Mi kellene, hogy a felmelegedés 2°C-ra vagy 1,5°C-ra korlátozódjon?

A felmelegedés 1,5C-ra való korlátozásához kevés szén-dioxid-kibocsátás marad. Mivel a 2021. évi kibocsátás várhatóan valamivel a 2019. évi alatt lesz, csak mintegy 417 GtCO2 – azaz a jelenlegi kibocsátás 10 évnyi mennyisége – marad, amelyet ki lehet bocsátani, mielőtt a világ felmelegedése 50%-os eséllyel meghaladná a 1,5°C-ot.

A 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülésének 66%-os esélye esetén a 2021 után fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási keret csak 317 GtCO2 – azaz a jelenlegi kibocsátás körülbelül hét éve – lenne.

Bár ez a szén-dioxid-kibocsátási keret az évszázad későbbi szakaszában a negatív kibocsátású technológiák széles körű alkalmazásával bővíthető – ahogyan az az új IPCC-jelentés 1,5 Celsius-fokozatú forgatókönyveiben is szerepel -, nem szívesen fogadnánk a jövőt olyan negatív kibocsátású technológiákra, amelyek ma még nagyrészt nem bizonyítottak.

Az alábbi, amelyet a CICERO munkatársa, Dr. Robbie Andrews által készített ábra alapján adaptáltunk, olyan kibocsátási pályákat mutat, amelyek a felmelegedést 1,5°C alatt tartanák nettó-negatív kibocsátás hiányában. A különböző vonalak azt a kibocsátáscsökkentést mutatják, amelyre akkor lenne szükség, ha a kibocsátás 2000 és 2030 között minden évben elérte volna a csúcspontját, a jelenlegi évet (2021) szürkével jelölve.

Kibocsátáscsökkentési pályák, amelyek 66%-os eséllyel biztosítják a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását, nettó negatív kibocsátásra való támaszkodás nélkül, a kiindulási évre. A folytonos fekete vonal a korábbi kibocsátásokat mutatja, míg a szaggatott fekete vonal a 2021-es szinteken állandó kibocsátást. Forrás: Történelmi CO2-kibocsátás a Global Carbon Projectből. Az IPCC AR6 jelentése alapján készült 1,5°C szén-dioxid-kibocsátási költségvetések. Eredeti ábra Robbie Andrews-tól. A Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

Ha a kibocsátás 2000 után érte volna el a csúcspontját és kezdett volna csökkenni, akkor a 1,5 Celsius-fokos célt sokkal könnyebb lett volna elérni, hiszen csak évi 3%-os csökkentést igényelt volna. Ezzel szemben a felmelegedés 1,5°C alá szorítása 2021-től kezdődően, a NET-ek alkalmazása nélkül, 2040-ig évente nagyjából 14%-os csökkentést igényelne.

A NET-ek (nettó negatív kibocsátások) bevonásával olyan forgatókönyveket lehet készíteni a felmelegedés 1,5°C alá szorítására, amelyek nem járnak a kibocsátások ilyen hirtelen csökkenésével az elkövetkező években. Ezek azonban a NET-ek  bolygószintű alkalmazásán alapulnak ami azt jelenti, hogy évente a világ jelenlegi emberi eredetű kibocsátásának negyedével és felével megegyező mennyiséget “szívjanak ki” a légkörből.

Az UNEP jelentése szerint minden egyes év, amely a globális kibocsátáscsökkentés nélkül telik el, a 1,5 Celsius-fokos cél elérhetetlenné teszi. Bár a Párizsi Megállapodás “jóval a 2°C alatti” célját könnyebb elérni, mint az 1,5°C-t, a késedelmek miatt ez is egyre nehezebb lesz.

A Carbon Brief alábbi interaktív ábrája csúcsévenként mutatja be a 2°C cél eléréséhez szükséges kibocsátáscsökkentést, a nettó negatív kibocsátások felhasználása nélkül.

Kibocsátáscsökkentési pályák, amelyek 66%-os eséllyel biztosítják a felmelegedés 2°C alatti korlátozását nettó negatív kibocsátás nélkül, indulási évenként. A folytonos fekete vonal a korábbi kibocsátásokat mutatja, míg a szaggatott fekete vonal a 2021-es szinteken állandó kibocsátást. Forrás: Történelmi CO2-kibocsátás a Global Carbon Projectből. Az IPCC AR6 jelentése alapján készült 1,5°C szén-dioxid-kibocsátási költségvetések. Eredeti ábra Robbie Andrews-tól. A Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A ténylegesen bekövetkező és a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5°C és 2°C-os felmelegedés korlátozásához szükséges mérték közötti különbség évről évre nő, ami egyre meredekebb jövőbeli csökkentéseket tesz szükségessé.

Noha számos nagy kibocsátó ország közelmúltbeli nettó nulla kibocsátási kötelezettségvállalása fontos lépés a helyes irányba, az UNEP szerint a bizonyíték az lesz, hogy az országok “milyen mértékben támasztják alá ezeket az ígéreteket olyan rövid távú célokkal és intézkedésekkel, amelyek bizalmat adnak a nettó nulla kibocsátás végső soron történő elérésének és a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási költségvetés betartásának”.

A végére hagytam a feketelevest, egy kis matematikát, kérlek keresd a hibát a számításban azzal kapcsolatban, hogy mit jelentenek rád nézve a fenti állítások?

Fentebb már megfogalmazásra került a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülésének 66%-os esélye esetén a 2021 után fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási keret csak 317 GtCO2!

317 GtCO2 =  317 000 000 000 tCO2, mert 1 Gigatonna [Gt] = 1 000 000 000 Tonna (metrikus) [t].

Globális népességszám ma: 7 912 645 000 fő

Egy főre jutó CO2 keret 317 000 000 000/7 912 645 000 = 40 tCO2/élethossz! Ha a magyar átlagéletkor (nő és férfi átlag) 74,3 év, akkor 538 kg/év egyéni karbonlábnyomod lehet holnaptól és ez az érték is csak a következő 7 évre szól, ha ezt nem tartja be a világon mindenki! Hogy még érthetőbb legyen ez a szükséges változás a civilizáció, benne a magyarság megmaradása érdekében, 2020-ban a magyar átlag karbonlábnyom a mi számításunk szerint (amiben már majdnem minden kapcsolódó direkt és indirekt CO2eq benne van, emberek kilégzése, házi-kedvencek stb…) 5-10tCO2eq!

Lehet gondolkozni, hogy mi mért van, és mi vár ránk, miközben csak próbálnak előre menni emberek és egyesek harcolnak a politikai hatalom megszerzéséért, és a régi életük visszaszerzéséért. Ezek nem bonyolult dolgok, viszont akik ezt sem tudják már megérteni őket képtelenség lesz megmenteni. A kérdés csupán annyi, hogy mindenkit magukkal rántanak a halálba vagy kevesen azért megmaradhatnak.

Rampasek, László A.
Forrás: Carbon Brief

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.