Klímaválság

Greenpeace: a klímaváltozásból nem lehet kilépni

A klímaváltozásból nem lehet kilépni – írta közleményében a Greenpeace azután, hogy az Egyesült Államok elnöke közölte: országa kilép a történelmi jelentőségű párizsi klímamegállapodásból.

A legnagyobb szén-dioxid kibocsátók (2015) [millió tonna]

„A párizsi megállapodás sorsát azonban nem pecsételi meg az USA kilépése. A globális kibocsátások 87%-a még így is a megegyezés keretein belül marad, tehát a többi országnak (régiónak, városnak, cégeknek, egyéneknek) továbbra is óriási a felelőssége a kibocsátáscsökkentésben” – írta a szervezet a 195 országot érintő egyezményről, amely nélkül az Egyesült Államok gazdasági hátrányokkal fog szembesülni a Greenpeace szerint.

„Az EU, Kína, Kanada és India vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy a párizsi megállapodás számukra sérthetetlen, és tovább haladnak az alacsony kibocsátású gazdaság felé.

„Nemcsak a párizsi kötelezettségvállalások hajtják ezeket a folyamatokat. A megújulók egyre inkább versenyképesek, sok helyen olcsóbbak a fosszilis energiáknál, míg a klímaváltozás következményei nem várt kiadásokat fognak jelenteni. Az Egyesült Államoknak ezért gazdasági érdeke is lenne, hogy minél hamarabb konkrét intézkedések szülessenek az éghajlatvédelem érdekében.”

„A klímaváltozás elleni harc nem politikai vagy jogi vita, hanem túlélés kérdése, és morális kötelesség is, mellyel az embereknek és a bolygónak tartozunk” – nyilatkozta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klímakampány-felelőse.

rampi

Recent Posts

Az amerikaiak a legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-finanszírozók

A bankok csaknem 7 milliárd dollárt adtak a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégeknek a párizsi megállapodás…

2 nap ago

Miért sújtja Indiát a hőhullám és a vízválság?

Olyan nagyvárosok, mint Bengaluru, Chennai, Coimbatore, Hyderabad és több tucat kisebb város súlyos ivóvízhiánnyal küzd.…

2 nap ago

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

6 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

1 hét ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 hét ago