Felelős társaságok

Egy forró kád vízben ül az emberiség

Ahhoz, hogy megértsük az éghajlatváltozás következményeit, fontos megérteni a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid-koncentráció közötti különbséget.

 

Sok tudós szerint a legjobb, ha a légkört úgy képzeljük el, mint egy fürdőkádat. A szén-dioxid-kibocsátás a kádba folyó víz, a szén-dioxid-koncentráció pedig a kádban lévő víz mennyisége.

Az olyan emberi tevékenységek, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdők kivágása és a cementgyártás, olyan kibocsátásokat generálnak, amelyek növelik a koncentrációt.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium grafikonja a szén-dioxid-koncentráció növekedését mutatja. Az ipari forradalom előtt átlagosan 280 ppm volt a szén-dioxid aránya légkörben. 2020-ban elértük a 413 ppm-et. A természet ugyan elnyeli a szén-dioxid egy részét, de nem tud lépést tartani a kibocsátásunkkal.

A glasgow-i COP26 klímacsúcson a világ vezetői a nettó nulla kibocsátás eléréséről fognak beszélni, ami azt jelenti, hogy a metaforikus fürdőkádat nem töltjük tovább, de ettől a szén-dioxid-koncentráció még több száz évig magas marad.

Ez azt jelenti, hogy a globális felmelegedés még egy nettó nulla kibocsátású világban is folytatódni fog.

— A rendszer tehetetlensége megmarad, és a hőmérséklet egy kicsit tovább emelkedik, mielőtt lecsökkenne. A gleccserek tovább olvadnak, és a tengerszint is emelkedik, és ez az emelkedés a következő évszázadokban is folytatódni fog. Ez eléggé elgondolkodtató – mondta Carlo Buontempo, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatója.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago