Emberi jogok

Gendernap a glasgow-i klímakonferencián

Gendernapot tartottak a glasgow-i klímakonferencián kedden.

 

A résztvevőket a tematikus napon egy szamoai aktivista köszöntötte. Brianna Fruean beszédében mindenkit emlékeztetett arra, hogy a klímaválságot eltérően élik meg a nők és a férfiak. Kiemelte, hogy a nőket jobban érintik az éghajlatváltozás következményei, ez pedig tovább növeli a meglévő egyenlőtlenségeket.

A klímakonferencia elnöke, Alok Sharma egy friss kutatás eredményeit ismertette a színpadon:

„Legalább négymillió lány nem tudja befejezni a tanulmányait az éghajlatváltozáshoz kötődő válságok miatt. És ez csak erre az évre vonatkozik. Az egyenlőség nem lehet a klímaváltozás áldozata. Tettekre, nem ígéretekre van szükségünk. A kibocsájtás csökkentésére, a közösségek megvédésére irányuló munkánk során a nemi különbségekkel is törődnünk kell.”

Tizennégy politikai és civil vezető közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy növelni kell a nők szerepét a klímaváltozás elleni harcban. A szegény országoknak juttatandó támogatásról is folytak tárgyalások.

„A leggazdagabb országok és lakóik sokkal többet tettek a klímaváltozásért, mint bárki más. Be kell tartaniuk a vállalásaikat, össze kell gyűjteniük 100 milliárd dollárt” – mondta az Amnesty International, főtitkára az Euronewsnak.

Egy három és fél méter magas báb is ott volt a tanácsteremben. Kicsi Amalt egy menekült lányról mintázták, és a szír határtól nyolcezer kilométert tett meg Glasgowig Törökországon és több európai országon keresztül, négy hónap alatt.

Forrás: Euronews – Magyar Ádám

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago