Karbonsemleges

Hogyan lehet a burgonya 100% karbonsemleges?

A 11er Éghajlatvédelmi Kezdeményezés

Az éghajlatváltozás a mi generációnk legnagyobb problémája, és ezért a mi egyik legnagyobb kihívásunk is. A 11er-nél mi a termékeny talajra, a tiszta vízre és a tiszta levegőre támaszkodunk. És annak érdekében, hogy a következő generációk is élvezhessék ezeket, magától értetődő, hogy minden tőlünk telhető módon fellépünk a klímaváltozás ellen.

Mindig is arra törekedtünk, hogy burgonyakülönlegességeinket a lehető legtermészetesebb módon állítsuk elő – de ez már nem elég számunkra. Ezért indítottuk el 2015-ben az “11er Klíma Kezdeményezést”.

Kezdeményezésünk célja a klímasemlegesség a teljes hozzáadott értékláncunk mentén a CO2-kibocsátás elkerülése, csökkentése és kompenzálása. Klíma-kezdeményezésünk minden része, függetlenül attól, hogy ez közvetlenül a telephelyünkön vagy például a burgonyaföldeken történik, így klímasemlegességünk három területének valamelyikébe tartozik. A kibocsátások legalább 25%-át, amelyekre jelenleg kibocsátási tanúsítványokat vásárolunk, saját erőfeszítéseinkkel szeretnénk kompenzálni 2025-ig, elkerüléssel és csökkentéssel.

Fenntarthatósági törekvéseink alapjait már az 1980-as években lefektettük azzal, hogy cégünk területén biogázüzemet építettünk. Azóta azonban sok minden megváltozott:

Az egy kilogramm nyersburgonyára jutó energiafelhasználás csökkent.

 

Ma 1 kg nyers burgonya feldolgozásához mintegy 41%-kal kevesebb energiát használunk fel, mint 2001-ben.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

 

Különböző intézkedéseknek köszönhetően 2004 óta több mint 14 500 tonnával csökkentettük a széndioxid-termelésünket.

14,7 millió EUR “zöld beruházás”.

 

2004 óta folyamatosan beruházunk a környezetgazdálkodás területén, és megteremtettük a további megtakarítások feltételeit az aktív klímavédelem felé vezető úton.

Energiamegtakarítás

 

2004 óta mintegy 88 millió kWh-t takarítottunk meg. Ez 4400 háztartás éves energiaigényének felel meg*

(* Forrás: Statistik Austria, oesterreichs energie)

Mit jelent a 100%-os klímasemlegesség?

Fagyasztott burgonyakülönlegességek gyártójaként termékeny talajra, tiszta vízre és tiszta levegőre támaszkodunk. Ezért számunkra magától értetődő, hogy minden lehetséges módon ellenezzük a klímaváltozást, és támogatjuk a klímavédelmet.

A 4 elemes stratégia

A 4 elem, a levegő, a víz, a hő és a föld nélkül nem lenne burgonya! Ezért döntöttünk úgy, hogy fenntartható vállalatként a négy elemnek megfelelő kompenzáció mellett.

Termékeny talajra, tiszta vízre, tiszta levegőre és hőre támaszkodunk energia formájában. Ezért vállaljuk a felelősséget, és a vállalatunk által kibocsátott összes CO2-kibocsátást a négy elemen alapuló szén-dioxid-kibocsátási karbonkreditekkel kompenzáljuk: vízenergia Kínában, szélenergia Tajvanon, energiahatékonyság Ruandában és erdővédelem a brazíliai Amazonas esőerdőben.

Környezetvédelmi irányításunk a helyszínen

Különböző projekteket közvetlenül a helyszínen valósítunk meg. E projektek intézkedései a “11er Klímakezdeményezés” keretében is összefognak, és segítenek a CO2-kibocsátás elkerülésében, csökkentésében és kompenzálásában.

A 11er energiaciklus

Az újonnan épített biogázüzemmel újabb mérföldkőhöz érkeztünk a körkörös energiagazdálkodás és a CO2-semlegesség felé vezető utunkon. A biogázüzem a termelésünkből származó biogén maradékokat földgáz minőségű biometánná alakítja át, amelyet aztán a burgonya szállítására használunk a bajorországi burgonyaraktárunkból Frastanzba. Ezzel évente mintegy 5500 tonna CO2-t takarítunk meg.

A burgonyahulladékból előállított biometánnal egy éven keresztül körülbelül 2600 autó üzemeltethető, amelyek átlagos éves futásteljesítménye 15 000 km. A felesleges biogázt a helyi földgázhálózatba tápláljuk Vorarlbergben.

11er elfer – Ausztria


 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago