Kalifornia beperli az olajcégeket

Kalifornia beperli az olajcégeket, azt állítva, hogy lebecsülték a fosszilis tüzelőanyagok kockázatát.

Az állam által benyújtott polgári per az Exxon Mobil, a Shell, a Chevron, a ConocoPhillips és a BP ellen irányul.

Kalifornia beperli az olajcégeketGavin Newsom, Kalifornia kormányzója újságírók előtt beszél. Az állam pert indított a világ néhány legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ellen. Fényképek: Rich Pedroncelli/AP

Kalifornia pert indított a világ néhány legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ellen, azt állítva, hogy megtévesztették a közvéleményt, és lekicsinyelték a fosszilis tüzelőanyagok jelentette kockázatokat.

A San Franciscó-i állami felsőbíróságon benyújtott polgári perben egy – a vállalatok által finanszírozott – alap létrehozását is kérik, amelyből a pusztító viharok és tüzek utáni helyreállítási munkálatok finanszírozhatók. Gavin Newsom demokrata kormányzó nyilatkozatában kijelentette, hogy a perben megnevezett vállalatokat – Exxon Mobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips és BP – felelősségre kell vonni.

Az első klímaügyi zsarolási per

“A Big Oil több mint 50 éve hazudik nekünk – eltitkolva azt a tényt, hogy már régóta tudják, hogy az általuk termelt fosszilis tüzelőanyagok mennyire veszélyesek a bolygónkra nézve” – mondta Newsom. “Nem kellene, hogy a kaliforniai adófizetők fizessék a több milliárd dolláros károkat – az egész közösségeket kiirtó erdőtüzeket, a levegőnket eltömő mérgező füstöt, a halálos hőhullámokat, a kútjainkat felperzselő rekordméretű aszályokat.”

A 135 oldalas panasz azzal érvel, hogy a vállalatok legalább az 1960-as évek óta tudták, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése felmelegíti a bolygót és megváltoztatja az éghajlatot, de nyilvános nyilatkozataikban és marketingjükben lekicsinyelték a fenyegető veszélyt.

Azt állítják, hogy a vállalatok tudósai már az 1950-es években tudták, hogy az éghajlati hatások katasztrofálisak lesznek, és hogy csak egy szűk időablak áll rendelkezésre, amelyben a közösségek és a kormányok reagálhatnak.

Ehelyett a per szerint a vállalatok legalább az 1970-es évektől kezdődően dezinformációs kampányt indítottak, hogy hiteltelenítsék az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő tudományos konszenzust, és vitatták az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat.

Pereld be a klíma-felelősöket! – James Hansen & Dan Galpern

Az American Petroleum Institute, a perben szintén megnevezett ipari csoport szerint az éghajlat-politikát a Kongresszusban kellene megvitatni, nem pedig a bíróságon.

“Ez a folyamatos, összehangolt kampány, amelynek célja, hogy érdemtelen, politizált pereket indítsanak egy alapvetően fontos amerikai iparág és annak munkavállalói ellen, nem több, mint figyelemelterelés a fontos nemzeti vitákról, és a kaliforniai adófizetők forrásainak hatalmas pazarlása” – mondta Ryan Meyers, az intézet vezető alelnöke egy nyilatkozatban.

Ezt a Shell is megerősítette nyilatkozatában, amely szerint a bírósági tárgyalóterem nem a megfelelő helyszín a globális felmelegedés kérdésének kezelésére.

“Az éghajlatváltozás kezelése közös, az egész társadalomra kiterjedő megközelítést igényel” – mondta az energiavállalat. “Egyetértünk azzal, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatban most kell cselekedni, és teljes mértékben támogatjuk, hogy a társadalomnak át kell térnie egy alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövőre”.

Kalifornia jogi lépése csatlakozik az államok és önkormányzatok által az elmúlt években benyújtott hasonló perekhez.

“A kaliforniai kereset hozzájárul ahhoz az egyre növekvő lendülethez, amely a Big Oil-t felelősségre vonja az évtizedek óta tartó megtévesztésért, és biztosítja az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést a fosszilis tüzelőanyagok okozta szélsőséges időjárás és a lassan bekövetkező katasztrófák, például a tengerszint emelkedése miatt szenvedő emberek és közösségek számára” – mondta Kathy Mulvey, a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója) munkatársa.

A jogi lépésekkel kapcsolatban Rob Bonta, Kalifornia állam főügyésze közleményében azt mondta, hogy a vállalatok “hazugságokkal és tévhitekkel tápláltak minket, hogy a környezetünk kárára tovább növeljék rekordokat döntögető profitjukat. Elég volt, elég volt”.

A perben megfogalmazott vádak között szerepel, hogy a vállalatokat vádolják a kaliforniai klímaváltozás létrehozásával vagy ahhoz való hozzájárulással, hamis reklámmal, a természeti erőforrások károsításával és jogellenes üzleti gyakorlattal, mivel megtévesztették a közvéleményt az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Richard Wiles, a Center for Climate Integrity elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy “Kalifornia döntése, hogy bíróság elé állítja a nagy olajcégeket, vízválasztó pillanat a gyorsan terjedő jogi harcban, hogy a nagy szennyezőket felelősségre vonják az évtizedes éghajlati hazugságokért… A kaliforniaiak a fosszilis tüzelőanyag-ipar által okozott éghajlati vészhelyzetben élnek, és most az állam határozott lépéseket tesz, hogy a szennyezőket megfizettesse”.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.