Fenntartható fejlődés

Idén 6 nappal korábban lövünk túl!

Ez egyáltalán nem vicces dolog és az sem, hogy délután van és egy hírcsatornán kívül – ott is csak reklámcéllal megemlítik a dolgot – a témában teljes a csend!

Ebben az évben, ma augusztus 2-án elhasználtuk a Föld energiaforrásainak azt a részét, ami önmagától képes egy éven belül megújulni, tehát mától a jövő generációi elől éljük a napokat. Egészen év végéig és kezdődik minden előröl – gondolhatják sokan. Valójában – ahogy az alábbi ábrán is látható – már 1970-ben átléptük globálisan, az akkori 3,7 milliárdos népességgel a Föld ökológiai eltartóképességét… és tovább nőtt az emberiség létszáma és a karbonlábnyom nagysága.


Ez nem olyan mind ha valaki belepisil a WC-be, aztán egy kicsi mellémegy, majd feltakarítják… Emberek! 1970 óta folyamatosan mellémegy! Csak még nem veszed észre, mert a másik éppen nem a te lábadra csurgatja.

Ökológiai Túllövés Napja

Ez egy fekete nap, ez egy gyásznap! Ünneplésre semmi oka senkinek. Ez egy szégyen, az emberiség szégyene, idiotizmus és az emberiség legnagyobb hülyeségének a kora, amiről évente nem egy alkalommal kellene beszélni. A fiatalok pedig még nem fogták fel, mert ők még bírják a meleget víz nélkül, és télen a hideget hó nélkül. Pedig már nem sokáig. Ők lesznek majd rövid időn belül azok a túlélők, akik a számonkérés mellett az életben maradásért küzdenek majd óráról-órára, egy elviselhetetlen klímával rendelkező Földön. SZÉGYEN.

Pedig a megoldás kézenfekvő. Jó az a fajta takarékoskodás amire a zöldek buzdítanak, de a baleset-teherbeesések megelőzése nagyságrendekkel hatékonyabb módja a környezetvédelemnek.  Ráadásul, ha csak takarékoskodunk és nem állítjuk meg a népességnövekedést (amit valójában maguk a szülők sem akartak), akkor a nélkülözések fokozódni fognak a világban minden társadalmi rétegben. Tehát a puszta takarékoskodás és a zöld aszkétizmus a fogamzásgátlás támogatása nélkül, gyakorlatilag önbecsapás. Mindenképp támogasd a fogamzásgátlást a legmegfelelőbb helyre eljuttatva annak lehetőségét. Nem arra van szükség, hogy szenvedjél, mindenről lemondjál, hanem a megoldás kézenfekvő, ahogy az alábbi ábrán is látható.


Autózz, egyél, igyál,
“Make love, not war! by John Lennon” Szeress, ne háborúzz! Ölelj, ne ölj! Kedveskedj, ne ellenségeskedj! Kedvelj, ne pusztíts! Udvarolj, ne harcolj! Szeretkezz, ne hadakozz! Szerelmeskedj, ne gyűlölködj! Élvezz, ne csatázz! Elbájolj, ne leigázz! Hódíts, ne megszállj! Támogasd a népességnövekedés megállítását globálisan!

Továbbá támogasd a karbonsemlegességet mindenhol! Ahogy az ábrán látható – a legnagyobb mértékben a karbonkibocsátás növekszik.
Mindenki tudja megfelelő irányba befolyásolni a globális felmelegedés kedvezőtlen hatását, ha felelősen vásárol és választ szolgáltatásokat. Az nem jelent kockázatot a továbbiakban, ha karbonsemleges céggel állunk kapcsolatba, vagy karbonsemleges terméket vagy szolgáltatást választunk a pénzünkért. Számold ki a karbonlábnyomod és semlegesítsd a saját karbonkibocsátásodat!

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago