Tudástanúsítvány

Éghajlati vészhelyzet – 2021 frissítés

Tegnap egy új tanulmány került publikálásra az éghajlati vészhelyzetről, „A világ tudósainak figyelmeztetése a 2021-es éghajlati vészhelyzetre” címmel, amely itt érhető el.

BioScience – Copyright © 2021 Oxford University Press

Röviden összefoglalva megállapítást nyert, hogy a COVID-19 világjárvány széles körű hatásai ellenére az eddigi éghajlati intézkedések elégtelenek voltak, és a bolygó jelenlegi életjelzései a szokásos módon való folytatás katasztrofális következményeit tükrözik. Megújítva az átalakító intézkedésekre vonatkozó felhívásunkat, konkrét szakpolitikákat javasolunk, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását és végső soron betiltását.

A COP 26 ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája és az IPCC AR6 jelentése előtt úgy gondoljuk, hogy minden eddiginél fontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre és az átalakító éghajlatváltozási intézkedések mellett szálljunk síkra.

2019-ben Ripple és munkatársai (2020) mérhetetlen szenvedésre figyelmeztettek, és 153 ország több mint 11 000 tudós aláírójával együtt éghajlati vészhelyzetet hirdettek.

Bemutatták a bolygó életjeleit mutató grafikonokat, amelyek nagyon aggasztó tendenciákat jeleztek, valamint azt, hogy az emberiség alig tett előrelépést az éghajlatváltozás kezelése terén. Ezen adatok és a tudósok erkölcsi kötelessége alapján, hogy “egyértelműen figyelmeztessék az emberiséget minden katasztrofális fenyegetésre”, átalakító változásra szólítottak fel. A cikk megjelenése óta több mint 2800 további tudós írta alá az éghajlati vészhelyzetről szóló nyilatkozatot (az aláírók aktuális listáját lásd a kiegészítő fájlban); emellett 34 ország 990 joghatósága hivatalosan is bejelentette vagy elismerte az éghajlati vészhelyzetet. Ugyanakkor 2019 óta példátlanul megugrott az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák száma, beleértve a pusztító áradásokat Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában, a rekordokat döntögető hőhullámokat és erdőtüzeket Ausztráliában és az Egyesült Államok nyugati részén, a rendkívüli atlanti hurrikánszezont, valamint a pusztító ciklonokat Afrikában, Dél-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati részén (az attribúciós információkat lásd az ebben a kiegészítő fájlban). Egyre több bizonyíték van arra is, hogy közeledünk a Föld rendszerének kritikus részeivel kapcsolatos fordulópontokhoz, vagy már átléptük azokat, beleértve a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakarót, a meleg vízi korallzátonyokat és az amazóniai esőerdőket. Tekintettel ezekre a riasztó fejleményekre, rövid, gyakori és könnyen hozzáférhető frissítésekre van szükségünk az éghajlati vészhelyzetről…
Most nagyobb szükségünk van a segítségére, mint valaha, mivel idén nyáron napról napra újabb, az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák történnek. A megosztások sokat segítenek abban, hogy minél több emberhez eljusson a legújabb tudomány, és annak álláspontja a valós helyzetről, és amit csinálni kell.

World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021 

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago