A beszélők nem tudják miről beszélnek

Ha túlfogyasztás napról hallasz, tudhatod, hogy a beszélők nem tudják miről beszélnek. Túllövés nap van, amit a népességrobbanás okoz, nem a fogyasztás. Ugyanis a fejenkénti ökolábnyoma az emberiségnek évtizedek óta nem nőtt.

A beszélők nem tudják miről beszélnek

Ha csak a CO2 kibocsátás növekedését nézzük, az alábbi tanulmány szerint annak is háromnegyedét a népességrobbanás okozza. Törd meg az álzöldek tabuját, hogy a fogamzásgátlást nélkülözőkről nem lehet beszélni!

Megsüljünk vagy inkább éhen haljunk?

“A teljes kibocsátásnövekedés egynegyede az egy főre jutó kibocsátás növekedésének, háromnegyede pedig a népességnövekedésnek tudható be. E bizonyítékok ellenére a demográfia az éghajlati-gazdasági modellekben jellemzően exogén trendeket követ. Kidolgozunk egy integrált éghajlat-gazdaság modellt endogén termékenységgel, a minőség és a mennyiség közötti kompromisszum révén. A társadalmi optimum decentralizálásához két egymást kiegészítő eszközre van szükség: a szén-dioxid-árpolitikára és a családtervezési beavatkozásokra. A globális népesség növekszik, és a forgatókönyvtől függően 11,6 milliárd között éri el a csúcsot a társadalmi optimumban, és 14,6 milliárd között, ha csak a szén-dioxid-árakat hajtják végre. A termékenységi költségek (azaz az éghajlattal kapcsolatos költségek nettó jelenértéke gyermekenként) 2020-ban a “társadalmi optimum” forgatókönyv szerint körülbelül 22 000 euróra, a “második legjobb termékenységi adókkal” forgatókönyv szerint pedig körülbelül 88 000 euróra becsülhetők.

A szén-dioxid-árazásoknak általában visszahúzó hatásuk van, mivel növelik a népességnövekedést, ami a jövőbeni kibocsátás növekedéséhez vezet. Eredményeink rávilágítanak a termékenységi döntések és a globális népesség éghajlatváltozásra gyakorolt hatásaira, számszerűsítve a kölcsönhatás elhanyagolásának költségeit.

Tekintettel a népességnövekedés jelenlegi globális tendenciájára, forgatókönyvünk eredményei azt sugallják, hogy a kisebb családokra irányuló családtervezéssel külön politikai eszközként kellene foglalkozni az éghajlatváltozás ellen. Különösen a következőket állapítjuk meg.

(I) A családtervezés hozzájárul a kibocsátások mérsékléséhez, és a népességnövekedés csökkentése a hatékony éghajlat-politika fontos eleme.
Az optimális családpolitika az alapforgatókönyvben szereplő családonkénti 2,4 gyermekről háztartásonként 2,3 gyermekre csökkenti a családok méretét, miközben arra ösztönzi a szülőket, hogy többet fektessenek be utódaik oktatásába.
Az optimális esetben a népesség csúcsértéke 11,6 milliárd fő, míg a tisztán szén-dioxid-adóval kapcsolatos politikai forgatókönyv szerint 14,6 milliárd fő. Ezek a számok nagyfokú bizonytalanságot rejtenek magukban, de a határozott üzenet az, hogy az éghajlattal kapcsolatos aggályok indokolják a családpolitikát.

(II) Családtervezési politika nélkül a karbonadót csökkenteni kell, mivel az (akaratlanul) növeli a családok méretét a minőség és mennyiség kompromisszumán keresztül. A költséges kibocsátáscsökkentés 2100-ra néhány milliárddal növelheti a népességet.

(III) Hatékony klímapolitika hiányában a családszabályozást tovább kell szigorítani a kibocsátások közvetett csökkentése érdekében.

(IV) Kiszámítjuk az implikált termékenységi externáliát is. Eredményeink azt mutatják, hogy nagyságrendje jelentős, még a kibocsátási externáliánál is nagyobb.
Ha az éghajlatváltozást zsúfoltsági externáliának tekintjük, akkor az újszülöttek növelik a zsúfoltságot, de a halandóság tompítja azt.

Bár úgy véljük, hogy a halálozási csatorna potenciálisan fontos lehet a hőstresszel sújtott régiókban, globális szinten a hatás kevésbé nyilvánvaló. Az IPCC (2014, 51. o.) megállapítja: “Jelenleg az éghajlatváltozásból eredő emberi egészségkárosodás világméretű terhe viszonylag kicsi más stresszorok hatásaihoz képest, és nem jól számszerűsíthető. A felmelegedés következtében azonban egyes régiókban nőtt a hőséggel kapcsolatos halálozás és csökkent a hideggel kapcsolatos halálozás (közepes megbízhatósággal). A hőmérséklet és a csapadékmennyiség helyi változásai megváltoztatták egyes vízzel terjedő betegségek és betegségvektorok eloszlását (közepes megbízhatóság).” Úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás halálozásra gyakorolt hatásának modellezése inkább regionális kontextusban, mint globális modellben releváns.”

Simonyi Gyula I.
Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/sjoe.12520


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.