rengeteg pénzt fogunk áldozni arra, hogy felépüljünk a koronavírusból, új munkalehetőségeket egy tiszta és zöld átmeneten keresztül kell teremteni.
  2. Ott, ahol az adófizetők pénzéből mentenek meg vállalkozásokat, ezt zöld munkákhoz és fenntartható fejlődéshez kell kötni.
  3. A fiskális politikának szürkéből zöld gazdaságba kell áttérnie, hogy a társadalom és az emberek is ellenállóbbak legyenek.
  4. A közpénzekből a jövőbe kell fektetni és nem a múltba, a fenntarthatóan működő szektorokat és projekteket kell támogatni, amelyek segítik a környezetet és az éghajlatot. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának véget kell vetni és a szennyezők fizessenek a szennyezését.
  5. Számoljunk az éghajlat okozta kockázatokkal és a lehetőségekkel a pénzügyi rendszerekben, az infrastruktúra kialakítása és a közpolitikai döntéshozatalnál is.
  6. Nemzetközi közösségként kell együtt dolgoznunk.

Forrás: UN | HVG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.