A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja

A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja segít az éghajlatváltozás kezelésében és mérséklésében.

A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja | ClimeNewsA NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja az éghajlatváltozással, a katasztrófák enyhítésével, az erdőtüzek elleni küzdelemmel és a valós idejű mezőgazdasági folyamatok javításával kapcsolatos erőfeszítéseket fogja irányítani – beleértve a 4-5. kategóriájú hurrikánokhoz, például a Maria hurrikánhoz hasonló, itt a NASA Terra műholdja által rögzített 2017-es hőképen látható hurrikánok jobb megértését. Kép: NASA

 

A NASA új, a Földre összpontosító küldetéseket tervez, amelyek kulcsfontosságú információkkal szolgálnak az éghajlatváltozással, a katasztrófák enyhítésével, az erdőtüzek elleni küzdelemmel és a valós idejű mezőgazdasági folyamatok javításával kapcsolatos erőfeszítések irányításához. A Földrendszer-megfigyelőközpontban minden egyes műholdat egyedileg úgy terveznek meg, hogy kiegészítse a többit, és együtt dolgozva a Föld 3D-s, holisztikus képét adják az alapkőzettől a légkörig.

„Első kézből láttam az éghajlatváltozás által intenzívebbé és pusztítóbbá tett hurrikánok hatását, mint például a Maria és az Irma. A Biden-Harris-kormányzat válasza az éghajlatváltozásra megfelel a fenyegetés nagyságának: az egész kormányzatnak, minden kéznél lévő emberre kiterjedő megközelítésre van szüksége, hogy megfeleljen ennek a pillanatnak” – mondta Bill Nelson szenátor, a NASA igazgatója. „Az elmúlt három évtizedben a NASA műholdas megfigyeléseire és kutatásaira épült mindaz, amit a Föld változó éghajlatáról megtudtunk. A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja ezt a munkát fogja kibővíteni, és a világ számára a Föld éghajlati rendszerének eddig soha nem látott megértését fogja biztosítani, új generációs adatokkal felvértezve bennünket, amelyek kritikusak az éghajlatváltozás mérsékléséhez és közösségeink védelméhez a természeti katasztrófák esetén.”

Az obszervatórium a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák 2017-es földtudományi évtizedes felmérésének ajánlásait követi, amely ambiciózus, de kritikusan szükséges kutatási és megfigyelési iránymutatásokat fogalmaz meg.

Az obszervatórium fókuszterületei a következők:

  • Aeroszolok: Annak a kritikus kérdésnek a megválaszolása, hogy az aeroszolok hogyan befolyásolják a globális energiaegyensúlyt, amely az éghajlatváltozás előrejelzésének egyik fő bizonytalansági forrása.
  • Felhő, konvekció és csapadék: Az éghajlatváltozás jövőbeli előrejelzéseinek, a levegőminőség-előrejelzésnek és a súlyos időjárás előrejelzésének legnagyobb bizonytalansági forrásainak kezelése.
  • Tömegváltozás: A szárazság felmérése és előrejelzése, a mezőgazdasági vízhasználat kapcsolódó tervezése, valamint a természeti veszélyekre való reagálás támogatása.
  • Felszíni biológia és geológia: Az élelmiszerekre és a mezőgazdaságra, a lakhelyekre és a természeti erőforrásokra hatást gyakorló éghajlati változások megértése a szén, a víz, a tápanyagok és az energia áramlásával kapcsolatos nyitott kérdések megválaszolásával az ökoszisztémákon belül és az ökoszisztémák, valamint a légkör, az óceán és a Föld között.
  • Felszíni deformáció és változás: Az éghajlatváltozás által vezérelt tengerszint- és tájváltozások számszerűsítő modelljei, veszélyelőrejelzések és katasztrófák hatásvizsgálatai, beleértve a földrengések, vulkánok, földcsuszamlások, gleccserek, talajvíz és a Föld belsejének dinamikáját.

A NASA jelenleg az obszervatórium kialakítási szakaszát kezdeményezi. Az első integrált részek között szerepel a NASA és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közötti partnerség, amely két különböző típusú radarrendszert egyesít, amelyek képesek a Föld felszínének fél hüvelyknél kisebb mértékű változásait mérni. Ezt a képességet az obszervatórium egyik első, úttörőnek szánt küldetése, a NISAR (NASA-ISRO szintetikus apertúrájú radar) fogja hasznosítani. Ez a küldetés a bolygó néhány legösszetettebb folyamatát, például a jégtakaró összeomlását és az olyan természeti veszélyeket fogja mérni, mint a földrengések, vulkánok és földcsuszamlások. A NISAR a jövőben segítséget nyújthat a tervezőknek és a döntéshozóknak mind a veszélyek, mind a természeti erőforrások kezelésében.

Rampasek, László A.
Forrás: NASA NEWS

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.