Szén-dioxid-kibocsátás

Elemzés: A globális széndioxid-kibocsátás 2022-ben rekordot ér el

Elemzés: A fosszilis tüzelőanyagokból származó globális CO2-kibocsátás 2022-ben rekordot ér el.

A fosszilis tüzelőanyagokból és cementből származó globális széndioxid-kibocsátás 2022-ben 1,0%-kal nőtt – az új becslések szerint -, elérve az új rekordot, 36,6 milliárd tonna CO2-t (GtCO2).

A becslések a Global Carbon Project 2022-es Globális Széndioxid-kibocsátási Jelentéséből (szakértők által lektorált publikáció) származnak. A jelentés megállapítja, hogy a fosszilis kibocsátások 2022-es növekedését elsősorban az olajkibocsátás erőteljes növekedése okozza, mivel a globális utazások is helyreálltak a Covid-19 járványt követően. A szén- és gázkibocsátás lassabban nőtt, bár mindkettőnél rekordkibocsátás volt 2022-ben.

A teljes globális CO2-kibocsátás – beleértve a földhasználatot és a fosszilis CO2-t is – 2022-ben körülbelül 0,8%-kal nőtt, ami a 2021 és 2022 közötti stabil földhasználati kibocsátások és a növekvő fosszilis CO2-kibocsátás kombinációjának köszönhető. A teljes CO2-kibocsátás azonban továbbra is a 2019-ben mért legmagasabb értékek alatt marad, és 2015 óta viszonylag stagnál.

A globális széndioxid-kibocsátási költségvetés ma közzétett 17. kiadásából az is kiderül:

  • A felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartó fennmaradó széndioxid-kibocsátási keret kilenc év alatt elfogy, ha a kibocsátás a jelenlegi szinten marad.
  • A globális fosszilis kibocsátások 2022-es növekedését az USA kibocsátásának kis mértékű növekedése, valamint az indiai és a világ többi részének nagyobb mértékű növekedése okozta. A kínai kibocsátás kis mértékben csökkent, míg az EU kibocsátása 2021-hez képest nagyjából változatlan maradt.
  • A kibocsátás növekedésének legnagyobb része az olajból származott. A szén esetében a kibocsátás kismértékben növekedett – a globális energiaválságra való tekintettel a vártnál valamivel kisebb mértékben -, míg a gázkibocsátás nem változott, a cementből származó kibocsátás pedig kismértékben csökkent.
  • A globális CO2-koncentráció új rekordot döntött, 417,2 ppm (parts per million) volt, ami 2,5 ppm-gyel magasabb a 2021-es szintnél. A légköri CO2-koncentráció jelenleg 51%-kal haladja meg az iparosodás előtti szintet.
  • Az éghajlatváltozás hatásai következtében az óceáni CO2-felvétel mintegy 4%-kal, a szárazföldi CO2-felvétel pedig mintegy 17%-kal csökkent.

A globális kibocsátás viszonylag stabil marad

A Global Carbon Project becslése szerint a globális CO2-kibocsátás – beleértve a földhasználatot és a fosszilis CO2-t is – viszonylag magas, 40,5 gtCO2 marad 2022-ben, de még mindig a 2019-es 40,9 gtCO2 -es csúcsérték alatt marad.

A szerzők megjegyzik, hogy ezek a kibocsátások “2015 óta megközelítőleg állandóak”, ami a földhasználatból származó kibocsátások mérsékelt csökkenésének köszönhető, ami ellensúlyozza a fosszilis CO2 mérsékelt növekedését.

A 2022-es jelentés tartalmazza a korábbi évek kibocsátási becsléseinek kisebb módosításait. Az új számadatok arra utalnak, hogy az elmúlt évek kibocsátásai valamivel magasabbak voltak, mint a 2021-es költségvetésben szereplő adatok. A legnagyobb változások a földhasználatból származó kibocsátásokban következnek be, amelyek a 2022. évi költségvetésben az elmúlt évtizedre vonatkozó felfelé irányuló felülvizsgálat mintegy háromnegyedét teszik ki.

Az alábbi ábra a Global Carbon Project 2022-es (folytonos kék vonal), 2021-es (szaggatott kék) és 2020-as (szaggatott piros) globális CO2-kibocsátási becsléseit mutatja, valamint a 2022-es új költségvetés bizonytalanságát (árnyékolt terület). Az új 2022-es költségvetés nagyjából félúton van a régi 2020-as költségvetés (amely a kibocsátás folyamatos növekedését mutatta) és a 2021-es költségvetés (amely a kibocsátás stagnálását mutatta) között.

A Global Carbon Projekt a Globális Széndioxid-kibocsátásának 2020-as, 2021-es és 2022-es változatai éves teljes globális CO2-kibocsátása – fosszilis és földhasználat-változásból származó – 1959 és 2022 között, évi milliárd tonna CO2-ben (GtCO2). Az árnyékolt terület a 2022-es költségvetés becsült egyszigmás bizonytalanságát mutatja. A Global Carbon Project adatai; az ábrát a Carbon Brief készítette a Highcharts segítségével.

Bár a 2022-es költségvetésben a kibocsátások látszólagos ellaposodása jobb, mint a növekvő kibocsátások világa, ez a jó hír néhány fontos fenntartással jár.

Először is, a globális éghajlati célok eléréséhez, azaz a felmelegedés jóval 2 Celsius-fok alatt tartásához a kibocsátásoknak nem csak stabilizálódniuk kell. Gyorsan csökkenteni kell a kibocsátást, és a 21. század második felében el kell érni a nulla nettó kibocsátást. Amíg a kibocsátások jelentősen a nulla fölött maradnak, a világ tovább melegszik.

Másodszor, a földhasználatból eredő kibocsátások körül továbbra is nagy a bizonytalanság. Ezért nehéz kizárni egy olyan forgatókönyvet, amelyben ezek a kibocsátások az elmúlt évtizedben valójában tovább növekedtek. További kutatásokra és adatgyűjtésre van szükség ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a globális földhasználati kibocsátások elmúlt évekbeli tendenciáiról.

Az alábbi ábra a 2022-es költségvetésben szereplő globális kibocsátásokat (fekete vonal) fosszilis (szürke) és földhasználati (sárga) összetevőkre bontja. A fosszilis CO2-kibocsátás az elmúlt években a teljes globális kibocsátás nagy részét tette ki, a 2022-es kibocsátások mintegy 91%-át (szemben a földhasználat 9%-ával). Ez nagy változást jelent a 20. század első feléhez képest, amikor a földhasználatból származó kibocsátás nagyjából megegyezett a fosszilis kibocsátással.

Globális CO2-kibocsátás (fekete vonal) a fosszilis (szürke) és a földhasználat-változás (sárga) komponensekre bontva 1959 és 2022 között a 2022-es globális széndioxid-kibocsátási költségvetésből. Megjegyzendő, hogy a fosszilis CO2-kibocsátás tartalmazza a cement szén-dioxid-nyelőt is. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A földhasználatból származó globális kibocsátás 2022-ben várhatóan körülbelül 3,9 GtCO2 lesz. Ez enyhe csökkenést jelent a 2021-es kibocsátáshoz képest, de a becslés nagyfokú bizonytalansága miatt nehéz biztosat mondani az évenkénti változásokról.

Három ország – Indonézia, Brazília és a Kongói Demokratikus Köztársaság – felelős a globális földhasználatból származó kibocsátás mintegy 60%-áért. A három ország földhasználat-változásból származó kibocsátásainak időbeli alakulását (a becsült bizonytalanságokkal együtt) az alábbi ábra mutatja.

