Egy híres klímatudós a bíróság előtt áll

Egy híres klímatudós a bíróság előtt áll, nagy tétje van a tudomány elleni támadásoknak.

Egy washingtoni tárgyalóteremben a héten lezárul egy olyan per, amelynek nagy tétje van a klímatudomány szempontjából. A világ egyik legismertebb klímatudósa rágalmazásért perel egy jobboldali szerzőt és egy politikai elemzőt.

Egy híres klímatudós a bíróság előtt áll, nagy tétje van a tudomány elleni támadásoknakMichael Mann a Pennsylvaniai Egyetem föld- és környezettudományi professzora. Egy jobboldali szerzőt és egy politikai elemzőt perel rágalmazásért. Slaven Vlasic/Getty Images for HBO

Peter Hotez, a Baylor College of Medicine gyermekgyógyászat és molekuláris virológia professzora szerint az ügy egy olyan időszakban történik, amikor a tudósok elleni támadások egyre gyakoribbak. Hotez szerint a tudósok még nem találták meg a megfelelő választ a tudósokkal és munkájukkal kapcsolatos félretájékoztatásra.

“Azért tapogatózunk ezen, mert ez példátlan. És nincs útiterv” – mondja.

Egy híres grafikon célponttá válik

A per középpontjában álló klímakutató Michael Mann. A Pennsylvaniai Egyetem föld- és környezettudományi professzora azzal vált ismertté, hogy közreműködött az éghajlati tudomány történetének egyik legkönnyebben hozzáférhető és legkövetkezetesebb grafikonjának elkészítésében.

Átkozottul bolondok vagyunk

Az először az 1990-es évek végén közzétett grafikon több ezer éves, viszonylag stabil globális hőmérsékletet mutat. Aztán amikor az emberek elkezdenek sok szenet és olajat elégetni, a grafikon egy kiugró emelkedést mutat. Mann grafikonja úgy néz ki, mint egy hokibot, amelyik az oldalára fekszik, és a lapja egyenesen felfelé áll.

Az úgynevezett “hokibot grafikon” sikeresen segítette a közvéleményt abban, hogy megértse a globális felmelegedés sürgősségét, és ez célponttá tette, mondja Kert Davies, a Center for Climate Integrity, az éghajlati elszámoltathatósággal foglalkozó nonprofit szervezet különleges nyomozásokért felelős igazgatója. “Mivel ez egy lavinát indított el, kezdettől fogva támadásoknak volt kitéve” – mondja.

A támadások az éghajlati tudományt elutasító csoportoktól érkeztek, amelyek közül néhányat a fosszilis tüzelőanyag-ipar finanszírozott. Az ilyen típusú támadások közepette – beleértve Mann és más tudósok e-mailjeinek ismeretlen hackerek általi feltörését – a Penn State Egyetem, ahol Mann akkoriban dolgozott, vizsgálatot indított a kutatásával kapcsolatban. A Penn State, valamint a Nemzeti Tudományos Alapítvány nem talált bizonyítékot tudományos visszaélésre. Egy politikai elemző és egy szerző azonban azt írta, hogy nem győzték meg őket.

A több mint egy évtizede zajló eljárás

A washingtoni felsőbíróságon folyó perben Mark Steyn jobboldali szerző és Rand Simberg politikai elemző hozzászólásai szerepelnek. Egy online bejegyzésében Simberg Mannt a Penn State volt futballedzőjéhez, Jerry homokoshoz hasonlította, aki elítélt gyermekmolesztáló volt. Simberg azt írta, hogy Mann a “klímatudomány homokosa”, és azt írta, hogy Mann “adatokat molesztált és kínzott” (.PDF). Steyn Mann kutatásait csalásnak nevezte.

A Michael Mann és más tudósok kutatásain alapuló hokiütő grafikon segített a globális felmelegedést széles közönség számára elérhetővé tenni. Részben szerepelt az Egy kényelmetlen igazság című dokumentumfilmben. A grafikon az éghajlat tagadók célpontjává is vált. Paramount/Screenshot by NPR

Mann beperelte a két férfit rágalmazásért. Mann a posztok kiadóit, a National Review-t és a Competitive Enterprise Institute-ot is beperelte, de 2021-ben a bíróság úgy döntött, hogy nem vonhatók felelősségre.

