Frankie, a dínó elgondolkodtatja az embereket az ENSZ-közgyűlésen

Hatásos kampányfilmmel próbálja sokkolni a döntéshozókat az ENSZ a COP26 klímavédelmi konferencia előtt. A kihalt dinoszauruszok egyikét, Frankie-t állítja intő példának – a szó szoros értelmében – a mai emberek elé az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP).

Az alábbi Frankie videó bejárja lassan az egész világot, de a lényegről Ő sem mer beszélni.

Sajnos a legfontosabbat nem vághatom a fejetekhez, mert akkor a biztonságiakkal kivégeztetnétek itt helyben.

Ezért a ki nem mondott gondolatokat a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány feliratos verziójának első 40 másodpercében lehet elolvasni!

 

A világ évente elképesztő 423 milliárd dollárt költ a fogyasztók fosszilis tüzelőanyagai – az olaj – támogatására, a villamos energiára, amely más fosszilis tüzelőanyagok (gáz és a szén) elégetésével termelt áram. Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) új kutatása szerint ez az összeg négyszerese annak az összegnek, amelyet a szegény országoknak az éghajlati válság kezelésének segítésére szánnak, amely a jövő héten megrendezésre kerülő COP26 globális éghajlat-változási konferencia egyik vitás pontja.

Az éghajlati vészhelyzet fő okozója az energiaszektor, amely az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátás 73 százalékáért felelős. A fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformja hozzájárulna a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, valamint az emberi egészség és jólét javát szolgálná, és az első lépést jelentené az energia helyes árazása felé – amely tükrözné a fosszilis tüzelőanyagok használatának “valódi” és teljes költségét a társadalom és a környezet számára.

Az UNDP elemzése azonban azt mutatja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformja igazságtalan és káros lehet a háztartások és a társadalom számára, ha rosszul tervezik meg. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok támogatása általában egyenlőtlenítő eszköz – mivel a haszon oroszlánrésze a gazdagok között összpontosul -, ezek a támogatások a szegény emberek jövedelmének jelentős részét is jelentik, amelyet egyébként az energiafogyasztásért kellene fizetni. A fosszilis tüzelőanyag-támogatások megszüntetése így könnyen jövedelem- és energiaszegényítő stratégiává válhat. Ez megnehezíti a fosszilis tüzelőanyagok reformját, és kulcsfontosságú akadályt jelent a tiszta és megújuló energiaforrásokra való áttérés előtt.

Az UNDP az ENSZ vezető szervezete, amely a szegénység, az egyenlőtlenség és az éghajlatváltozás okozta igazságtalanságok felszámolásáért küzd. A 170 országban működő széles szakértői és partneri hálózatunkkal együttműködve segítjük a nemzeteket abban, hogy integrált, tartós megoldásokat találjanak az emberek és a bolygó számára.

Az őslények nagy részéről köztudott, hogy a földi életkörülmények hirtelen változása miatt pusztultak ki, és ez vár az emberre is, ha nem teszünk hatékony lépéseket a klímaváltozás ellen – hívja fel a figyelmet a kampány.

“Ide figyeljenek emberek!” – szól a kihalt dinók egyike a diplomatákhoz, Alfonzó is ezzel a hatásos fordulattal kezdte valamennyi magánszámát. A dinó felszólítja az ENSZ-közgyűlés résztvevőit, hogy érjék el a világ országainak vezetőinél, hogy hagyjanak fel a kifogások keresésével, hacsak nem akarnak a kihalt őslények sorsára jutni.

A UNDP kampányfilmje pontosan ugyanazt mondja, amit az Extinction Rebellion mozgalom és az összes klímavédő civil: az emberiség fennmaradása a tét.

Frankie, a múltból kísértő dinószellem viccesen szembesíti a ma emberét az önpusztító életmóddal. Amit a mai civilizáció csinál, ahhoz hasonlítható, mintha a dinoszauruszok a meteorok támogatására költötték volna a pénzt, ahelyett, hogy a földi lét megmentésére fordították volna forrásaikat.

Rampasek, László A.
Források: UNDP | Euronews | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.