Éghajlati vészhelyzet – 2021 frissítés

Tegnap egy új tanulmány került publikálásra az éghajlati vészhelyzetről, „A világ tudósainak figyelmeztetése a 2021-es éghajlati vészhelyzetre” címmel, amely itt érhető el.

Éghajlati vészhelyzet - 2021 frissítés | ClimeNewsBioScience – Copyright © 2021 Oxford University Press

Röviden összefoglalva megállapítást nyert, hogy a COVID-19 világjárvány széles körű hatásai ellenére az eddigi éghajlati intézkedések elégtelenek voltak, és a bolygó jelenlegi életjelzései a szokásos módon való folytatás katasztrofális következményeit tükrözik. Megújítva az átalakító intézkedésekre vonatkozó felhívásunkat, konkrét szakpolitikákat javasolunk, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását és végső soron betiltását.

A COP 26 ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája és az IPCC AR6 jelentése előtt úgy gondoljuk, hogy minden eddiginél fontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre és az átalakító éghajlatváltozási intézkedések mellett szálljunk síkra.

Éghajlati vészhelyzet - 2021 frissítés | ClimeNews

2019-ben Ripple és munkatársai (2020) mérhetetlen szenvedésre figyelmeztettek, és 153 ország több mint 11 000 tudós aláírójával együtt éghajlati vészhelyzetet hirdettek.

A világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe

Bemutatták a bolygó életjeleit mutató grafikonokat, amelyek nagyon aggasztó tendenciákat jeleztek, valamint azt, hogy az emberiség alig tett előrelépést az éghajlatváltozás kezelése terén. Ezen adatok és a tudósok erkölcsi kötelessége alapján, hogy “egyértelműen figyelmeztessék az emberiséget minden katasztrofális fenyegetésre”, átalakító változásra szólítottak fel. A cikk megjelenése óta több mint 2800 további tudós írta alá az éghajlati vészhelyzetről szóló nyilatkozatot (az aláírók aktuális listáját lásd a kiegészítő fájlban); emellett 34 ország 990 joghatósága hivatalosan is bejelentette vagy elismerte az éghajlati vészhelyzetet. Ugyanakkor 2019 óta példátlanul megugrott az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák száma, beleértve a pusztító áradásokat Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában, a rekordokat döntögető hőhullámokat és erdőtüzeket Ausztráliában és az Egyesült Államok nyugati részén, a rendkívüli atlanti hurrikánszezont, valamint a pusztító ciklonokat Afrikában, Dél-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati részén (az attribúciós információkat lásd az ebben a kiegészítő fájlban). Egyre több bizonyíték van arra is, hogy közeledünk a Föld rendszerének kritikus részeivel kapcsolatos fordulópontokhoz, vagy már átléptük azokat, beleértve a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakarót, a meleg vízi korallzátonyokat és az amazóniai esőerdőket. Tekintettel ezekre a riasztó fejleményekre, rövid, gyakori és könnyen hozzáférhető frissítésekre van szükségünk az éghajlati vészhelyzetről…
Most nagyobb szükségünk van a segítségére, mint valaha, mivel idén nyáron napról napra újabb, az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák történnek. A megosztások sokat segítenek abban, hogy minél több emberhez eljusson a legújabb tudomány, és annak álláspontja a valós helyzetről, és amit csinálni kell.

World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021 

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.