A bíróságon Mann azzal érvelt, hogy elvesztette a finanszírozást és a kutatási lehetőségeket. Steyn a bíróságon azt mondta, hogy ha a Penn State elnöke, Graham Spanier eltussolta a gyermekek szexuális zaklatását, akkor miért ne fedezné Mann tudományát is. A kérdéses tudomány jégmagokat és évgyűrűket használt a Föld múltbeli hőmérsékletének becslésére.

“Ha Graham Spanier hajlandó eltussolni a gyermekek megerőszakolását, hétről hétre, évről évre, akkor miért lenne a legkevésbé sem finnyás, ha egy kis hancúrozást kellene eltussolnia a fa évgyűrűkkel és a jégmagokkal?”. kérdezte Steyn a bíróságtól.

Mann és Steyn a folyamatban lévő tárgyalás alatt nem kívántak beszélni az NPR-nek. Simberg egyik ügyvédje, Victoria Weatherford azt mondta, hogy “a gyújtogatás nem egyenlő a rágalmazással”, és hogy ügyfelének joga van kifejezni a véleményét, még akkor is, ha az téves.

“Nem számít, mennyire sértő, ízléstelen vagy heves” – mondta Weatherford az NPR-nek – “az a beszéd abszolút védett az Első Alkotmánykiegészítés értelmében, ha egy közszereplő ellen mondják, ha az azt mondó személy úgy gondolta, hogy amit mond, az igaz”.

Sok tudóst támadnak

Lauren Kurtz, a Climate Science Legal Defense Fund ügyvezető igazgatója szerint nem Mann az egyetlen klímatudós, akit támadások érnek.

“Minden évben több tudósnak segítünk, mint az előző évben” – mondja Kurtz. “Valójában 2023-ban rekordot döntöttünk. Több mint 50 kutatónak segítettünk.”

A szövetségi kormányzat több tucat klímatudós fordult a csoportjához az elmúlt években, sokan azt állították, hogy a Trump-kormányzat alatt cenzúrázták őket. Donald Trump elnöksége idején tagadta az éghajlatváltozás tudományát, és kivonta az Egyesült Államokat a globális felmelegedéssel foglalkozó ENSZ párizsi klímaegyezményből.

De míg a klímakutatók voltak a szakértői véleményezésű tudományt elutasító emberek korai célpontjai, most ezek a támadások átterjedtek az orvosbiológusokra is, a COVID-19 járvány által felturbózva. Kurtz azt mondja, hogy bár elsősorban az éghajlatkutatóknak nyújtanak jogi védelmet, az utóbbi időben a COVID-19 kutatóitól is hallottak róluk.

Hotez aggódik a tudomány és az orvostudomány jövőjét érintő következmények miatt. Azt mondja: “A fiatalok, ha a jövőbeli karrierjüket nézik, és látják, hogyan támadják a tudósokat, azt fogják mondani: “Nos, miért is akarok ebbe a szakmába menni?””.

Megoldások a tudósok elleni támadásokra

Hotez azt mondja, örül, hogy Mann visszavág a bíróságon. De nem hiszi, hogy a perek tömkelege fenntartható megoldás. És azt mondja, továbbra is a laboratóriumban akar dolgozni.

“Van egy új emberi horogféreg elleni vakcinánk, amely hamarosan beindul” – mondja. “Ezzel akarom tölteni az időmet. Nem akarom a napomat azzal tölteni, hogy hideg telefonhívásokat intézek a felperesek ügyvédeihez.”

Imran Ahmed, a Center for Countering Digital Hate vezérigazgatója szerint minden válasznak ki kell terjednie a közösségi médiavállalatokra is, mivel a tudósok elleni támadások ott történnek nap mint nap. A kutatások szerint a közösségi médiaplatformok ösztönözhetik (.PDF) a tudományos és orvosi félretájékoztatás (.PDF) terjedését.

Hotez azt mondja, hogy ő és Mann egy hamarosan induló projekten dolgoznak, amelyben együttműködnek az éghajlati tudomány és a biomedicina elleni támadásokban látott átfedésekkel és az ellenük való fellépés módjával kapcsolatban.

Forrás: npr | Julia Simon


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.