7 ok, miért legyen a vállalkozása karbonsemleges?

Sir David Attenborough (Davos 2019.) Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon.

7 ok, miért legyen a vállalkozása karbonsemleges? | ClimeNews

1. A klímaváltozás problémája

Kijelenthetjük (több mint 99 százalékos valószínűség), hogy az elmúlt ötven évben a föld felmelegedése az ember által kibocsátott üvegházhatású gázoknak, például a szén-dioxidnak (CO2) tulajdonítható. Az éghajlatváltozás hatásai a világ legnagyobb részén jelentős kockázatokhoz vezettek, mivel a hőmérséklet tovább emelkedik a légkörben már felgyülemlett, és évtizedekig ott maradó üvegházhatású-gázok miatt. A föld egyes régiói a megváltozott éghajlat miatt rendkívüli csapadéktól szenvednek. Más területek aszályokon és elsivatagosodáson mennek keresztül. Lehetségesnek tartják az egész Északi-sark megolvadását. Emiatt a tengerszint emelkedése közel 1 méterre várható.

2. Költség

Spórolhat az energiaszámláin, ha gazdaságosabb vezetéssel, jobb szigeteléssel, a fenntartható energia öntermelésével és sok más intézkedéssel pl. a karbonlábnyomának teljes kiegyenlítésével vág neki a következő időszaknak. Ezzel a kollégái tudomást szereznek energiafelhasználási viselkedésükről, amely évente több százezer forint üzemanyagköltség megtakarítást jelenthet Önnek. És ez csak néhány példa a több száz lehetőség közül arra, hogy intelligens és költséghatékony módon csökkentse a vállalat energiafogyasztását.

3. Marketing

A valóban fenntartható, karbonsemleges vállalkozás üzleti sikerhez vezet. A felmérések szerint a fenntarthatóság néhány előnye: nagyobb ügyfélhűség, nagyobb vásárlási szándék és értékes munkatársak bevonzása. Emellett növeli a személyzet morálját, jóakaratot, és jó hírnevet teremt az érdekeltek körében. Sőt, egy fenntartható szervezet viszonylag homogén piacokon valósítja meg a márkanevek differenciálódását.

4. Fenntartható beszerzés

Nem csak a kormányok vásárolnak fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, egyre több kereskedelmi szervezet követi példájukat. Megvizsgálják a fenntarthatóság különböző aspektusait a termékek és szolgáltatások vásárlásakor. Az egyik legfontosabb szempont, amelyet meg kell vizsgálni, mennyire energiatakarékos, zöld vagy szén-dioxid-semleges egy termék vagy szolgáltatás az előállítása vagy működése során. Minél jobban csökkentik a CO2-kibocsátást egy versenyképes termék vagy szolgáltatás ellen, annál vonzóbb (feltételezve, hogy más tényezők, például az ár és a szállítási idő közel azonosak).

5. A globális fosszilis energiaforrások

Az előrejelzések szerint feltételezhetjük, hogy a fosszilis üzemanyagok utánpótlása hamarosan kimerül. Ezért az energiafogyasztás hatékonyságának növelése és a megújuló energia termelésébe történő beruházások a jövőbeni energiaellátás biztonságához vezetnek.

6. A Kiotói Protokoll és a Párizsi Klímaegyezmény

2012-ig a Kiotói Jegyzőkönyvben részt vevő minden országnak átlagosan 5% -kal kevesebb üvegházhatásgáz-kibocsátással kellett rendelkeznie az 1990-es évben okozott kibocsátásokhoz képest. A Kiotói Jegyzőkönyv szerint az üvegházhatást okozó gázok csökkentését elsősorban mindenkinek a saját országában kell elérni, például hatékonyabb termelés vagy megújuló energiaforrások felhasználásával.
A 2012. decemberi dohai (katari) klíma csúcstalálkozón 37 ország állapodott meg abban, hogy a Kiotói Jegyzőkönyvet 2012 után is fenntartják. Megállapodtak abban is, hogy 2020-ig minden országnak, beleértve az Egyesült Államokat, Kínát és Indiát, csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását.

2016-ban életbe lépett a történelmi jelentőségű Párizsi Klímaegyezmény, melyben mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A jelenlegi vállalások azonban a felét sem teszik ki a szén-dioxid-kibocsátás szükséges csökkentésének. Itt az ideje, hogy minden vállalat is komolyan vegye szerepét az éghajlati válság elleni küzdelemben, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, energiatakarékossággal, illetve a megújulók támogatásával, összefoglalva azzal, hogy karbonsemleges lesz garantálja a párizsi célok teljesülését.

A tudósok és a környezetvédelmi szervezetek azonban azt jelzik, hogy a csökkentés 2020-ban túl kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megakadályozzák a globális felmelegedést a kritikus 2 Celsius fok alatt tartását. Sőt, ez az érték azóta bebizonyosodott, hogy a visszacsatolási folyamatok beindulásának megakadályozását ellehetetleníti, emiatt törekedni kell a 1,5 Celsius fokos küszöbértékre. Ez a 1,5 Celsius fokos plafon döntő fontosságú lenne a tengerszint emelkedésének, a biológiai sokféleség  és a termékeny természeti területek csökkenésének valamelyest való visszafogásához.

7. Nincs mire várni!

Egyre kevesebb idő és egyre drasztikusabb lépések várnak mindenkire. Ezt nem lehet megkerülni, ez nem csak környezetvédelmi, hanem erkölcsi választás kérdésévé is vált. A globális felmelegedés nem csupán az első számú környezetvédelmi kihívás, amivel ma szemben állunk, de egyike a legfontosabb témáknak, ami az egész emberiséget érintik…Mindenkinek ki kell venni a részét a megoldásból. A karbonsemlegesség az ökológiai fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.