A földhasználat változásából származó éves CO2-kibocsátás Indonéziában (kék vonal), Brazíliában (sárga) és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (piros) 1959-től 2021-ig. Az ábra a Global Carbon Project-től származik.

A Global Carbon Project szerint az erdőirtásból származó globális kibocsátás mintegy felét (~6,7 GtCO2 évente) ellensúlyozza az újraerdősítés (~3,5 GtCO2 évente), míg a tőzeg lecsapolása és a tüzek kisebb mértékben, mintegy 0,8 GtCO2 -vel járulnak hozzá a kibocsátáshoz.

A jelentés szerint a nettó földhasználati kibocsátások látszólagos csökkenése valószínűleg az erdőtelepítésből származó növekvő eltávolításnak köszönhető.

A fosszilis kibocsátások mérsékelt növekedése a kínai csökkenés ellenére is

A 2022-es viszonylag szerény, 1,0%-os növekedés ellenére (a bizonytalansági tartomány 0,1% és 1,9% között mozog) a globális fosszilis CO2-kibocsátás 2019-ben valószínűleg meghaladja a pandémiát megelőző csúcsot, és 36,6 GtCO2-vel új rekordot állít fel.

Ez a globális kibocsátások folyamatos fellendülését jelenti a Covid-19 világjárvány alatti csökkenés után 2020-ban, valamint a remények meghiúsulását, hogy a “zöld fellendülés” elindíthatja a kibocsátások csökkenő tendenciára való áttérését.

A fosszilis CO2-kibocsátás folyamatos növekedése ellenére azonban a növekedés üteme az elmúlt évtizedben érezhetően lelassult.

A Global Carbon Project rámutat, hogy “a legfrissebb adatok megerősítik, hogy a fosszilis CO2-kibocsátás növekedési üteme a 2000-es évekbeli évi +3%-ról az elmúlt évtizedben évi +0,5%-ra lassult”.

Az alábbi ábra a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális CO2-kibocsátást mutatja, Kína (piros árnyalat), India (sárga), az USA (világoskék), az EU (sötétkék) és a világ többi része (szürke) kibocsátásaira bontva.

A főbb kibocsátók és a világ többi részének éves fosszilis CO2-kibocsátása 1959-2022 között, a cementszén-dioxid-nyelő nélkül, mivel nemzeti szintű értékek nem állnak rendelkezésre. Megjegyzendő, hogy a 2022-es számok előzetes becslések. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

Az Egyesült Államokban 2022-ben a kibocsátások valószínűleg 1,5% körüli mértékben növekednek, ami a gázkibocsátás erőteljes növekedésének (+4,7%), az olajkibocsátás szerény növekedésének (+2%) és a szénkibocsátás erőteljes csökkenésének (-4,6%) köszönhető.

Az Európai Unió (EU) kibocsátása 2022-ben várhatóan 0,8%-kal csökken, ami az Oroszország által Ukrajna ellen intézett támadással és az ebből eredő globális energiapiaci zavarokkal összefüggő alacsonyabb gázfelhasználásnak tudható be.

Az EU gázkereslete idén akár 10%-kal is csökkenhet, miközben a szénből származó kibocsátás várhatóan közel 7%-kal nő, mivel a szén a magas költségű gázt helyettesíti.

Kínában a kibocsátások 2022-ben mintegy 0,9%-kal csökkentek, elsősorban a Covid-19-hez kapcsolódó folyamatos zárlatok miatt, amelyek lassították az ipari tevékenységet és a gazdasági növekedést.

A kínai kibocsátás csökkenést mutat a kőolaj (-2,8%), a gáz (-1,1%) és a cementgyártás (-7%) kibocsátásában, és csak a szénből származó kibocsátásban mutat enyhe növekedést (+0,1%). A Global Carbon Project megjegyzi, hogy a kínai kibocsátás csökkenésében különösen a cementnek volt nagy szerepe az ingatlanpiac lassulása miatt. (Lásd a Carbon Brief Lauri Myllyvirta nemrégiben megjelent részletes elemzését Kína 2022. harmadik negyedévi kibocsátásáról).

Az indiai kibocsátás az előrejelzések szerint 20%-kal nő 2022-ben, főként a széndioxid-kibocsátás nagymértékű (+5%-os) növekedése, valamint a nagyobb (+10%-os) olajfelhasználás miatt, mivel a közlekedési ágazat talpra áll a világjárványos csökkenésből.

A világ többi részén (beleértve a nemzetközi légi közlekedést és a hajózást) a kibocsátás 1,7%-os növekedése várható, ami a szén (+1,6%), az olaj (+3,1%) és a cement (+3%) növekedésének köszönhető. A világ többi részén a gázkibocsátás az előrejelzések szerint 2022-ben nagyon kis mértékben csökken (-0,1%).

Az alábbi ábra a 2019 és 2022 közötti évekre vonatkozó teljes kibocsátást, valamint a főbb kibocsátók és a világ többi országának hozzájárulását mutatja. A 2019-es, 2020-as és 2021-es éves kibocsátásokat, valamint a 2022-re vonatkozó becsléseket a fekete sávok mutatják. A színes sávok a kibocsátások változását mutatják az egyes évek között, országonkénti bontásban. A negatív értékek a kibocsátás csökkenését, míg a pozitív értékek a kibocsátás növekedését mutatják.

A fosszilis tüzelőanyagokból származó éves globális CO2-kibocsátás (fekete sávok) és az évek közötti változások mozgatórugói tüzelőanyagonként (színes sávok), a cementszén-dioxid-nyelő nélkül. A negatív értékek a kibocsátás csökkenését jelzik. Megjegyzendő, hogy az y-tengely nem nulláról indul. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A globális fosszilis CO2-kibocsátás most körülbelül 0,9%-kal magasabb, mint 2019-ben. Míg az USA-ban, az EU-ban és a világ többi részén a kibocsátás a járvány előtti szint alatt marad, addig Kínában a kibocsátás most 5,8%-kal, Indiában pedig 9,3%-kal haladja meg a 2019-es szintet.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a 2020-as (kék sávok), 2021-es (sárga) és 2022-es (piros) globális és nemzeti kibocsátások hogyan viszonyulnak a 2019-es kibocsátásokhoz.

A CO2 százalékos változása 2019 és 2020, 2021 és 2022 között a világ egészére és a főbb kibocsátó országokra/régiókra vonatkozóan. Megjegyzendő, hogy a globális kibocsátás tartalmazza a cementszén-dioxid-nyelőt, de a nemzeti leltárak nem. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A Global Carbon Project azt is megjegyzi, hogy a kibocsátás az elmúlt évtizedben (2012-21) 24 országban csökkent a folyamatos hazai gazdasági növekedés ellenére, ami reményt ad a CO2-kibocsátás és a gazdaság hosszú távú szétválasztására.

Az a 24 ország, ahol a kibocsátás 2012-21 között csökkent. Forrás: Global Carbon Project.

Ez a 24 ország a globális CO2-kibocsátás mintegy negyedét teszi ki. Ezen országok közül tizenötben a fogyasztásalapú kibocsátás is jelentősen csökkent, ami az áruk behozatalában és kivitelében megtestesülő kibocsátást jelenti.

A szén- és gázszektor rekordmagas kibocsátást ért el

A fosszilis tüzelőanyagok globális kibocsátása elsősorban a szén, az olaj és a gáz elégetéséből származik.

A szén minden más fosszilis tüzelőanyagnál több kibocsátásért felelős, 2022-ben a globális fosszilis CO2-kibocsátás mintegy 40%-át teszi ki. Az olaj a fosszilis CO2-kibocsátás 32%-ával a második legnagyobb kibocsátó, míg a gáz- és cementgyártás 21%-kal, illetve 4%-kal zárja a sort.

