Soha nem volt ilyen meleg a tél Európában

Évről évre magasabbra húzódik az erdőhatár, és a felfelé költöző vörös rókák kiszorítják élőhelyükről a sarki rókákat. Két jel, ami mutatja a gyorsuló felmelegedést Svédország északi részén.

Lappföldön egyre nehezebb a rénszarvasok hagyományos legeltetése. A melegedés több esőt hoz, a vizes talajra letapadó zuzmókat nem tudják lelegelni a rénszarvasok. Sok gazda kézből eteti az állatokat, amik eddig a szabad legeléshez szoktak.

A tél még soha nem volt ilyen enyhe Európában. Decembertől február végéig 3,4 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010 közötti időszak átlaga. Ez messze a legmelegebb tél, amióta mérik a hőmérsékletet.

Az Antarktiszon a februári nyár az átlagosnál melegebb volt. Feljebb, Ausztráliában hidegebb, és a tél Európában enyhébb. Szibériában és Közép-Ázsiában jóval melegebb volt a februári átlagnál.

Az északi sarkvidék tengerein a jégborítás fogyni látszik. A tudósok számításai szerint februárban körülbelül 850 ezer négyzetkilométernyi jéggel volt kevesebb, mint amennyi ilyenkor szokásos. Ez Franciaország és Olaszország együttes területének megfelelő hiány.

A változás feltűnő az észak-svédországi Abisko környékén, ahol a nulla fok alatti évi átlaghőmérséklet az éghajlatváltozás miatt nulla fok fölé emelkedett. Bár 1960 óta mutatkoztak ingadozások, de összességében, a nulla fokos vonalhoz hasonlítva, emelkedett a hőmérséklet.

Riporterünk, Lindsey Rempel az Északi Sarkkörön túlra ment. A tél Abiskóban havat és jeget jelent, mínusz 15 Celsius-fokos hideggel. Az Északi Sarkkörön túli terület a fagy birodalma volt telente. Most azonban a hóréteg alatt már a változás jelei mutatkoznak.

Keith Larson klímakutató magyarázza el a jelenséget: „1913 óta méri a hőmérsékletet az itt működő meteorológiai állomás. De nincs szükség szerkezetekre, mert az itt élő fák is mutatják a hőmérséklet változását.”

A fák fejlődési üteme és a feljegyzett hőmérsékletek száz éven át mutatják, hogy Abisko környékén kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a globális átlag. Mivel több hó és jég olvad, kisebb fehér felület veri vissza a napsugarakat, így gyorsul a felszín melegedése, ezáltal az olvadás.

„Itt 2010 kivételével minden év melegebb 1989 óta. Ez nem azt jelenti, hogy nem hideg a sarkkörön túli tél, csak már nem olyan fagyos, mint korábban.” – teszi hozzá Keith Larson klimatológus.

Az Abiskói Nemzeti Park látogatóközpontjában egy kiállítás mutatja be a táj változását, ami hatással van az itt élő növény- és állatvilágra is.

A turistáknak is egy szemléletes példát szokott emlegetni Lo Fischer, a park munkatársa: „Északon a magasabb hegyvidék eddig a sarki rókák élőhelye volt, de a felmelegedés miatt feljebb húzódtak a vörös rókák is, kisebb területre szorítva a sarki rókákat.”

Abiskóban a helyieknek olyan változások is feltűnnek, amit mások nem érzékelnek. Például az erdőhatár jelentősen visszahúzódott. Évről évre, ahogy melegebb a hőmérséklet, egyre magasabban kezdődik az erdő a hegyeken.

Az őslakos lappok észak-svédországi közösségében él Tomas Kuhmunen. Azt tapasztalja, hogy a Finnországtól Norvégiáig húzódó Lappföldön egyre nehezebb a rénszarvasokat tartó gazdák élete: „Ez a mi kerületünk és szomszédaink téli legelője. Évről évre egyre foltosabb, folyamatosan ritkul.”

A hőmérséklet emelkedésével az eső is egyre több. A víz a zuzmót a földre tapasztja, a rénszarvasok nem tudják lelegelni, és éhen maradnak. Tomas ismer olyan gazdákat, akik maguk szedik a növényt, és kézből etetik az állatokat. Ez nem ideális a rénszarvasoknak.

Arra a kérdésre, hogy mit hoz a jövő, a gazda így válaszol: “Bizonytalanságot. Amikor számunkra új helyzetekben azt kérdezzük az idősebbektől, hogy mit tanácsolnak, széttárják a karjukat. Ők sem tudják.”

Az Északi Sarkkörön túl élők a következő generációk miatt aggódnak, látva a telek enyhülését. Attól tartanak, hogy a fagyos telek eltűnnek.

Forrás: Climate Now

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.