Levegőminőség

Európai városok levegőminőségi mutatója

A légszennyezés csökkentésére irányuló szakpolitikák az elmúlt három évtizedben a levegőminőség javulásához vezettek Európában.

Néhány európai városban azonban a légszennyezés még mindig kockázatot jelent az egészségre. Az európai városok levegőjének megtekintésével ellenőrizheti, hogy milyen volt a levegő minősége az elmúlt két évben az Ön városában, és összehasonlíthatja azt más európai városok levegőminőségével.

A városokat a legtisztább várostól a legszennyezettebb városig rangsorolják az elmúlt két naptári év finom részecskék (PM2,5) átlagos szintje alapján.

A finomszemcsés anyag az a légszennyező anyag, amely az idő előtti halálozás és a betegségek tekintetében a legnagyobb hatással van az egészségre. Ez az eszköz a hosszú távú levegőminőségre összpontosít, mivel a légszennyezésnek való hosszú távú kitettség súlyos egészségügyi hatásokat okoz.

Az Egészségügyi Világszervezet 10 μg/m3 -ben állapította meg a finom részecskéknek való hosszú távú expozícióra vonatkozó egészségügyi alapú iránymutatást. Az Európai Unió az európai tiszta levegő biztosítását célzó politikák keretében 25 μg/m3 -ben határozta meg a finom részecskék éves határértékét.

A megjelenítő a levegőminőséget a következőképpen mutatja be:

  • jónak, ha a finom részecskék szintje az Egészségügyi Világszervezet 10 μg/m3-es éves irányadó értéke alatt van,
  • mérsékelt a 10 μg/m3 és 15 μg/m3 közötti szintek esetében;
  • rossz a 15 μg/m3 és 25 μg/m3 közötti szintek esetén; és
  • nagyon rossz az Európai Unió 25 μg/m3 -es határértékét elérő és azt meghaladó szintek esetében.

Európában a világ legátfogóbb levegőminőség-ellenőrző hálózata áll rendelkezésünkre. Itt bemutatjuk az EGT-tagországok több mint 300 városának finom részecskékre vonatkozó szintjeit. Az adatok a finom részecskék több mint 400 mérőállomáson végzett helyszíni méréseiből származnak.

Forrás: EEA

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago