Civilizáció

Szakértők: a klímacsúcs összes vállalása együttesen is alig elég valamire

A világ vezető politikusainak a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretei alapján csak néhány tized fokkal csökkenthető a jövőbeli globális felmelegedés – egy független tudóscsoport, a Climate Action Tracker szerint.

A tudóscsoport úgy gondolja, ha továbbra is a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, a felmelegedés 2,4 fokos lehet az évszázad végéig, ami jóval meghaladja a maximum 1,5 fokos felmelegedést, amit az éghajlatváltozás legveszélyesebb hatásainak megelőzésére határoztak meg.

A NewClimate Institute klímapolitikai szakértője, Niklas Hohne szerint, ha az országok a klímacsúcson javasolt összes intézkedést bevezetik, globálisan akkor is kétszer annyi lesz az üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ig, mint amennyi mellett el lehetne érni a megcélzott 1,5 fokos hőmérséklet-csökkenést.

„Ez azt jelenti, hogy minden – de tényleg, minden – országnak újra kell gondolnia, hogy mit tehet a célok eléréséhez 2030-ig, nem pedig 2050-ig, ’60-ig vagy ’70-ig” – mondta a szakértő.

Egyes előrejelzések szerint egymilliárd ember lehet halálos hőség és páratartalom áldozata, ha a globális átlaghőmérséklet 2 fokkal emelkedik az iparosodás előtti szinthez képest. A Climate Action Tracker tudósai úgy látják, a hatalmas különbségek az ígéretek és az előrejelzések között a szén- és gáztermelés folytatása miatt alakulnak ki.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago