Hogyan lehet a burgonya 100% karbonsemleges?

A 11er Éghajlatvédelmi Kezdeményezés

Az éghajlatváltozás a mi generációnk legnagyobb problémája, és ezért a mi egyik legnagyobb kihívásunk is. A 11er-nél mi a termékeny talajra, a tiszta vízre és a tiszta levegőre támaszkodunk. És annak érdekében, hogy a következő generációk is élvezhessék ezeket, magától értetődő, hogy minden tőlünk telhető módon fellépünk a klímaváltozás ellen.

Mindig is arra törekedtünk, hogy burgonyakülönlegességeinket a lehető legtermészetesebb módon állítsuk elő – de ez már nem elég számunkra. Ezért indítottuk el 2015-ben az “11er Klíma Kezdeményezést”.

Kezdeményezésünk célja a klímasemlegesség a teljes hozzáadott értékláncunk mentén a CO2-kibocsátás elkerülése, csökkentése és kompenzálása. Klíma-kezdeményezésünk minden része, függetlenül attól, hogy ez közvetlenül a telephelyünkön vagy például a burgonyaföldeken történik, így klímasemlegességünk három területének valamelyikébe tartozik. A kibocsátások legalább 25%-át, amelyekre jelenleg kibocsátási tanúsítványokat vásárolunk, saját erőfeszítéseinkkel szeretnénk kompenzálni 2025-ig, elkerüléssel és csökkentéssel.

Fenntarthatósági törekvéseink alapjait már az 1980-as években lefektettük azzal, hogy cégünk területén biogázüzemet építettünk. Azóta azonban sok minden megváltozott:

Az egy kilogramm nyersburgonyára jutó energiafelhasználás csökkent.

Az egy kilogramm nyersburgonyára jutó energiafelhasználás csökkent

 

Ma 1 kg nyers burgonya feldolgozásához mintegy 41%-kal kevesebb energiát használunk fel, mint 2001-ben.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

 

Különböző intézkedéseknek köszönhetően 2004 óta több mint 14 500 tonnával csökkentettük a széndioxid-termelésünket.

14,7 millió EUR “zöld beruházás”.

14,7 millió EUR zöld beruházás | Hogyan lehet a burgonya 100% karbonsemleges?

 

2004 óta folyamatosan beruházunk a környezetgazdálkodás területén, és megteremtettük a további megtakarítások feltételeit az aktív klímavédelem felé vezető úton.

Energiamegtakarítás

Energiamegtakarítás | Hogyan lehet a burgonya 100% karbonsemleges?

 

2004 óta mintegy 88 millió kWh-t takarítottunk meg. Ez 4400 háztartás éves energiaigényének felel meg*

(* Forrás: Statistik Austria, oesterreichs energie)

Mit jelent a 100%-os klímasemlegesség?

Fagyasztott burgonyakülönlegességek gyártójaként termékeny talajra, tiszta vízre és tiszta levegőre támaszkodunk. Ezért számunkra magától értetődő, hogy minden lehetséges módon ellenezzük a klímaváltozást, és támogatjuk a klímavédelmet.

A 4 elemes stratégia

A 4 elem, a levegő, a víz, a hő és a föld nélkül nem lenne burgonya! Ezért döntöttünk úgy, hogy fenntartható vállalatként a négy elemnek megfelelő kompenzáció mellett.

Termékeny talajra, tiszta vízre, tiszta levegőre és hőre támaszkodunk energia formájában. Ezért vállaljuk a felelősséget, és a vállalatunk által kibocsátott összes CO2-kibocsátást a négy elemen alapuló szén-dioxid-kibocsátási karbonkreditekkel kompenzáljuk: vízenergia Kínában, szélenergia Tajvanon, energiahatékonyság Ruandában és erdővédelem a brazíliai Amazonas esőerdőben.

Környezetvédelmi irányításunk a helyszínen

Különböző projekteket közvetlenül a helyszínen valósítunk meg. E projektek intézkedései a “11er Klímakezdeményezés” keretében is összefognak, és segítenek a CO2-kibocsátás elkerülésében, csökkentésében és kompenzálásában.

A 11er energiaciklus

Az újonnan épített biogázüzemmel újabb mérföldkőhöz érkeztünk a körkörös energiagazdálkodás és a CO2-semlegesség felé vezető utunkon. A biogázüzem a termelésünkből származó biogén maradékokat földgáz minőségű biometánná alakítja át, amelyet aztán a burgonya szállítására használunk a bajorországi burgonyaraktárunkból Frastanzba. Ezzel évente mintegy 5500 tonna CO2-t takarítunk meg.

A burgonyahulladékból előállított biometánnal egy éven keresztül körülbelül 2600 autó üzemeltethető, amelyek átlagos éves futásteljesítménye 15 000 km. A felesleges biogázt a helyi földgázhálózatba tápláljuk Vorarlbergben.

11er elfer – Ausztria


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.