Ezek a százalékos arányok tükrözik az egyes fosszilis tüzelőanyagok globálisan felhasznált mennyiségét, de a CO2-intenzitások közötti különbségeket is. Az előállított hő- vagy energiaegységre vetítve a szén okozza a legtöbb CO2-kibocsátást, ezt követi a kőolaj és a földgáz.

Az alábbi ábra a különböző tüzelőanyagokból származó globális CO2-kibocsátást mutatja az idők folyamán. Míg a széndioxid-kibocsátás (szürke árnyékolás) a 2000-es évek közepén gyorsan nőtt a kínai gazdaság példátlan növekedésének támogatása érdekében, 2013 óta nagyjából stagnál. A szénfelhasználás azonban 2021-ben jelentősen, 2022-ben pedig szerény mértékben nőtt, aminek következtében 2022-ben kissé megelőzte a 2014-es évet, és új rekordot állított fel 15,1 GtCO2-vel.

Ezzel szemben a gáz (kék) és az olaj (piros) kibocsátása a világjárvány előtt folyamatosan nőtt. A gáz gyorsan kiheverte a Covid-19 zavarát, és 2021-ben és 2022-ben is új kibocsátási rekordot állított fel. Az olajkibocsátás ezzel szemben még mindig a pandémia előtti, 2019-es csúcsok alatt marad, mivel az utazások még nem heverték ki teljesen a világjárvány idején bekövetkezett súlyos visszaesést.

Éves CO2-kibocsátás fosszilis tüzelőanyagok szerint 1959-2022 között, a cementszén-dioxid-nyelő nélkül. Megjegyzendő, hogy a 2022-es számok előzetes becslések. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A globális széndioxid-kibocsátás az előrejelzések szerint 2022-ben a 2021-es szinthez képest mintegy 1%-kal emelkedik, elsősorban az Indiában, az EU-ban és a világ többi részén bekövetkező növekedés miatt, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban továbbra is csökken a szénfelhasználás.

A kőolajkibocsátás 2022-ben az előrejelzések szerint 2021-hez képest mintegy 2,2%-kal emelkedik. Ezt a közlekedési ágazatnak a világjárvány okozta zavarokból való folyamatos kilábalása okozza, bár a 2019-es szintek alatt marad.

A gázkibocsátás várhatóan enyhén, mintegy 0,2%-kal csökken, ami elsősorban az ukrajnai háború miatti magas energiaköltségekhez kapcsolódóan az EU gázfelhasználásának nagymértékű csökkenésének köszönhető.

A cementkibocsátás az előrejelzések szerint mintegy 1,6%-kal csökken, amit nagyrészt az építőipari célú kínai cementgyártás visszaesése okoz.

A 2019 és 2022 közötti évekre vonatkozó teljes kibocsátás, valamint az egyes tüzelőanyagok kibocsátásának az egyes évek közötti változása az alábbi ábrán látható.

A fosszilis tüzelőanyagokból származó éves globális CO2-kibocsátás (fekete sávok) és az évek közötti változások mozgatórugói tüzelőanyagonként (színes sávok), a cementszén-dioxid-nyelő nélkül. A negatív értékek a kibocsátás csökkenését jelzik. Megjegyzendő, hogy az y-tengely nem nulláról indul. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A globális széndioxid-költségvetés

A Global Carbon Project minden évben becslést ad a “globális széndioxid-kibocsátási költségvetésről”.

Ez a költségvetés az emberi tevékenység által kibocsátott CO2 becslésén, valamint az óceánok és a szárazföldek általi felvételén alapul, a fennmaradó rész pedig az üvegházhatású gáz légköri koncentrációját növeli.

(Ez eltér az általánosan használt “fennmaradó széndioxid-kibocsátás” kifejezéstől, amely arra a CO2-mennyiségre utal, amely a jövőben még felszabadulhat, miközben a felmelegedés a globális 1,5 vagy 2 Celsius-fokos határérték alatt marad.)

A legfrissebb költségvetés, beleértve a 2022-re becsült értékeket is, az alábbi ábrán látható. A nulla feletti értékek az antropogén CO2-forrásokat – a fosszilis tüzelőanyagokból és cementből (szürke árnyalat) és a földhasználatból (sárga) származó CO2-t -, míg a nulla alatti értékek a légköri CO2 növekedését (világoskék), valamint az óceáni (sötétkék) és szárazföldi (zöld) “karbonnyelőket” jelölik, amelyek eltávolítják a CO2-t a légkörből.

Röviden, minden olyan CO2-kibocsátás, amelyet az óceánok vagy a szárazföldi növényzet nem nyel el, felhalmozódik a légkörben. Bár a kibocsátás és a szén-dioxid-elnyelők megfigyelései az idők során javultak, a költségvetés a fennmaradó bizonytalanságok miatt – különösen az elnyelők esetében – nem minden évben van teljesen egyensúlyban. Átlagosan a költségvetés egyensúlya közel nulla, de egyes években a kibocsátás nagyobb lehet, mint az elnyelés, vagy fordítva.

A források és nyelők éves globális széndioxid-kibocsátási költségvetése 1959-2022 között. A fosszilis CO2-kibocsátás tartalmazza a cementszén-dioxid-nyelőt. A 2022-es számok előzetes becslések. A Global Carbon Project adatai; a Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A légköri CO2-koncentráció 2021-ben 2,5 ppm (parts per million) értékkel emelkedett, és az előrejelzések szerint 2022-ben is mintegy 2,5 ppm-rel fog növekedni, így a globális légköri koncentráció az év átlagában 417,2 ppm lesz.

Ez az iparosodás előtti szinthez képest a légköri CO2 mintegy 51%-os növekedését jelenti.

Amint az alábbi ábra is mutatja, a CO2-kibocsátásnak a légkörbe kerülő hányada évről évre változik. A szürke szaggatott vonalak azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben a teljes CO2-kibocsátás mintegy 47%-a minden évben a légkörben maradt, a fennmaradó részt pedig az óceánok és a szárazföldek elnyelték.

A légkörben felhalmozódó antropogén CO2-kibocsátás aránya 1959 és 2021 között. Az ábra a Global Carbon Project-től származik.

Az óceáni szén-dioxid-nyelő gyorsan nőtt az elmúlt két évtizedben, és 2022-ben a globális kibocsátások mintegy 26%-át nyeli el. A szárazföldi szén-dioxid-nyelő szintén tovább nőtt, és az előrejelzések szerint 2022-ben a globális kibocsátás mintegy 31%-át fogja elnyelni. Ezek az elnyelők várhatóan a CO2-kibocsátás növekedésével párhuzamosan növekedni fognak, mivel az óceán és a szárazföld által elnyelt CO2 mennyisége a légköri koncentrációval arányosan növekszik.

Ezek az elnyelők azonban nem bővülhetnek örökké; az éghajlatváltozás hatásai – és a felszíni óceánok savasodása – az előrejelzések szerint idővel gyengíteni fogják ezeket az elnyelőket.

A globális széndioxid-kibocsátásról szóló új jelentés arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás már most is mintegy 4%-kal csökkentette az óceánok CO2-felvételét, a szárazföldekét pedig mintegy 17%-kal az éghajlatváltozás nélküli elméleti világhoz képest.

Ha a kibocsátás tovább növekszik, a globális kibocsátások légkörben maradó része – azaz a levegőben szálló része – növekedni fog, ami a világot sújtó éghajlatváltozás mértékét rosszabbá teszi, mint amilyen egyébként lenne.

Forrás: Carbon Brief
Friedlingstein, P. et al. (2022) Global Carbon Budget 2022, Earth System Science Data,
https://doi.org/10.5194/essd-14-4811-2022


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

7 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago