Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást

A pandémiás leállások ellenére a szén-dioxid és a metán 2020-ban megugrott. A szén-dioxid szintje most magasabb, mint az elmúlt 3,6 millió év bármelyik pillanatában.

Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást | ClimeNews

A két legfontosabb antropogén eredetű üvegházhatású gáz, a szén-dioxid és a metán szintje a koronavírus világjárvány miatti gazdasági leállás ellenére 2020-ban is töretlenül emelkedett – jelentette be a NOAA még 2021. április 7-én!

A szén-dioxid (CO2) globális felszíni átlaga, amelyet a NOAA távoli mintavételi helyszíneken gyűjtött mérésekből számoltak ki, 2020-ban 412,5 ppm (parts per million) volt, ami az év során 2,6 ppm-mal emelkedett. A globális növekedési ütem a NOAA 63 éves nyilvántartása során az ötödik legmagasabb volt 1987, 1998, 2015 és 2016 után. A NOAA hawaii Mauna Loa Obszervatóriumának éves átlaga 2020-ban 414,4 ppm volt.

Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást | ClimeNewsEzek a grafikonok a szén-dioxid átlagos globális légköri terhelését ábrázolják a NOAA globális üvegházgáz-referenciahálózatának mérései alapján. Forrás: NOAA Globális Megfigyelő Laboratórium.

A gazdasági lassulás megakadályozta a CO2 rekordszintű növekedését.

A gazdasági recesszió a becslések szerint 2020 folyamán mintegy 7 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. Pieter Tans, a NOAA Globális Megfigyelő Laboratóriumának vezető tudósa szerint a gazdasági lassulás nélkül a 2020-as növekedés az eddigi legmagasabb lett volna. 2000 óta a globális szén-dioxid-kibocsátás átlagosan 43,5 ppm-rel, azaz 12 százalékkal nőtt.

2020 – A világ lelassult, a globális felmelegedés nem

A légkör CO2-terhelése most ahhoz a szinthez hasonlítható, ahol a középső-pliocén meleg időszak alatt volt körülbelül 3,6 millió évvel ezelőtt, amikor a szén-dioxid koncentrációja körülbelül 380-450 ppm között mozgott. Abban az időben a tengerszint körülbelül 78 lábnyival volt magasabb, mint ma, az átlaghőmérséklet 7 Fahrenheit-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtti időkben, és a tanulmányok szerint az Északi-sarkvidék ma tundrának számító területeit nagy kiterjedésű erdők foglalták el.

Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást | ClimeNewsA NOAA Mauna Loa Obszervatóriumában végzett havi átlagos szén-dioxid-mérések növekedését ábrázolják ezek a grafikonok. Forrás: NOAA Globális Megfigyelő Laboratórium.

“Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást” – mondta Colm Sweeney, a Globális Megfigyelő Laboratórium igazgatóhelyettese. “Ha enyhíteni akarjuk a legrosszabb hatásokat, akkor tudatosan arra kell összpontosítanunk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását közel nullára csökkentsük – és még akkor is keresnünk kell a módját annak, hogyan távolítsuk el még jobban az üvegházhatású gázokat a légkörből.”

A Globális Megfigyelő Laboratórium a három fő üvegházhatású gáz, a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid rendkívül pontos méréseit végzi négy alapmegfigyelő állomáson, Hawaiin, Alaszkában, Amerikai Szamoán és a Déli-sarkon, valamint az önkéntesek által a világ több mint 50 más együttműködő mintavételi helyszínen gyűjtött mintákból. Ezek a mérések beépültek a Globális Üvegházhatású Gázok Referenciahálózatába, és a nemzetközi éghajlatkutatók által széles körben használt létfontosságú referenciát jelentenek.

Az emberi tevékenység miatti metánszintek is megugrottak

A 2020-as minták elemzése azt is kimutatta, hogy a metán légköri terhelése is jelentősen megugrott, amely 100 éves időtávlatban sokkal ritkábban fordul elő, de a CO2-nál 28-szor erősebb a hő megkötésében.

CarbonTracker CH4 | ClimeNewsA CarbonTracker CH4 oszlop CH4 átlaga 2007 július-augusztusára. A meleg színek magas légköri CH4-koncentrációt, a hideg színek pedig alacsony koncentrációt jeleznek. Ez a sorozat a nyugat-szibériai vizes élőhelyek viszonylag nagy kibocsátását, valamint az indiai és ázsiai antropogén és természetes forrásokból származó kibocsátásokat mutatja. Az így keletkező magas CH4-tartalmú légtömegeket aztán az időjárási rendszerek mozgatják, hogy az animáción látható mintázatot alakítsák ki. Forrás: Global Monitoring Laboratory

A NOAA előzetes elemzése szerint a légköri metán éves növekedése 2020-ban 14,7 ppm (ppb) volt, ami a legnagyobb éves növekedés, amelyet a rendszeres mérések 1983-as kezdete óta regisztráltak. A metán globális átlagos terhelése 2020 decemberére – az utolsó olyan hónapra, amelyre vonatkozóan az adatokat elemezték – 1892,3 ppb volt. Ez 2000 óta körülbelül 119 ppb, azaz 6%-os növekedést jelentene.


Az emberi tevékenység hajtja az éghajlatváltozást | ClimeNewsEzek a grafikonok a metán havi átlagos globális légköri terhelésének növekedését mutatják, ahogyan azt a NOAA globális üvegházhatású gázok referenciahálózata által gyűjtött mérések alapján elemezték.
Forrás: NOAA Globális Megfigyelő Laboratórium.

A GML általában április elején teszi közzé a kulcsfontosságú üvegházhatású gázok globális éves légköri növekedésének előzetes becslését az egyik év január 1-jétől a következő év január 1-jéig. Ez az előzetes becslés a világ mintegy 40 pontján gyűjtött heti levegőmintákból származó méréseken alapul. Bár a GML előzetes becslései általában valamivel magasabbak, mint a végleges számítások, amelyek további méréseket tartalmaznak, a 2020-as növekedés valószínűleg az egyik legnagyobb marad a teljes nyilvántartásban.

A légkörben lévő metán számos különböző forrásból keletkezik, például a fosszilis tüzelőanyagok fejlesztése és felhasználása, a vizes élőhelyeken található szerves anyagok bomlása, valamint az állattenyésztés melléktermékeként. Nehéz meghatározni, hogy mely konkrét források felelősek a metán éves növekedésének változásaiért. A NOAA levegőmintákban lévő metán szénizotópos összetételének előzetes elemzése, amelyet a Coloradói Egyetem Északi-sarkvidéki és Alpesi Kutatóintézete végzett, azt jelzi, hogy a megnövekedett metánterhelés elsődleges mozgatórugója valószínűleg a metán biológiai forrásai, például a vizes élőhelyek vagy az állattartás, nem pedig a termogén források, például az olaj- és gázkitermelés és -felhasználás.

“Bár a megnövekedett fosszilis kibocsátások nem biztos, hogy teljes mértékben felelősek a metánszint közelmúltbeli növekedéséért, a fosszilis metánkibocsátás csökkentése fontos lépés az éghajlatváltozás mérséklése felé” – mondta Ed Dlugokencky, a GML kutató vegyésze.

Rampasek, László A.
Forrás: NOAA Research News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.